A lábbetegségek öröklődhetnek

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány szerint a lábelváltozások öröklődhetnek egyik generációról a másikra. A lábelváltozások gyakoriak a felnőttek körében, és sokszor járnak együtt korlátozott mozgással.

Az egyik ilyen betegség a kalapácsujj (hallux valgus), amikor a nagylábujj (vagyis a hallux) a második lábujj felé hajlik be. Másik ilyen elváltozás lehet a Friedrich-láb, vagyis a túlságosan magas lábboltozat. A talp íve ebben az esetben homorú, még akkor is, ha súly nehezedik rá.

A kutatók nemrégiben megvizsgálták a kalapácsujj, a Friedrich-láb és az öröklődés kapcsolatát a Framingham Lábtanulmány keretén belül. A résztvevők egy nagyobb csoportján belül, 675 embernél találtak kalapácsujjat (31 százalék), a Friedrich-lábat pedig 154-nél (7 százalék). A kalapácsujj a nők 39, a férfiak 38 százalékánál bizonyult örökletesnek. A hatvan év alattiak 89 százaléka örökölte a betegséget.

Az Amerikai Reumatológiai Szakkollégium, Atlantában megrendezett éves tudományos ülésén bemutatott kutatási anyagból az is kiderült, hogy a Friedrich-láb a nők 68, a férfiak 20 százalékánál mutat örökletes eredetet. A 60 év alattiaknál meglepő arányt fedeztek fel: a nőknél 99 százalék, a férfiaknál pedig 63 százalék elődeitől kapta örökségbe a betegséget.

"Ismereteink szerint, eddig nem vizsgálták embereknél ezt az összefüggést." - magyarázta Marian T. Hannan, a Harvard Egyetem orvosi karának adjunktusa, a tanulmány vezetője. "Nagy érdeklődésre tarthat számot az eredmény, a magas öröklődési rátával kapcsolatban, különösen ami a fiatalabb korosztályt illeti, mivel hatékony kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Ezek pedig a többi kezeléshez hasonlóan a korai stádiumokban a leghatékonyabbak."

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.