HIV téma

HIV - Mi segítheti a vírus szaporodását?

MTI

A HIV-vírusban lévő, eredetileg macskavírusból származó genetikai potyautas segítheti a kórokozó átlépését és szaporodását az embereknél - közölték amerikai kutatók a Nature Structural and Molecular Biology című szakkiadványának vasárnap megjelent számában.

HIV - Varrótűvel fertőzte meg alvó feleségét

Független Hírügynökség

A férfi 2008 májusában szúrta meg kétszer is alvó feleségét, a vérébe mártott varrótűvel - írta a Sunday Star-Times című új-zélandi lap, a bírósági iratokra hivatkozva.

HIV: Korszerűbb diagnózis, olcsóbb gyógykezelés

MTI

Bővítik az Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológiai Kutatócsoportjának (OEK-MKCS) eljárásait annak érdekében, hogy a különösen veszélyes, drogrezisztens HIV-törzseket is felismerhessék - közölte a fejlesztésben résztvevő VÁTI Nonprofit Kft. pénteken az MTI-vel.

Anonim HIV szűrés TAJ-kártyával?

Független Hírügynökség

A TASZ munkatársai idén tavasszal "tesztelték le" az anonimnak mondott szűrőpontokat, és a legtöbb esetben azt tapasztalták, hogy csak taj-kártya ellenében vállalják a vizsgálatot.

Száz fölött az idén felfedezett HIV fertőzések száma Magyarországon

Független Hírügynökség

Ebben az évben 8-an haltak meg AIDS-ben szeptember végéig, és 102 új HIV fertőzést diagnosztizáltak itthon - egyebek mellett ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ információs hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.

A HIV-fertőzés veszélye és a fityma mérete

MTI

Több korábbi vizsgálat jelezte, hogy a körülmetélés némiképp védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, ám a körülmetéltek nőpartnereit nem.

Miért nagy a HIV-fertőzés kockázata Európában?

MTI

Növeli a fertőzés kockázatát, hogy csaknem minden harmadik ember nem tud róla, hogy hordozza a HIV-vírust - figyelmeztetett az Európai Bizottság.

A magyar AIDS-esek megbélyegzetten élnek

MTI

Euro HIV Index felmérés - Magyarország azért kapott rossz értékelést, mert a felmérés megállapítása szerint az AIDS-eseket erősen megbélyegzik, gyakran diszkriminálják.

HIV-vakcina: itt az áttörés!

Független Hírügynökség

Áttörésnek minősítették csütörtökön a kutatók azt az AIDS elleni védőoltást, amelyet 2003 óta tesztelnek Thaiföldön. Ez az első olyan AIDS-vakcina, amely csökkenteni képes a fertőzés kockázatát.

Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével

MTI

Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.