Hogyan védekezik a HIV-vírus a kezelés ellen?

MTI
megjelent:

A HIV-vírus elrejtőzhet a csontvelőben, így kikerülheti az őt "támadó" gyógyszereket, később pedig feléledve és szaporodva AIDS-betegséghez vezethet - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

Kathleen Collins a Michigani Egyetem kutatója csoportjával megállapította, hogy a HIV-vírus képes megfertőzni a hosszú élettartamú csontvelői vérképző őssejteket.

Élet HIV fertőzöttként
A HIV fertőzöttek esetében nagyon fontos a biztonságos szex gyakorlása még akkor is, ha a partner is fertőzött, mivel újabb vírusadagok felgyorsíthatják a betegség folyamatát. Lényeges a rendszeres orvosi gondozás negyedévenkénti klinikai és különböző laborvizsgálatokkal.

Collins szerint a vírus, szunnyadó állapotban van a csontvelői őssejtekben, majd amikor azok vérsejtekké fejlődnek, újra aktiválhatja magát, ezáltal újraélesztheti a fertőzést is. A vírus elpusztítja az új vérsejteket, majd további sejteket is megfertőz - magyarázta.

Mint a kutató elmondta, az utóbbi években gyógyszerekkel jelentősen csökkentették az AIDS-betegek halálozását, ám a pácienseknek életük végéig szedniük kell a szereket, különben a fertőzés visszatér.

Ez annak jele, hogy bár a gyógyszerek legyőzik az aktív vírust, a szunnyadó állapotban lévő vírusok rejtve maradnak előlük, amelyek aztán a terápia leállítása után újra elszaporodnak.

Korábban is találtak már a kutatók ilyen búvóhelyeket. Az egyik a makrofágnak nevezett vérsejt volt, egy másik pedig a T-sejt nevű immunsejt.

Ezekből azonban nem szabadult fel annyi HIV-vírus, amennyi a keringésbe került, ha leálltak a gyógyszerekkel, ezért további búvóhelyek után kutattak - fedte fel Collins.

Ha sikerülne megszüntetni a szervezeten belüli visszafertőződéseket, amelyek ezekből a forrásokból származnak, akkor a páciensek elhagyhatnák a gyógyszereiket, nem lenne rá szükség, hogy egész életükben szedjék azokat.

(MTI)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.