• Mi történik, ha valakit megfertőz a HIV vírus?

    Szerző: MTI

    Amikor a humán immunhiány vírusa (HIV) megfertőz valakit, az integráz enzimet használja arra, hogy beillesszen egy másolatot saját genetikai állományából az adott személy DNS-ébe - magyarázta Cherepanov a Nature (www.nature.com) tudományos folyóirat online kiadásában vasárnap megjelent tanulmányában.

    Brit és amerikai kutatóknak 20 év munkájával sikerült megállapítaniuk a HIV-vírussal való fertőződés során alapvetően fontos fehérje térszerkezetét, ami várhatóan a gyógyszerkutatást is felgyorsítja.

    Hirdetés

    A londoni Imperial College és az amerikai Harvard Egyetem kutatói Peter Cherepanov vezetésével több mint 40 ezer próbálkozás után sikeresen növesztettek olyan kristályt, amely lehetővé tette számukra az integráz elnevezésű fehérje szerkezetének vizsgálatát.

     HIV-fertőzés
    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

    Az integráz a HIV-hez hasonló retrovírusokban található, és a korszerű AIDS-gyógyszerek, az integráz gátlók (inhibitorok) célpontja.

    A fehérjék térszerkezetét akkor tudják pontosan leírni a tudósok, ha kristályos állapotban elő tudják állítani azokat.

    Az integráz enzim esetében ez 20 év munkájával sikerült a brit-amerikai kutatócsoportnak.

    A molekula térszerkezetének ismerete lehetővé teszi, hogy megértsék, hogyan működnek a gátlószerek, miként fejleszthetők tovább, és hogyan akadályozhatják meg, hogy a HIV-vírus ellenálló képességet alakítson ki velük szemben.

    Mi történik, ha valakit megfertőz a HIV vírus?

     Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével
    Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók. Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével>>

    Amikor a humán immunhiány vírusa (HIV) megfertőz valakit, az integráz enzimet használja arra, hogy beillesszen egy másolatot saját genetikai állományából az adott személy DNS-ébe - magyarázta Cherepanov a Nature (www.nature.com) tudományos folyóirat online kiadásában vasárnap megjelent tanulmányában.

    Néhány új HIV-gyógyszer - például a Mercktől az Isentress vagy a Gilead kísérleti szere, az elvitegravir - az integráz működését akadályozza, ám a tudósok eddig nem tudták pontosan, hogyan teszik ezt, és miként fejleszthetnék tovább őket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kristálynövesztés végül egy másik, a HIV-hez nagyon hasonló retrovírustól kölcsönvett integrázváltozat felhasználásával sikerült. Az így előállított, kiváló minőségű kristály 3D-s szerkezetét már meg tudták határozni.

    Következő lépésként tesztelték az említett két gyógyszert a kristályon, és első alkalommal tanulmányozhatták, hogyan kapcsolódnak a szerek az integráz fehérjéhez, és miként blokkolják azt.

    Az AIDS-járvány megjelenése óta világszerte csaknem 60 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal és 25 millió ember halt meg miatta. Sem gyógymód, sem vakcina nem áll még rendelkezésre az AIDS ellen, noha gyógyszerkoktélokkal szinten tartható a HIV-fertőzöttek állapota.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.01 13:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    A HIV-fertőzöttség gyógyításában is hasznosíthatják a rákkutatásban elért áttöréseket

    A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    AIDS Világnap - Ingyenes és anonim szűrővizsgálatok

    Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben.

    Orvostanhallgatók az AIDS ellen

    A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.

    Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.