• Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

    Hirdetés

    A szűrésre jelentkezők számánál talán sokkal többen vannak azok, akik attól félve, hogy kiderülnek az adataik, mégiscsak a bizonytalanságot választják, és elkerülik a szűrőállomásokat.

    Bárki kérheti a tesztet

      HIV-fertőzés tünetei a szájban

    Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk? Az orvos válaszol >>

    Pedig az aggodalom felesleges. Bárki besétálhat az utcáról, és kérheti a tesztet - mondta el dr. Kohut Zsuzsa, a Hajdú- Bihar megyei ÁNTSZ regionális tisztiorvosa, epidemiológus.

    Ők (és más szűrésen sem) semmilyen igazolványt, adatot, nevet, TAJ-kártyát nem kérnek, hiszen az anonimitást komolyan kell venni. Nem rögtön tűvel esnek neki a jelentkezőnek: a tényleges vérvételt megelőzi egy tanácsadás, beszélgetés, amit csak speciális tanfolyamot végzett munkatárs tarthat.
     
    Ők tanulnak a nemi betegségekről, az AIDS-ről és persze pszichológiai képzettséget is kapnak. A beszélgetés arra is kiterjed, hogy mikor történhetett az az esemény, amelynek során fertőződhetett az illető. Hiszen minimum 6 hétnek el kell telnie, hogy az ellenanyag kimutatható legyen. - tette hozzá Kohut Zsuzsa. 

      A HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója a HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A  fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

    Mennyit kell várni az eredményre?

    Ha vérvételre kerül a sor, az illető mond egy jelszót (ez lehet egy számkód, egy szó, bármi), ez azonosítja ezután a mintát. Általában egy hét alatt van eredmény, persze ha ünnep jön közbe, ez az idő meghosszabbodhat. Valamivel kell igazolni, hogy az eredményt átvette a jelentkező, de itt sem kell megszokott személyazonosításra gondolni: lehet ez akár egy x is az aláírás helyett.

    Attól sem zárkózik el az ÁNTSZ, hogy telefonon adja meg az eredményt, ha a telefonáló tudja a jelszót. Ha negatív, akkor megmondják, de ha valami gond van a mintával, személyes találkozót kérnek. Itt nem kell rögtön pozitív eredményre gondolni! Ha felmerül ennek gyanúja, újabb tanácsadás következik újabb vérvétellel. Továbbra sem kell semmivel igazolni a személyazonosságot!

    Ha fennáll a HIV-fertőzés gyanúja

    Ha valakinél felmerül, hogy HIV-pozitív, a budapesti László kórházba kell mennie vizsgálatokra. A megyei ÁNTSZ-ek megkapják az esetleges pozitívok KÓDJÁT, tehát továbbra sem tudják a személyes adatokat. Legfeljebb annyit, hogy van a megyében egy UKD jelzésű fertőzött.
     
    Azt minden esetben tanácsolják a fertőzötteknek, hogy segítsenek felderíteni a kapcsolatrendszerüket, emberségből is. Minél hamarabb derül ki, hogy valaki hordozza a HIV-vírust, annál hamarabb lehet megkezdeni a kezelését.

    Kohut Zsuzsa szerint, a komolyabb rizikófaktorba tartozók inkább Pestre mennek szűrésre, bár ők sem küldenek el senkit. Ugyan egy héten kétszer van szűrés náluk, de a rendelési idő lejártakor sem rakják ki az ügyfeleket, mindenkire szánnak időt. A Campus- fesztiválra is kitelepülnek a HIV-szűréssel, így még többeket érhetnek el akár információval, akár a szűrési lehetőséggel.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

     

     


     

    Módosítva: 2010.04.02 21:51, Megjelenés: 2010.04.02 21:51
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Ne köss kompromisszumot - védekezz!

    December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

    Foci VB - AIDS és HIV figyelmeztetés

    Egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a futball világbajnokságra utazókat, hogy a világon a Dél-afrikai Köztársaságban a legmagasabb a HIV és AIDS fertőzöttek aránya, így fontos, hogy vigyázzanak magukra.

    Híres emberek hírhedt betegségei

    A hírességek is ugyanolyan földi halandók, mint bárki más. A betegség nem kivételezik senkivel, lássuk, ki volt a történelem leghíresebb nemi betege! Mi keserítette meg Csontváry Kosztka Tivadar mindennapjait?

    Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

    A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.