• Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

    Hirdetés

    A szűrésre jelentkezők számánál talán sokkal többen vannak azok, akik attól félve, hogy kiderülnek az adataik, mégiscsak a bizonytalanságot választják, és elkerülik a szűrőállomásokat.

    Bárki kérheti a tesztet

      HIV-fertőzés tünetei a szájban

    Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk? Az orvos válaszol >>

    Pedig az aggodalom felesleges. Bárki besétálhat az utcáról, és kérheti a tesztet - mondta el dr. Kohut Zsuzsa, a Hajdú- Bihar megyei ÁNTSZ regionális tisztiorvosa, epidemiológus.

    Ők (és más szűrésen sem) semmilyen igazolványt, adatot, nevet, TAJ-kártyát nem kérnek, hiszen az anonimitást komolyan kell venni. Nem rögtön tűvel esnek neki a jelentkezőnek: a tényleges vérvételt megelőzi egy tanácsadás, beszélgetés, amit csak speciális tanfolyamot végzett munkatárs tarthat.
     
    Ők tanulnak a nemi betegségekről, az AIDS-ről és persze pszichológiai képzettséget is kapnak. A beszélgetés arra is kiterjed, hogy mikor történhetett az az esemény, amelynek során fertőződhetett az illető. Hiszen minimum 6 hétnek el kell telnie, hogy az ellenanyag kimutatható legyen. - tette hozzá Kohut Zsuzsa. 

      A HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója a HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A  fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

    Mennyit kell várni az eredményre?

    Ha vérvételre kerül a sor, az illető mond egy jelszót (ez lehet egy számkód, egy szó, bármi), ez azonosítja ezután a mintát. Általában egy hét alatt van eredmény, persze ha ünnep jön közbe, ez az idő meghosszabbodhat. Valamivel kell igazolni, hogy az eredményt átvette a jelentkező, de itt sem kell megszokott személyazonosításra gondolni: lehet ez akár egy x is az aláírás helyett.

    Attól sem zárkózik el az ÁNTSZ, hogy telefonon adja meg az eredményt, ha a telefonáló tudja a jelszót. Ha negatív, akkor megmondják, de ha valami gond van a mintával, személyes találkozót kérnek. Itt nem kell rögtön pozitív eredményre gondolni! Ha felmerül ennek gyanúja, újabb tanácsadás következik újabb vérvétellel. Továbbra sem kell semmivel igazolni a személyazonosságot!

    Ha fennáll a HIV-fertőzés gyanúja

    Ha valakinél felmerül, hogy HIV-pozitív, a budapesti László kórházba kell mennie vizsgálatokra. A megyei ÁNTSZ-ek megkapják az esetleges pozitívok KÓDJÁT, tehát továbbra sem tudják a személyes adatokat. Legfeljebb annyit, hogy van a megyében egy UKD jelzésű fertőzött.
     
    Azt minden esetben tanácsolják a fertőzötteknek, hogy segítsenek felderíteni a kapcsolatrendszerüket, emberségből is. Minél hamarabb derül ki, hogy valaki hordozza a HIV-vírust, annál hamarabb lehet megkezdeni a kezelését.

    Kohut Zsuzsa szerint, a komolyabb rizikófaktorba tartozók inkább Pestre mennek szűrésre, bár ők sem küldenek el senkit. Ugyan egy héten kétszer van szűrés náluk, de a rendelési idő lejártakor sem rakják ki az ügyfeleket, mindenkire szánnak időt. A Campus- fesztiválra is kitelepülnek a HIV-szűréssel, így még többeket érhetnek el akár információval, akár a szűrési lehetőséggel.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

     

     


     

    Módosítva: 2010.04.02 21:51, Megjelenés: 2010.04.02 21:51
   • Cikkajánló

    D-vitamin

    D-vitamin

    Támogatott tartalom

    Ilyenkor a legfontosabb a D-vitamin pótlása. Pótolja könnyen, egyszerűen! (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    A svéd modell ára

    Jóval halálosabbnak bizonyult a járvány egy adott szakasza Svédországban, mint a vele szomszédos államokban, olvasható a New York Times egyik elemzésében. Igaz, teszik hozzá a szerzők, a következmények összképe mégis kedvezőbb lehet itt, mint a szigorú lezárásokat bevezető sok más országban.

    3741 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 krónikus beteg.

    AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Ne köss kompromisszumot - védekezz!

    December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

    Foci VB - AIDS és HIV figyelmeztetés

    Egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a futball világbajnokságra utazókat, hogy a világon a Dél-afrikai Köztársaságban a legmagasabb a HIV és AIDS fertőzöttek aránya, így fontos, hogy vigyázzanak magukra.

    Híres emberek hírhedt betegségei

    A hírességek is ugyanolyan földi halandók, mint bárki más. A betegség nem kivételezik senkivel, lássuk, ki volt a történelem leghíresebb nemi betege! Mi keserítette meg Csontváry Kosztka Tivadar mindennapjait?

    Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

    A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.