Epilepszia téma

A rühesség tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

Atka

A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, úgymint az ujjak közötti területek, az emlőbimbó udvara, a nemi szervek és az azok környéki terület. Dr. Gál Mónika bőrgyógyász a rühességről.

Minek a jele a gyakori ásítás?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az ásítás nem feltétlenül az unalom vagy a fáradtság jele. Néha az agy hőmérsékletének szabályozása érdekében van rá szükség.

Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

WEBBeteg - Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász

Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.

Világraszóló felfedezést tett egy magyar kutatócsoport az Alzheimer-kórról

Black Page Consulting

Magyar kutatócsoport áttörést ért el az Alzheimer-kórban jelentkező epilepszia diagnosztizálásában. Ennek korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez. Az agy elektromos tevékenységét 24 órán keresztül regisztráló Holter-EEG készülékkel vizsgálták a kutatásban részt vevő betegeket: három év alatt gyűjtött adatok elemzésével mutatták ki az összefüggést az epilepszia és az Alzheimer-kór között.

Mi okozhat sápadtságot?

WEBBeteg

Sápadtság

Milyen egészségügyi elváltozásokra, betegségekre utalhat a sápadtság?

Epilepszia és gépjárművezetői alkalmasság

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos

A gépjármű vezetési alkalmasságot a krónikus betegségek, így az epilepszia fennállása is alapvetően befolyásolja. Általánosságban minden epilepsziás beteget, aki nem rohammentes, a jogosítványszerzés szempontjából alkalmatlannak nyilvánítanak, ám a jogszabályok lehetőséget biztosítanak az egyéni mérlegelésre is.

Híres epilepsziások

WEBBeteg - O.K.T. , fordító

A történelmi feljegyzések tanúsága szerint jó néhány híres ember szenvedett epilepsziában; a betegség nem válogatott sem rang, sem hírnév tekintetében. Az epilepszia az emberiség egyik ősi, feljegyzésekben leggazdagabb, megkülönböztetett figyelemmel kísért kórképe.

Az epilepsziával élők számára még mindig a társadalmi stigma a legnagyobb probléma

Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány

Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több mint 150 ezer ember él epilepsziával, még mindig hatalmas az információhiány, és rengeteg tévhit és előítélet él a társadalomban az epilepsziával kapcsolatban. Sokszor maguk az epilepsziával élők is nehezen jutnak érdemi és hiteles információhoz a mindennapjaikat érintő legalapvetőbb kérdéseket illetően

Epilepszia gyermekkorban - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Gyermekem EEG-s vizsgálatán kiderült, hogy epilepsziával állhatunk szemben, és további MRI vizsgálat is szükséges. Milyenek az esélyei a kicsinek, mit tehetünk mi, szülők? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Ma van a Lilanap: az epilepsziások melletti kiállás, szolidaritás napja

EUROLEX Consulting

A cél, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az epilepsziára, és erősítsék az emberek epilepsziával kapcsolatos öntudatosságát világszerte.