Epilepszia szindrómák

Dr. Kerekes Éva
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva neurológus
Megjelent: 2021.09.29

Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő, rövidebb-hosszabb rohamszerű esemény (epilepsziás roham), amely általában spontán lép fel és önmagától szűnik.

Az epilepszia krónikus központi idegrendszeri kórállapot, és nem egységes betegség. Egy epilepsziás jellegű roham lezajlása nem jelent epilepszia betegséget! Ha az epilepsziás rohamok felismerhető provokáló ágens nélkül, ismétlődve lépnek fel, akkor diagnosztizálunk epilepsziás betegséget.

Az epilepszia kialakulása olyan kórfolyamatok következménye, amik az idegsejtek ingerlékenységének tartós és kórosan fokozott megváltozását okozzák. Ezek a kórfolyamatok különbözőek lehetnek, ezért az epilepszia nem egységes betegség, hanem szindromákra osztjuk fel. Az adott szindróma határozza meg, hogy melyik gyógyszert választjuk, valamint a beteg kilátásait, a kezelés várható kimenetelét is. Az egyes szindrómák jelentősen különböznek egymástól a rohamformák, a klinikum, a kezelhetőség és a prognózis tekintetében.

A szindrómák csoportosítása

Az epilepsziák osztályozását korunkban a neurogenetika és az agyi képalkotó eljárások fejlődésével folyamatosan módosítják. A jelenleg praktizáló epileptológusok zöme az 1989-es ILAE klasszifikációt használta a szakmai élete során, ami jelentősen megkönnyítette egy-egy beteg besorolását és kezelését. A legutóbbi ILAE osztályozás 2019-ben jelent meg.

A klasszifikáció két vezérfonal mentén történik.

  • Az egyik tengely a roham jellege: fokális (amikor körülírt agyi elváltozást találunk az agyi MR és EEG vizsgálatokkal az epilepszia hátterében), vagy generalizált (amikor a rohamok kivizsgálása során nem találunk kiindulási területet, már a roham kezdetekor az egész agy izgalmi állapotban van).
  • A másik tengely a kóreredet: a genetikusan meghatározott (ún. idiopathias) és a szerzett (az agy betegsége talaján kialakult) epilepsziák.

Az epilepsziák besorolásánál az életkor, a rohamfajta, az EEG eltérések és az MR eltérések a mérvadóak, de fontos lehet a betegség lefolyása is.

A leggakoribb formák életkor szerint csoportosítva

Újszülöttkori epilepsziák

Csecsemő- és kisdedkori tünetegyüttesek: West-szindróma, Lennox-Gastaut, Dravet, Panayiotopoulos. A korábban súlyos lemaradást okozó West-szindróma ma a legtöbb esetben jól kezelhető, a Lennox-Gastaut szindróma kezelése viszont továbbra is nagy kihívást jelent.

Iskoláskorban kezdődó szindrómák: absence, benignus centrotemporális gyerekkori epilepszia, juvenilis generalizált epilepszia mioklónusokkal és ébredési GTK rohamokkal. A gyerekkori epilepsziák között számos jóindulatú, jó prognózisú kórképet ismerünk (pl. benignus centrotemporalis, juvenilis generalizált epilepszia), ezek a gyermekek normális életet élnek és meggyógyulnak. Az absence prógnózisa változó lehet.

Felnőttkori epilepsziák: temporalis, frontális, parietalis és occipitalis epilepszia.

Szerzett betegségek talaján kialakult epilepsziák: agydaganat, stroke, az agyat érintő gyulladásos kórképek következményeként. A stroke talaján kialakult epilepszia betegség a stroke után bárikor jelentkezhet. A stroke gyógyulásától független, ezért antiepileptikumokkal kell kezelni. A szerzett betegségek talaján felnőttkorban induló tüneti epilepsziák mindazonáltal jó prognózisúak, az első jól megválasztott gyógyszerrel rohammentessé tehető a beteg, és egy éven belül meggyógyulhatnak.

Tovább

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

A szenzoros integrációs zavar...

A fejlesztési szempontok közül az egyik legfontosabb, hogy a szenzoros integrációs zavar nem kapcsolódik szorosan semmilyen más fejlődési...

Szenzoros integrációs zavar...

A szenzoros integrációs zavar vagy más néven érzékszervi feldolgozási zavar vagy szenzoros integrációs diszfunkció - köznyelvben „szenzorosság”...

A West-szindróma okai, tünetei és...

A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

Antiepileptikumok

Mivel a rendszeresen kialakuló rohamok hosszú távon idegsejtpusztulást okozhatnak, az epilepszia mindenképp gondos odafigyelést és kezelést igényel....

Az epilepsziás roham felismerése - Az...

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz...

Az epilepszia kezelése

A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

Epilepszia és terhesség

A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe...

Mi a különbség a lázgörcs és az...

A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.