• Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

    WEBBeteg - Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász

    Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.

    A gyermekvállalással kapcsolatban több kérdéskör vetül fel. A betegség örökíthetősége, a gyógyszerszedés hatása a megszületendő magzatra, a rohamok veszélyeztető volta a terhesség alatt, a szülés, szoptatás alatti problémák, a csecsemő ellátásával kapcsolatos nehezítettségek.

    Hirdetés

    Az epilepszia formájától függően örökíthető a betegség mind a leendő anyja, mind a leendő apa részéről, vagy csak kóros agyi elektromos aktivitás is örökíthető, a betegség tüneteinek megjelenése nélkül. Az úgy nevezett genetikai meghatározottságú  (idiopátias) epilepsziáknál ennek aránya kb 6-8% egyik szülő betegsége, 20% körüli mindkét szülő érintettsége esetén. Az agy egy részéből kiinduló epilepsziák esetén ez alacsonyabb kockázattal jár.  

    A terhességre való felkészülés nagyon fontos

    Tanácsos a gondozó orvost időben felkeresni a gyermek vállalás szándékával, hogy itt mindkét leendő szülő – a nem epilepsziával élő is – feltehesse kérdéseit, és pontos tájékoztatást kapjon szakmai szempontból. Az epilepsziával élő leendő apák esetén a gyógyszerszedés jelen tudásunk szerint, nem okoz bizonyított károsodást a magzatban, tekintettel arra, hogy a hímivarsejt nem visz magával a megtermékenyítéskor semmilyen más „anyagot”, mint a genetikai kódokat és némi cukrot, mely a mozgásához szükséges. Amennyiben a leendő anya az epilepsziával élő, fontos figyelemben venni a szedett antiepileptikumok hatását a magzatra, mely fejlődési rendellenességekben is megnyilvánulhat.

    Az átlag, gyógyszert nem szedő népességnél is előfordulhat a magzatoknál fejlődési rendellenesség, kb 2-3 %-ban, míg antiepileptikumok esetén ez a kockázat bizonyos esetekben megduplázódhat. Fontos, hogy még a tervezés időszakában a kezeléssel elérhető legjobb rohamkontrollt érjük el, a lehető legkisebb adagú gyógyszer segítségével. Jó, ha minél kevesebb fajtájú antiepileptikumot szed a leendő anya, és nagyon fontos, még a tervezés időszakában elkezdeni a fólsav (vitamin jellegű készítmény, átlagosan ajánlott napi 4mg, patikában vény nélkül kapható) szedését, mely szerről bizonyítható, hogy összefüggést mutat bizonyos fejlődési rendellenességek (velőcső záródás, ennek problémájakor, nyitott gerinc alakulhat ki) megelőzésével.

    A legfontosabb az első három hónap

    Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek


    A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe! Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

    A már terhes epilepsziával élő anyánál az első 3 hónapban fontos a nagy rohamok (grand mal) elkerülése, mivel ez oxigénhiányt hoz létre az anya és a magzat szervezetében, és fejlődési zavart okozhat. A terhesség előrehaladottabb állapotában a nagy rohamok a sérülés veszélye miatt kerülendők, mely veszélyes lehet a magzatra is. A kisebb rohamok jelenléte sem kívánatos, de itt egyéni mérlegelés szükséges a gyógyszeres kezelés módosításával kapcsolatban. Az antiepiletikumok vérszintjét javasolt a terhesség előtt, a tervezési időszakban már megnézni, és a terhesség alatt a háromhavonta.  Az eredmények útmutatást szolgálhatnak a gyógyszer módosításához. Általánosságban elmondható, hogy az antiepileptikumok dózisát a terhesség alatt növelni szükséges a terhességgel együtt járó szervezeti változások miatt: a vérplazma térfogata a duplájára növekszik, nő a vízvisszatartás, csökken a vérfehérje-szint, fokozódik a májenzimek működése, a terhességi hányás bizonytalanná teheti a gyógyszer felszívódását.

    A jelenleg hazánkban is elérhető, és alkalmazott antiepileptikumok potenciálisan nem egyformán magzatkárosító hatásúak. A régebbi gyógyszerek közül a fenitoin, fenobarbital, valproát, carbamazepin és a topiramat nem ajánlott, és elővigyázatosságot követel. Az rohamok uralása miatt gyakran nincs lehetőség ezen szerek elkerülésére. Az oxcarbazepin, a lamotrigine, levetiracetam tartalmú szerek kisebb veszélyt jelentenek a magzatra. Minden gyógyszer szedése esetén ajánlott azonban a figyelmes terhesgondozás.

    A terhesség nem növeli a görcskészséget, de a terhesség első és utolsó hetei a hormonváltozások, és a pszichés stressz, félelmek miatt rohamprovokáló hatásúak lehetnek.

    A terhesgondozó nőgyógyász elvégezteti a megfelelő szűrővizsgálatokat (pontos UH vizsgálatok, 12-13 héten, és a 18-19 héten, 16 héten AFP- alpha foeto protein vérvizsgálat).

    A rendszeresen szedett gyógyszer mellett a természetes úton való szülés javasolható, amennyiben nem áll fenn egyéb betegség (akár belgyógyászati, akár pl agyi vérzésveszéllyel járó állapot), illetve nem merül fel nőgyógyászati ok a császár metszéssel való szülésvezetés irányában. A szülő nőnek, amennyiben enziminduktor antiepileptikumot szed (carbamazepin, fenitoin, fenobarbital), K vitamin adása szükséges, ahogy az újszülöttnek is az első életnapokban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Törekedni kell arra, hogy az epilepsziával élő anyák szoptassanak. A modern antiepileptikumok mellett ez lehetséges, amennyiben a gyermekgyógyász nem javasol mást. A csecsemőbe, ahogy a magzatba, is átjut az anya által szedett antiepileptikum, ezért születés utáni hirtelen elválasztás az újszülöttben hiányállapothoz vezethet.

    Mind a szüléssel, mind a szoptatással kapcsolatban javasolt időben információt szerezni az epilepsziát gondozó orvostól. Itt lehetőség van az egyéni kérdések megbeszélésére.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász

    Legutóbb frissült: 2017.08.19 12:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Vérzékenység terhesen: aggódnom kellene?

    Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.