• Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

    Dr. Kalóczkai Andrea
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász

    Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.

    A gyermekvállalással kapcsolatban több kérdéskör vetül fel. A betegség örökíthetősége, a gyógyszerszedés hatása a megszületendő magzatra, a rohamok veszélyeztető volta a terhesség alatt, a szülés, szoptatás alatti problémák, a csecsemő ellátásával kapcsolatos nehezítettségek.

    Hirdetés

    Az epilepszia formájától függően örökíthető a betegség mind a leendő anyja, mind a leendő apa részéről, vagy csak kóros agyi elektromos aktivitás is örökíthető, a betegség tüneteinek megjelenése nélkül. Az úgy nevezett genetikai meghatározottságú  (idiopátias) epilepsziáknál ennek aránya kb 6-8% egyik szülő betegsége, 20% körüli mindkét szülő érintettsége esetén. Az agy egy részéből kiinduló epilepsziák esetén ez alacsonyabb kockázattal jár.  

    A terhességre való felkészülés nagyon fontos

    Tanácsos a gondozó orvost időben felkeresni a gyermek vállalás szándékával, hogy itt mindkét leendő szülő – a nem epilepsziával élő is – feltehesse kérdéseit, és pontos tájékoztatást kapjon szakmai szempontból. Az epilepsziával élő leendő apák esetén a gyógyszerszedés jelen tudásunk szerint, nem okoz bizonyított károsodást a magzatban, tekintettel arra, hogy a hímivarsejt nem visz magával a megtermékenyítéskor semmilyen más „anyagot”, mint a genetikai kódokat és némi cukrot, mely a mozgásához szükséges. Amennyiben a leendő anya az epilepsziával élő, fontos figyelemben venni a szedett antiepileptikumok hatását a magzatra, mely fejlődési rendellenességekben is megnyilvánulhat.

    Az átlag, gyógyszert nem szedő népességnél is előfordulhat a magzatoknál fejlődési rendellenesség, kb 2-3 %-ban, míg antiepileptikumok esetén ez a kockázat bizonyos esetekben megduplázódhat. Fontos, hogy még a tervezés időszakában a kezeléssel elérhető legjobb rohamkontrollt érjük el, a lehető legkisebb adagú gyógyszer segítségével. Jó, ha minél kevesebb fajtájú antiepileptikumot szed a leendő anya, és nagyon fontos, még a tervezés időszakában elkezdeni a fólsav (vitamin jellegű készítmény, átlagosan ajánlott napi 4mg, patikában vény nélkül kapható) szedését, mely szerről bizonyítható, hogy összefüggést mutat bizonyos fejlődési rendellenességek (velőcső záródás, ennek problémájakor, nyitott gerinc alakulhat ki) megelőzésével.

    A legfontosabb az első három hónap

    Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek


    A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe! Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

    A már terhes epilepsziával élő anyánál az első 3 hónapban fontos a nagy rohamok (grand mal) elkerülése, mivel ez oxigénhiányt hoz létre az anya és a magzat szervezetében, és fejlődési zavart okozhat. A terhesség előrehaladottabb állapotában a nagy rohamok a sérülés veszélye miatt kerülendők, mely veszélyes lehet a magzatra is. A kisebb rohamok jelenléte sem kívánatos, de itt egyéni mérlegelés szükséges a gyógyszeres kezelés módosításával kapcsolatban. Az antiepiletikumok vérszintjét javasolt a terhesség előtt, a tervezési időszakban már megnézni, és a terhesség alatt a háromhavonta.  Az eredmények útmutatást szolgálhatnak a gyógyszer módosításához. Általánosságban elmondható, hogy az antiepileptikumok dózisát a terhesség alatt növelni szükséges a terhességgel együtt járó szervezeti változások miatt: a vérplazma térfogata a duplájára növekszik, nő a vízvisszatartás, csökken a vérfehérje-szint, fokozódik a májenzimek működése, a terhességi hányás bizonytalanná teheti a gyógyszer felszívódását.

    A jelenleg hazánkban is elérhető, és alkalmazott antiepileptikumok potenciálisan nem egyformán magzatkárosító hatásúak. A régebbi gyógyszerek közül a fenitoin, fenobarbital, valproát, carbamazepin és a topiramat nem ajánlott, és elővigyázatosságot követel. Az rohamok uralása miatt gyakran nincs lehetőség ezen szerek elkerülésére. Az oxcarbazepin, a lamotrigine, levetiracetam tartalmú szerek kisebb veszélyt jelentenek a magzatra. Minden gyógyszer szedése esetén ajánlott azonban a figyelmes terhesgondozás.

    A terhesség nem növeli a görcskészséget, de a terhesség első és utolsó hetei a hormonváltozások, és a pszichés stressz, félelmek miatt rohamprovokáló hatásúak lehetnek.

    A terhesgondozó nőgyógyász elvégezteti a megfelelő szűrővizsgálatokat (pontos UH vizsgálatok, 12-13 héten, és a 18-19 héten, 16 héten AFP- alpha foeto protein vérvizsgálat).

    A rendszeresen szedett gyógyszer mellett a természetes úton való szülés javasolható, amennyiben nem áll fenn egyéb betegség (akár belgyógyászati, akár pl agyi vérzésveszéllyel járó állapot), illetve nem merül fel nőgyógyászati ok a császár metszéssel való szülésvezetés irányában. A szülő nőnek, amennyiben enziminduktor antiepileptikumot szed (carbamazepin, fenitoin, fenobarbital), K vitamin adása szükséges, ahogy az újszülöttnek is az első életnapokban.

    Törekedni kell arra, hogy az epilepsziával élő anyák szoptassanak. A modern antiepileptikumok mellett ez lehetséges, amennyiben a gyermekgyógyász nem javasol mást. A csecsemőbe, ahogy a magzatba, is átjut az anya által szedett antiepileptikum, ezért születés utáni hirtelen elválasztás az újszülöttben hiányállapothoz vezethet.

    Mind a szüléssel, mind a szoptatással kapcsolatban javasolt időben információt szerezni az epilepsziát gondozó orvostól. Itt lehetőség van az egyéni kérdések megbeszélésére.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász

    Módosítva: 2017.08.19 12:51, Megjelenés: 2017.08.19 12:51
   • Cikkajánló

    Adókedvezmény

    Adókedvezmény

    MTI

    Mintegy 700 betegségre vehető igénybe adókedvezmény, idén éves szinten 96 600 forint.

    Ezerarcú PMS

    Ezerarcú PMS

    F. Zs, fordító

    A premenstruációs szindróma számos panaszt okozhat. Hogyan enyhíthetőek ezek?

    Mindent a kómáról

    A kóma nem más, mint különféle hatások által kiváltott, elhúzódó, tudattalan állapot. A kiváltó ok leggyakrabban súlyos fejsérülés, stroke vagy agytumor, ám a háttérben meghúzódó cukorbetegség vagy fertőzés, anyagcsere- vagy oxigénellátási zavar is okozhatja.

    Sclerosis multiplex - Segíthet-e a Wahls-diéta?

    A sclerosis multiplexben szenvedők és hozzátartozóik érthető módon sok mindennek utánaolvasnak annak reményében, hogy találjanak olyan módszert, amivel lassíthatják a betegség lefolyását. Bizonyára sokan hallottak már a Wahls-diétáról, számos internetes oldal foglalkozik vele, és a Youtube-on is megtalálható róla videó. Fontos azonban, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk, és jó tisztában lenni azzal is, hogy az adott módszer az orvosszakma által elismert-e avagy sem. Jelen cikkemben a Wahls-diétával kapcsolatban írom le a neurológusok szakmai állásfoglalását.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

    Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során. A várandósság normál körülmények között is megterheli a nők szervezetét. Megváltozik a hormonháztartásuk, a keringésük, a magzat fejlődésével különféle újszerű kellemetlen és kellemes hatások jelentkeznek, amiket addig nem tapasztaltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.