• Epilepszia és gépjárművezetői alkalmasság

    Dr. Szappanos Zsuzsanna
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos

    A gépjármű vezetési alkalmasságot a krónikus betegségek, így az epilepszia fennállása is alapvetően befolyásolja. Általánosságban minden epilepsziás beteget, aki nem rohammentes, a jogosítványszerzés szempontjából alkalmatlannak nyilvánítanak, ám a jogszabályok lehetőséget biztosítanak az egyéni mérlegelésre is.

    Az orvosi alkalmasság alapfeltétele, hogy a vezető betegsége, illetve az alkalmazott kezelés hatása ne okozzon semmiféle veszélyt a közlekedésben résztvevők számára. A társadalom védelmében a medicina a "teljes" biztonság követelményét hangsúlyozva a merev korlátozások mellett foglal állást. Ez a helyzet különösen igaz epilepsziás betegség esetén, hiszen szigorú kényszerintézkedés, jogosítvány bevonás van érvényben.

    Hirdetés

    A GJA véleményezés mindenképpen felelősségteljes feladat. A jó döntés feltételei a sokszor túlzsúfolt rendelőkben nem mindig teljesülnek. Ilyen körülmények között könnyen elképzelhető, hogy a háziorvos, vagy szakorvos a bonyolultabb, vagy "határesetekben" a jóval egyszerűbb "alkalmatlan" minősítés mellett dönt anélkül, hogy a betegség részletes adatait, a beteg egyéni körülményeit, a tényleges baleseti kockázatot felmérné. A "defenzív" orvosi eljárás tehát mindenekfelett nem a társadalmat, de nem is a beteg egyént, hanem a véleményezőt védi.

    Epilepszia és jogosítvány a jogszabályok szerint

      Alapszabályok


    A rohammentesség biztosítása végett az orvosi utasítások szerint szedje gyógyszereit! Mindig tájékoztassa orvosát ha, a felírt gyógyszer generikus verziójára próbál meg áttérni, illetve ha valamilyen okból más gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt kezd el szedni. Soha ne hagyja abba gyógyszerének szedését orvosával való konzultáció nélkül!

    Hazánkban 1992-ig egyértelműen szigorúnak tekinthető, a betegek számára sok tekintetben indokolatlanul hátrányos helyzetet jelentő jogszabályt alkalmaztak, ami ellen a szakma már évtizedekkel azelőtt felemelte szavát. Az 1992-ben született, jelenleg hatályos rendelkezések már tartalmazzák az egyéni mérlegelés lehetőségét is.

    Az epilepszia betegség gyógyulásának kritériumát továbbra is 3 év gyógyszer melletti és 2 év gyógyszermentes tünetmentességben adja meg, és hivatásos gépjárművezetésre még ilyen körülmények között is alkalmatlanságot ír elő. Az alkalmi rohamok kategóriájában a jogszabály egy éves (gyógyszermentes) várakozási időt és az EEG eltérések hiányát írja elő.

    A záró rendelkezés szerint azonban megállapított epilepsziás megbetegedés, gyógyszerszedés mellett is lehetséges a biztonságos vezetésnek megfelelő állapot!

    Szempontok epilepszia esetén a vezetői alkalmasság megítéléséhez

    Az epilepszia nem tekinthető egységes betegségnek, ezért bonyolultabb esetekben szakembertől származó egyedi elbírálásra kell törekedni.

    A női epilepsziások külön kezelést igényelnek


    Az epilepsziás nőket kezelő orvosoknak a nők speciális hormonális helyzetét is figyelembe kell venniük. Ez a megközelítés csökkentheti a betegséggel kapcsolatos komplikációkat. A női epilepsziások külön kezelést igényelnek>>

    Az epilepsziás roham nem jelent feltétlenül epilepszia betegséget. Kritikus biológiai körülmények között, arra hajlamos, egyébként egészséges egyéneken, a szervezet élettani védekező rendszereinek átmeneti meggyengülése esetén epilepsziás nagyroham léphet fel anélkül, hogy a későbbiekben - a kiváltó körülmények megszűnését követően - ennek ismétlődésétől kellene tartani. A leggyakoribb kiváltó okok felnőttkorban az alkohol/drog megvonásos állapot, különösen, ha alváshiánnyal társul, szélsőséges fizikai vagy szellemi kimerülés, átmeneti agyi oxigenizációs, illetve anyagcserezavarok, egyes toxikus állapotok.

    Az epilepsziás tünetek GJA kockázatának biztonságos megítéléséhez a rohamok pontos ismerete elengedhetetlen. A beteg még tudatzavar hiányában sem tud mindig pontos leírást adni a történésekről, ha egyáltalán van a rohamnak szemtanúja, nem biztos, hogy az adatok felvétele lehetséges.

    Fagyi-diétával az epilepszia ellen?


    A ketogenikus-diéta, mely igen magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú ételekből áll, segít csökkenteni a rohamok számát az epilepsziában szenvedőknél. Fagyi-diéta>>

    A korszerű kezelésmódokkal már hazánkban is a felnőtt epilepsziás populáció több mint fele tartósan rohammentes állapotba hozható. Másfelől viszont a kórfolyamat negatív irányba is változhat, amelyek a vezetői alkalmasság felülbírálást tehetik szükségessé.

    A betegek kisebb részénél a roham nem egyetlen tünete az epilepsziának. A betegséget fenntartó agyi károsodás, az agyban zajló idült epilepsziás izgalmi állapot, valamint a betegséget gyakran kísérő hangulatzavarok és idegfeszültség, sőt, a gyógyszeres kezelés egyaránt vezethet olyan pszichés zavarokhoz, amelyek a véleményezésben szerepet játszhatnak.

    A betegség kezelésében első számú lehetőség a gyógyszer. Tekintettel arra, hogy központi idegrendszerre ható (ún. pszichotrop) gyógyszerekről van szó, a kezelést évekig, esetleg egész életen át kell folytatni, a gyógyszerhatásnak a gépjárművezetői alkalmasságra vonatkozó hatását is tisztázni kell. A régebben alkalmazott készítmények (fenobarbital, primidon, egyes benzodiazepinek) lényeges befolyásoló szereppel rendelkeztek. Az új, korszerű gyógyszerek ezirányú hatásával már nem kell számolni.

    Az alkalmasság megítéléséhez alapvető, hogy epileptológiai szempontból progresszió (EEG-on másodlagos fókusz, pszichopathológiai tünet) ne legyen. Az alkalmi rohamformák megítélése a provokáló tényező elkerülhetőségétől függ. Ilyen esetekben is epileptológiában járatos szakkezelő orvosnak a rohamformák, pszichopathológiai tényezők, a beteg együttműködési készsége mérlegelésével adott, egyedi szakvéleménye szerint kell az alkalmasságot elbírálni.

    Mindez a beteg szemszögéből azt jelenti, hogy ha nem "specialista" véleményezi alkalmasságát, akkor nagyon szigorú, diszkriminatívnak is nevezhető korlátozásokban részesülhet, míg az epilepszia szakrendeléseken korszerű, nem a betegségre vonatkozó, hanem a vezetésre való fizikai, biológiai és pszichés adottságokat figyelembe vevő gépjármű vezetési alkalmassági véleményhez juthat. A mindennapokban a betegek jelentős részénél valószínűleg még a diszkriminatív elbírálás érvényesül.

    (WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna)

    Módosítva: 2016.11.13 06:11, Megjelenés: 2016.11.13 06:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    Mikor és miért szükséges az SM-betegek MRI-vizsgálata?

    A szklerózis multiplex diagnosztikájában és a betegség utánkövetésében kétségkívül fontos szerepet tölt be az MRI-vizsgálatok elvégzése. Az ebben a betegségben szenvedők sokszor nem értik, hogy miért is készül számos MRI-vizsgálat. Cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni.

    Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

    Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

    A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

    Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

    Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.

    Epilepszia és terhesség

    Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Vonatkozik ez minden egészséges nőre, de azokra a nőkre is, akik valamilyen betegségben szenvednek.

    Az epilepszia kezelése

    A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

    Híres epilepsziások

    A történelmi feljegyzések tanúsága szerint jó néhány híres ember szenvedett epilepsziában; a betegség nem válogatott sem rang, sem hírnév tekintetében. Az epilepszia az emberiség egyik ősi, feljegyzésekben leggazdagabb, megkülönböztetett figyelemmel kísért kórképe.

    Forradalmi műtéttel tízezer epilepsziásért

    Agyi pacemaker beültetésével csökkenthető az epilepsziások rohama egy új sebészeti eljárás szerint, melyet a világon az elsők között a Pécsi Tudományegyetem idegsebészei alkalmaztak. A mély agyi stimulációs eszköz új terápiás lehetőséget jelenthet elviekben a megközelítőleg 60.000 magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének. Annak jártunk utána, hogy ki és milyen feltétellel juthat a jövőben ehhez az eszközhöz, és ezzel mennyiben javulhat a beteg életminősége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.