Epilepszia és terhesség

Dr. Szappanos Zsuzsanna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos

A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. Ám vannak bizonyos dolgok, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani.

Az epilepsziában szenvedő nők speciális problémákkal találják szembe magukat, ha gyermeket szeretnének.

Elsődleges veszélyt jelent, ha a terhesség alatt epilepsziás roham lép fel. Különösen igaz ez a terhesség első három hónapjában, mert ekkor az epilepsziás rohamkészség fokozódik. A második veszélyforrás maga az epilepszia gyógyszeres terápiája, mely fokozza a magzati fejlődési rendellenességek rizikóját.

A legelső és legfontosabb szabály a terhes nő számára, hogy ne döntsön anélkül, hogy egy epileptológus szakértővel ne konzultálna. Orvosa segítségével gondosan tervezze meg terhességét.

Az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek módosíthatják a fogamzásgátló tabletták hatását

Vegyük először azt az esetet, amikor váratlanul teherbe esik az anya. Ez epilepsziásoknál azért is gyakorta előfordulhat, mert az antiepileptikumok a fogamzásgátló tabletták hatását módosíthatják. Váratlan terhesség esetén nagyon fontos, hogy ne hagyják abba azonnal az epilepszia elleni gyógyszerek szedését, mert ezzel a roham okozta magzatkárosodás veszélyének teszik ki magukat.

Más esetben a szülők tisztában vannak a betegségükkel, kezelésük egyensúlyban van, gyógyszerrel rohammentesek, babát szeretnének. Ilyenkor gyakran kétségbeesnek, aggódni kezdenek. Nemcsak attól tartanak, hogy gyermekük örökli a betegséget, hanem attól is, hogy a gyógyszerek a fejlődő magzatot károsíthatják.

Az epilepszia betegségre való hajlam gyakran öröklődik. Vannak biztosan öröklődő epilepszia típusok is, az epilepsziás terhesek azonban kb. 95 százalékában szerencsére egészséges gyermek születik.

Mi legyen az epilepszia ellenes gyógyszerekkel? Tovább szedni, vagy abbahagyni?

Ha a beteg hosszabb ideje rohammentes, meg kell kísérelni a gyógyszeradagok csökkentését. Egyes jóindulatú epilepsziák esetében, ritka rohamsűrűség fennállása esetén a gyógyszeres kezelés abbahagyása is szóba jöhet.

Legtöbb esetben a biztonságot a lehető legkisebb dózisokban adagolt legkevesebb fajta gyógyszer (monoterápia) jelenti. Az is alaposan megfontolandó, ha az orvos újfajta gyógyszeres kezelést indít. A korábban megszokott, bevált gyógyszerek módosítása a mama és a baba számára is nagyobb kockázattal járhat. A terhesség alatt fellépő roham veszélyt jelent mind az anyára, mind a magzatra nézve, ezért ezt mindenképpen el kell kerülni. A roham következtében oxigénhiányos állapotok, halvaszületés is előfordulhat.

A rohamok gyakorisága a terhesség idején jelentősen nem változik. Egyes nőbetegeken fokozódhat, másokon viszont csökkenhet a gyakoriság.

Terhesség alatt célszerű a gyógyszerszint vizsgálat gyakoribb elvégzése is. A terhesség vége felé ugyanis a gyógyszerszint tovább csökkenhet, ami „áttöréses” rohamokat okozhat. Ilyenkor szükségessé válhat az adagok növelése.

Mit lehet tenni a rohamok elkerülése érdekében a terhesség alatt?

A terhesség alatt végig kerülni kell mindazokat a helyzeteket, amelyek rohamot produkálhatnak, pl. alváshiány, alkohol, csokoládé, villódzó fények, kimerülés, meghűlés.

Egészséges életviteléhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, csökkentse a stresszt, kerülje a dohányzást, a túlzott koffeinfogyasztást.

Egyes antiepileptikumok a szervezetben lévő folsav szintet csökkentik. Ezért fontos, hogy a terhes nő a terhessége alatt folsavat tartalmazó multivitamint is szedjen, mert ezzel az egyes veleszületett fejlődési rendellenességek kiküszöbölhetők.

A legtöbb epilepsziában szenvedő terhes normál, hüvelyi úton szüli meg gyermekét, néhány esetben szükséges lehet a császármetszés. Ha a szülés folyamata alatt fordul elő epilepsziás roham, akkor azonnali császármetszés szükséges. Antiepileptikum szedése mellett az anya szoptathat, ez csak ritkán okoz mellékhatást a babának, esetleg aluszékonnyá válhat. Ebben az esetben a szoptatás abbahagyása javasolt.

A gyermekvállalás epilepsziás nők esetében a fentiekre figyelő epileptológiai gondozással, folsavadagolással, monoterápiás antiepileptikummal, a gyógyszer szérum vérszint érték állandóságának biztosításával, rendszeres terhesgondozás mellett 90%-ban sikeres.

Tovább Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Tourette-szindróma, tikelés - 5 tény...

Mindannyian találkoztunk már Tourette-szindrómás emberrel, azonban csak kevesen ismerik a betegség valódi lefolyását: a többség furcsa, rossz...

Progresszív szupranukleáris parézis

A progresszív szupranukleáris parézis (PSP) egy ritka neurodegeneratív betegség, melyet gyakran tévesen Parkinson-kórként diagnosztizálnak, mivel a...

Az epilepsziás roham felismerése - Az...

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz...

Az epilepszia kezelése

A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

Epilepszia szindrómák

Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő...

A rohamok fogságában - Élet...

Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják...

Epilepszia és gépjárművezetői...

A gépjármű vezetési alkalmasságot a krónikus betegségek, így az epilepszia fennállása is alapvetően befolyásolja. Általánosságban minden...

Híres epilepsziások

A történelmi feljegyzések tanúsága szerint jó néhány híres ember szenvedett epilepsziában; a betegség nem válogatott sem rang, sem hírnév...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.