Epilepszia és terhesség

Dr. Szappanos Zsuzsanna
szerző: Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. Ám vannak bizonyos dolgok, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani.

Az epilepsziában szenvedő nők speciális problémákkal találják szembe magukat, ha gyermeket szeretnének.

Elsődleges veszélyt jelent, ha a terhesség alatt epilepsziás roham lép fel. Különösen igaz ez a terhesség első három hónapjában, mert ekkor az epilepsziás rohamkészség fokozódik. A második veszélyforrás maga az epilepszia gyógyszeres terápiája, mely fokozza a magzati fejlődési rendellenességek rizikóját.

A legelső és legfontosabb szabály a terhes nő számára, hogy ne döntsön anélkül, hogy egy epileptológus szakértővel ne konzultálna. Orvosa segítségével gondosan tervezze meg terhességét.

Az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek módosíthatják a fogamzásgátló tabletták hatását

Vegyük először azt az esetet, amikor váratlanul teherbe esik az anya. Ez epilepsziásoknál azért is gyakorta előfordulhat, mert az antiepileptikumok a fogamzásgátló tabletták hatását módosíthatják. Váratlan terhesség esetén nagyon fontos, hogy ne hagyják abba azonnal az epilepszia elleni gyógyszerek szedését, mert ezzel a roham okozta magzatkárosodás veszélyének teszik ki magukat.

Más esetben a szülők tisztában vannak a betegségükkel, kezelésük egyensúlyban van, gyógyszerrel rohammentesek, babát szeretnének. Ilyenkor gyakran kétségbeesnek, aggódni kezdenek. Nemcsak attól tartanak, hogy gyermekük örökli a betegséget, hanem attól is, hogy a gyógyszerek a fejlődő magzatot károsíthatják.

Az epilepszia betegségre való hajlam gyakran öröklődik. Vannak biztosan öröklődő epilepszia típusok is, az epilepsziás terhesek azonban kb. 95 százalékában szerencsére egészséges gyermek születik.

Mi legyen az epilepszia ellenes gyógyszerekkel? Tovább szedni, vagy abbahagyni?

Ha a beteg hosszabb ideje rohammentes, meg kell kísérelni a gyógyszeradagok csökkentését. Egyes jóindulatú epilepsziák esetében, ritka rohamsűrűség fennállása esetén a gyógyszeres kezelés abbahagyása is szóba jöhet.

Legtöbb esetben a biztonságot a lehető legkisebb dózisokban adagolt legkevesebb fajta gyógyszer (monoterápia) jelenti. Az is alaposan megfontolandó, ha az orvos újfajta gyógyszeres kezelést indít. A korábban megszokott, bevált gyógyszerek módosítása a mama és a baba számára is nagyobb kockázattal járhat. A terhesség alatt fellépő roham veszélyt jelent mind az anyára, mind a magzatra nézve, ezért ezt mindenképpen el kell kerülni. A roham következtében oxigénhiányos állapotok, halvaszületés is előfordulhat.

A rohamok gyakorisága a terhesség idején jelentősen nem változik. Egyes nőbetegeken fokozódhat, másokon viszont csökkenhet a gyakoriság.

Terhesség alatt célszerű a gyógyszerszint vizsgálat gyakoribb elvégzése is. A terhesség vége felé ugyanis a gyógyszerszint tovább csökkenhet, ami „áttöréses” rohamokat okozhat. Ilyenkor szükségessé válhat az adagok növelése.

Mit lehet tenni a rohamok elkerülése érdekében a terhesség alatt?

A terhesség alatt végig kerülni kell mindazokat a helyzeteket, amelyek rohamot produkálhatnak, pl. alváshiány, alkohol, csokoládé, villódzó fények, kimerülés, meghűlés.

Egészséges életviteléhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, csökkentse a stresszt, kerülje a dohányzást, a túlzott koffeinfogyasztást.

Egyes antiepileptikumok a szervezetben lévő folsav szintet csökkentik. Ezért fontos, hogy a terhes nő a terhessége alatt folsavat tartalmazó multivitamint is szedjen, mert ezzel az egyes veleszületett fejlődési rendellenességek kiküszöbölhetők.

A legtöbb epilepsziában szenvedő terhes normál, hüvelyi úton szüli meg gyermekét, néhány esetben szükséges lehet a császármetszés. Ha a szülés folyamata alatt fordul elő epilepsziás roham, akkor azonnali császármetszés szükséges. Antiepileptikum szedése mellett az anya szoptathat, ez csak ritkán okoz mellékhatást a babának, esetleg aluszékonnyá válhat. Ebben az esetben a szoptatás abbahagyása javasolt.

A gyermekvállalás epilepsziás nők esetében a fentiekre figyelő epileptológiai gondozással, folsavadagolással, monoterápiás antiepileptikummal, a gyógyszer szérum vérszint érték állandóságának biztosításával, rendszeres terhesgondozás mellett 90%-ban sikeres.

Tovább Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.