A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus - WEBBeteg
frissítve: 2020.06.05.

Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

Hogy ha Ön ismert epilepsziás, azaz már felállították az epilepszia diagnózisát, nem szükséges minden egyes roham után orvoshoz fordulnia, ha Ön és családja pontosan ismeri a rohamokkal kapcsolatos teendőket. Ha azonban roham életében először jelentkezik, mindenképp forduljon orvosához. Az alább felsorolt esetekben is mindenképpen keresse fel orvosát:

A téma cikkei - Epilepszia

5/1 Az epilepszia és tünetei
5/2 Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?
5/3 Epilepszia gyermekkorban
5/4 Az epilepszia kezelése
5/5 Élet epilepsziával

 • A roham 5 percnél tovább tart.
 • Lassan tér magához a roham után.
 • Azonnal kialakul egy második roham.
 • Ön terhes, vagy cukorbeteg.
 • A rohamos súlyossága, illetve gyakorisága változik.
 • Megváltozik a roham utáni érzete.
 • A roham előtt egy hirtelen éles fejfájást, vagy más stroke-ra utaló tünetet észlel, például a test egyik oldala hirtelen meggyengül, elzsibbad, illetve látászavar, zavartság, koordinációs vagy egyensúlybizonytalanság illetve beszédzavar alakult ki.

Ezt tegye epilepsziás roham esetén!

Hogyha Ön szemtanúja egy rohamnak, azonnal hívjon orvosi segítséget és elsősegélynyújtásként kövesse az alábbi lépéseket:

 • Epilepsziás roham elsősegély: kíméletesen fogja meg a beteg fejét, óvja az ütésektől, de ne szorítsa le!Finoman fordítsa a beteget az egyik oldalára, és ezt követően tegyen valami puhát a feje alá. Lazítsa meg a nyak körüli szoros nyakkendőt, inggallért.
 • Ne próbálja meg ujjait, vagy bármi mást a beteg szájába bedugni, még soha senki nem nyelte le a nyelvét a roham alatt, ez teljességgel lehetetlen.
 • Ne próbálja meg lefogni a beteget a roham alatt, és ne próbálja meg felkelteni a beteget kiabálással vagy rázogatással. Távolítson el minden veszélyes tárgyat a beteg útjából.
 • Nézze meg, hogy nincs-e a betegen egy egészségügyi karkötő, amin fel van tüntetve, hogy roham esetén kit kell értesíteni, és milyen gyógyszereket szed a beteg.
 • Maradjon a beteg mellett a mentők kiérkezéséig. Ha lehetséges gondosan figyelje meg a beteget, hogy később részletesen beszámolhasson erről az egészségügyi szakszemélyzetnek.

Életviteli megfontolások

Hasznos oldalak az epilepsziáról

A betegség megértése segít Önnek a betegség leküzdésében. Győződjön meg arról, hogy mindig megfelelően szedi a gyógyszereit. Magától ne módosítsa a dózist, ehelyett inkább forduljon orvosához, ha úgy érzi valamin változtatni kell.

Nagyon fontos, hogy részletesen vezesse a rohamokkal kapcsolatos adatokat. Ez a kis jegyzőkönyv segítheti orvosát, hogy jobban megértse állapotát, és e szerint módosítsa a kezelést. Minden roham lezajlása után írja le, vagy írassa le környezetével a roham idejét, a típusát és azt, hogy milyen hosszan tartott.

Szintén jegyezzen le minden szokatlan körülményt is, pl. a gyógyszerváltoztatást, fokozott stresszt, vagy bármilyen más olyan tevékenységet, ami a rohamot kiválthatta. Kérje meg a roham alatt jelenlévő embereket, ideértve a családtagokat, barátokat és munkatársakat, hogy segítsenek Önnek az olyan dolgok rögzítésében, amiket Ön nem tud.

Epilepszia karkötő

Az epilepszia karkötőt minden epilepszia centrumban ingyen lehet kapni. A Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány székházának címére postai úton (6351 Bátya, Kossuth utca 62.), egy felbélyegzett válaszborítékot küldve szintén ingyenesen igényelhető.

Ön tudta?

 • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!
 • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
 • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak.

Éljen egészségesen, amennyire csak lehet!

Mint minden más krónikus betegségnél az egészséges életmód nagyon fontos az epilepszia kontrollálásában. Az alvásmegvonás egy nagyon erőteljesen provokálja a rohamok kialakulását. Győződjön meg arról, hogy minden nap eleget pihen, és tudatosan figyeljen oda a megfelelő étkezésére, az elegendő mozgásra, és a megfelelő stressz kezelésre.

A túlzott alkoholfogyasztás is provokálhat rohamot. Ha Önnek nehézséget jelent az alkohol és a cigaretta használat mellőzése, kérje orvosa segítségét.

Mindemellett viseljen egy egészségügyi karkötőt, ezáltal segítve az Önt ellátó mentősöket, orvosokat, nővéreket. A karkötőn tűntesse fel, hogy kit kell értesíteni vészhelyzet esetén, és milyen gyógyszereket szed. Bármilyen gyógyszerallergiát szintén érdemes feltüntetni.

Dr. Zsuga Judit, neurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus

Tovább Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

Olvasson tovább! A ketogén diéta és szerepe az epilepsziás betegek kezelésében

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Epilepszia szindrómák

Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő...

Antiepileptikumok

Mivel a rendszeresen kialakuló rohamok hosszú távon idegsejtpusztulást okozhatnak, az epilepszia mindenképp gondos odafigyelést és kezelést igényel....

Mi a különbség a lázgörcs és az epilepsziás roham között?

A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3...

Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz...

Epilepszia és terhesség

A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe...

Az epilepszia kezelése

A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

Epilepszia és gépjárművezetői alkalmasság

A gépjármű vezetési alkalmasságot a krónikus betegségek, így az epilepszia fennállása is alapvetően befolyásolja. Általánosságban minden...

Forradalmi műtéttel tízezer epilepsziásért

Agyi pacemaker beültetésével csökkenthető az epilepsziások rohama egy új sebészeti eljárás szerint, melyet a világon az elsők között a Pécsi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.