Endokrin téma

Az endokrin rendszer működéséről egyszerűen

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges, hogy a sejtek összehangoltan működjenek. Ezt a sejtek közötti hírközlés biztosítja, amelynek egyik - de nem egyetlen - eleme a hormonok segítségével történő információátvitel.

Egyre gyakoribb a pajzsmirigydaganat

Semmelweis Egyetem

Másfél-kétszeresére nőtt az elmúlt évtizedben a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozásainak előfordulása - mondja Dr. Reismann Péter.

Endokrin rendszer

Endokrin mirigyek

A belső elválasztású endokrin mirigyeknek kivezető csövük nincs, így váladékuk a mirigy hajszálereibe, közvetlenül a vérbe kerül. A belső elválasztású mirigyek által termelt anyagokat hormonoknak nevezzük.

Belső elválasztású mirigy az agyalapi mirigy (hipofízis), a gége alatt elhelyezkedő pajzsmirigy a mellékpajzsmirigyekkel, a vesék csúcsán ülő mellékvesék,a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei, nőknél a petefészek, férfiaknál pedig a here. Belső elválasztású mirigy a tobozmirigy, és a szegycsont belső felszínén elhelyezkedő csecsemőmirigy is.

A pajzsmirigy hormonja az anyagcserét befolyásolja, a mellékpajzsmirigy-hormon a csontfelépítésben játszik szerepet. A mellékvese hormonjai a szervezet só-és víz háztartását, a cukoranyagcserét szabályozzák. A Langerhans-szigetek által termelt inzulin csökkenti a vércukorszintet. A petefészek és a here nemi hormonokat termel. A belső elválasztású mirigyek hormontermelését a hipofízis szabályozza.