Gyermek endokrinológia, pajzsmirigy túlműködés?

4 éves kislányomnál felmerült, hogy pajzsmirigy túlműködése lehet. Magas (111 cm) , vékony (15,8 kg) , impulzív, ingerlékeny, izzadékony. Előfordul, hogy szemhéja reggelre dagad, bár ez lehet allergia (orr-fül-gégész enyhén megnagyobbodott orrmandulát diagnosztizált - allergiára féltabletta Revicetet szed esténként) . Két hónapja mindkét szemén astigmiát diagnosztizáltak: egyiken 1.00, másikon 1.25 értékkel - ez szintén lehet független ettől, vagy lehet összefüggésben ezzel? (babakorában egyik szemén mértek 0.25-öt) Feleségem szerint a kislány haja is mintha menne el a fejtetőn. Úgy döntöttünk laborvizsgálatra visszük. Itt 1,62 mU/L TSH szintet mértek, ami lelet szerint referencia értéken belüli. Ön szerint ez 4 éves korban is megfelelő érték? Ez utalhat túlműködésre, vagy nem? Eltérések referencia értékekhez képest a laboreredményén: Se kreatinin megh.: 35 µmol/l (referencia é.: 40-115) Se anorganikus foszfor: 1,77 mmol/l (referencia é.: 1,00-1,65) Vvt süllyedés meghat.: 17 mm/óra (referencia é.: 3-12) Eosinophil %: 5,9% (referencia é.: <5,0) Ezek az eltérések esetleg aggodalomra adnak okot? Gyermekorvos laboreredmény alapján nem adott további beutalót, állítása szerint nincs ilyen jellegű probléma. Feleségem viszont talált egy táblázatot (csatolt kép) , ami alapján alacsonynak tűnhet az érték, ezért szeretnénk kikérni egy gyermekendokrinológus véleményét is. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Ezek az eredmények megfelelőek. Nincsen pajzsmirigy túlműködés és az egyéb leletekkel sincsen teendő.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2022. március 06., 09:50; Megválaszolva: 2022. március 07., 17:17
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Endokrinológiai vizsgálati lap...
Alacsony TSH, de normális T3;T4
Laborcsomag és szakorvosi javaslat...
Van-e autoimmun probléma?
Tisztelt Webbeteg! Lányom 36 éves, 4 feletti (5) TSH értékére (5) háziorvosi tanácsra 2 éve recept nélküli szelént szed, amivel 1,5-2,5 közöttire...
Culevit szedése
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! Édesanyámat nemrég áttétes petefészek rákkal diagnosztizálták, a kezelést még nem kezdték meg. Lesz kemoterápia és...