Endokrinológiai vizsgálati lap értelmezése.

Anamnézis: szubklinikus hypothyreosis. 2022. jan.: koleszterin 6,70 mmol/L; triglicerid: 1,88 mmol/L; HDL koleszterin: 1,34 mmol/L; LDL koleszterin (számított): 4,51 mmol/l; TSH.: 3,840 mlU/L. Uh lelet: a pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságú (14x15x40 mm) , az isthmus nem szélesebb. A mirigyállomány szabályos alapszerkezetű, benne jobb oldalon és az isthmusban egy-egy apró cysta észlelhető. A submandibularis mirigyek nagysága és szerkezete szabályos. A nyakon megnagyobodott kóros szerkezetű nyirokcsomó nem látható. Vélemény: negatív szonogram. Diagnózis: E0790 Pajzsmirigy betegség, k.m.n. javaslat: időszakos szelén szedése javasolt. egy év múlva tsh. eredménnyel ellenőrzés. Vélemény: euthyreosis. Pajzsmirigy uh. rendben, anti tpo neg., hypertcholesterinemia.

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Mivel nem kérdezett, nem tudom mire kíváncsi. A leleteiben normális pajzsmirigy működés és enyhén emelkedett vérzsír szint látszik.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2022. március 15., 10:41; Megválaszolva: 2022. március 15., 19:33
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Gyermek endokrinológia, pajzsmirigy...
Alacsony TSH, de normális T3;T4
Laborcsomag és szakorvosi javaslat...
Van-e autoimmun probléma?
Tisztelt Webbeteg! Lányom 36 éves, 4 feletti (5) TSH értékére (5) háziorvosi tanácsra 2 éve recept nélküli szelént szed, amivel 1,5-2,5 közöttire...
Culevit szedése
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! Édesanyámat nemrég áttétes petefészek rákkal diagnosztizálták, a kezelést még nem kezdték meg. Lesz kemoterápia és...