Magas Prolactin és TSH

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Egy éve hagytam abba (10 év után) a fogamzásgátló szedését, mert kisbabát szeretnénk. Ezt követően elmaradt a menstruációm, amit Norcoluttal sikerült meghozni, de több vizsgálatot követően kiderült, hogy nincs peteérésem. Ezt követően a nőgyógyászom elküldött egy hormonvizsgálatra, ahol az alábbi eredményeimnél mutatkozott eltérés: TSH 8, 62 mIU/L (ref.t. 0, 27-4, 20) FT4 11, 32 pmol/L (ref.t. 12-22) Prolactin 612, 6 mIU/L (ref.t.90-392) LH 1, 56 IU/L (ref.t. 2-15) . A magas prolactin szint miatt Bromocriptint írt fel, amiből napi 1 szemet kell szednem. A kérdésem az lenne, hogy ha szedem ezt a gyógyszert, akkor a többi értékem is helyreáll vagy ez csak a prolactint szintet szabályozza? A pajzsmirigy alulműködés miatt szükséges felkeresnem másik orvost vagy ha csökken a prolactin szint, a TSH érték is változik? Mennyi idő után szükséges egy újabb, ellenőrző laborvizsgálat? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza endokrinológia témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigy hormon szintjei alulműködésre utalnak, ami miatt hormonpótlást javasolnék. A pajzsmirigy alulműködés emelheti a prolactin szintet, így ha a pajzsmirigyet rendbe teszik, a prolactin értéke is helyreállhat, és a peteérése is megindulhat. Endokrinológiai szakrendelést javaslok felkeresni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. március 19., 12:38; Megválaszolva: 2014. március 22., 18:25
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek