Ekcéma téma

Ekcéma: új terápiás lehetőség

Debreceni Egyetem

Az atópiás ekcéma új terápiás lehetőségeit keresik a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékén. A gyakori bőrbetegség kezelésében hatásos lehet a szénanáthára kifejlesztett immunterápia – derült ki az egyik kutatásból.

A bőrgyógyászat újdonságai

Debreceni Egyetem

A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón.

Ezek lehetnek az ekcéma tünetei

Ekcéma

Az ekcéma (atópiás dermatitisz) a leggyakoribb, számos ember életét megnehezítő, a bőr gyulladásával járó betegség. Jellegzetes tünetei jól láthatóak a bőr felszínén:

  • a bőr kipirosodása
  • bőrszárazság
  • viszketés
  • apró hólyagok kialakulása
  • a vakarás miatt kialakuló apró sebek
  • pörkök
  • hámlás
  • rohamszerű viszketési ingerek

Bővebben Tudjon meg többet az ekcémáról!

Atópiás dermatitisz a testen - A mindennapi tünetek okozta kellemetlenségek enyhítése

Eucerin

Az atópiás dermatitisz olyan bőrbetegség, mely világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek pedig 10-20 százalékát érinti. Krónikus, hosszan tartó betegség, melyet száraz, pikkelyesedő, érzékeny bőr jellemez, alkalmanként sokkal kellemetlenebb tünetekkel járó belobbanásokkal. Noha a betegségre nincs gyógymód, a rendszeres és következetes bőrápolás megvédheti a bőrt. (x)

Csecsemőkori ekcéma és asztma

Allergia

Hogyan függ össze a csecsemőkori ekcéma és a későbbi életkorban jelentkező pollenallergia, asztma?

(Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet)

Ekcéma - Számos tévhit él a köztudatban

Budai Allergiaközpont

Érdemes-e diétáznia az ekcémás betegnek? Fertőz-e a betegség? Felnőttkorban is jelentkezhet? Az ekcémával kapcsolatos tényeket és gyakori tévedéseket dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus segít tisztázni.

Mitől alakulhat ki az ekcéma?

WEBBeteg, otvenentul.hu

Az ekcémának sok fajtája létezik, a szakemberek több rokon kórképet is ezzel a kifejezéssel illetnek. Van kontaktekcéma, csecsemőkori, felnőttkori szeborreás ekcéma, stasis ekcéma, dyshidroticus ekcéma, és még lehetne sorolni.

Bőrbetegségek és úszás: Az elkapható fertőzések és tüneteik

WEBBeteg

A bőrbetegségeket uszodában könnyen el lehet kapni, melyek lehetnek vírusos és bakteriális fertőzések. Ne látogassuk ezen helyeket, ha valamely bőrbetegségben szenvedünk, (szemölcs, gombás fertőzés) mert fertőző forrásként tovább terjeszthetjük a kórt.

Fémallergia, ekcéma, gyógyszerallergia: tünetek és kezelés

Orvostkeresek Egészségmagazin

A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok.

Allergiás bőrbetegség: Az ekcéma okai

Medipress

Azok a gyermekek, akiknek édesanyja környezetében cicák és más állatok is élnek, kisebb valószínűséggel szenvednek atopiás dermatitis tüneteitől, állítják a Zürich-i Egyetem kutatói a Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban közölt cikkükben.