• Budapesten sokkal nehezebb a bőrbetegek élete, mint vidéken

    Szerző: Magyar Dermatológiai Társulat

    A diszkriminációnak ezer arca van: Magyarországon elég egy krónikus bőrbetegség ahhoz, hogy hátrányos megkülönböztetés érje az embert, különösen, ha Budapesten él - derült ki az esélyegyenlőség világnapja alkalmából készített elemzésből.

    Míg a fővárosiak közel kétharmadát nyugtalanítja, ha valakin feltűnő bőrtüneteket lát, és egyharmaduk kerüli a személyes érintkezést, vidéken csupán a lakosság negyede tanúsít távolságtartó magatartást. Nagyon komoly a különbség a szerelmi élet tekintetében is: Budapesten kétszer annyi emberrel szakítottak már bőrbetegség miatt, mint az ország többi részén.

    A nyolc leggyakoribb bőrprobléma csaknem 700 000 embert érint Magyarországon, de az egyik nehezen kezelhető betegséget, a krónikus urticariát csak nagyon kevesen ismerik. A magyar társadalom így azzal sincs tisztában, hogy az érintettek életét a kínzó viszketés mellett a környezetük kirekesztő magatartása is megkeseríti.

    Bőrszín, vallás, nemzetiség, szexuális irányultság – a hátrányos megkülönböztetésnek nagyon sok oka lehet, de a felmérések szerint Magyarországon egy krónikus bőrbetegség miatt is búcsút mondhatunk a karrierépítésnek és a társas kapcsolatoknak. Bár a válaszadók 71%-a azt állítja, hogy együttérzéssel viszonyul a bőrbetegekhez, a gyakorlat egészen mást mutat: minden második ember (46%) viszolyog a feltűnő kiütésektől, és igyekszik elkerülni a személyes érintkezést. A fertőzéstől való félelem az esetek többségében felülírja az empátiát, különösen Budapesten, ahol a betegek az országos átlagnál is nehezebb helyzetben vannak:

    • A felmérésben résztvevő fővárosiak közel kétharmadát nyugtalanítja, ha a közvetlen környezetében valakin kiütéseket lát, és az illető vakarózik. A vidéken élők kimutathatóan toleránsabbak: alig több mint a válaszadók fele ódzkodik a feltűnő bőrtünetektől.
    • A budapestiek több mint egyharmada (35%) elhúzódik a tömegben bőrbetegektől, és 16%-uk egyáltalán nem érezi magát kellemetlenül emiatt. Vidéken csupán a lakosság negyede (26%) tanúsít távolságtartó magatartást, de a többségük (19%) később meg is bánja.
    • Míg tízből nyolc fővárosi kellemetlenül érzi magát, ha egy bőrbeteggel randevúzik, vidéken ez a kérdés tízből hat válaszadónak jelent problémát. A vidékiek optimistábbak is a párkeresést illetően: csak 61%-uk szerint nehezíti a szerelmi kapcsolatok kialakítását egy bőrbetegség, szemben a fővárosiak 77%-ával.
    Hirdetés

    Összességében a felmérésben résztvevők 40%-áról elmondható, hogy kifejezetten vágyölőnek tartja, ha a partnere arcán csúnya kiütéseket lát. A külsőségek pedig nem csak a kapcsolat elején számítanak: minden tizedik válaszadóval szakítottak már azért, mert előnytelenül változott meg a külseje például egy makacs bőrbetegség miatt.

    A főváros ezen a téren is nagyon rosszul áll: budapestiként majdnem kétszer akkora rá az esély, hogy elhagyjanak minket, mint vidéken. Ez a különbség azért is érdekes, mert a fővárosban csaknem kétszer annyi válaszadó (45%) szenvedett már valamilyen bőrbetegségben, mint a kisebb településeken (28%).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Egy lüktető, felgyorsult, világvárosi környezetben a személyes találkozások jóval célorientáltabbak: miután kevesebb idő jut az ismerkedésre, a beszélgetések nagy része a lényeg átadására szorítkozik, és felértékelődik az első benyomás szerepe. Nagy jelentősége lehet a kinézetnek, hiszen a külső alapján azonnali, gyors döntést hozunk a másikról,  és ez lesz az alapja a további interakciónak. Úgy gondolom, talán a nagyvárosi környezet is játszhat szerepet abban, hogy a fővárosban nehezebben boldogulnak a bőrbetegségekkel élők”- mondta el Kőműves Zsuzsanna klinikai szakpszichológus.

    A lakóhely mellett egyébként a végzettség és az életkor is befolyásolja a kérdést: minél idősebb és tanultabb egy ember, annál feltűnőbben reagál mások bőrproblémájára. A karrier szempontjából viszont nincs különbség: egy feltűnő kiütés az ország minden szegletében komoly hátrányt jelenthet az álláskeresésnél, és ronthatja a betegek teljesítményét. Sokan az állásukat is elvesztették a rendszeres hiányzások miatt.

    Egyes bőrbetegségek akár életveszélyes szövődményekkel járhatnak

    Ekcéma, urticaria, bőrgomba, nem szájon jelentkező herpesz, pikkelysömör, rozácea, lázhólyag és bőrdaganat – a lakosság 7%-a, vagyis közel 700 000 ember jelenleg is érintett a nyolc leggyakoribb bőrbetegség egyikében. Számos esetben csak a tünetmentességet lehet elérni, de a betegeknek ez is elég lehet ahhoz, hogy visszakapják az életüket. Ilyen a szinte ismeretlen krónikus urticaria, vagyis a csalánkiütés akár éveken át tartó változata is: a kiszámíthatatlan és kínzó bőrtünetek akár éveken keresztül jelentkezhetnek, de legtöbbször a probléma okát sem sikerül beazonosítani.

    Betegtörténet - Idősebb nő

    Sosem voltam korábban beteg, nem tudom felfogni, mi okozhatja ezt a kórt, nagyon elkeserítő, hogy a szervezetem hirtelen ellenem fordult. Sötéten látom a jövőt. A betegtársaim körében is a kilátástalanság uralkodik, az embert megőrjítik a tünetek. Olyan, mintha ezer meg ezer szúnyog csípné össze az embert és ezt az ingert nem tudom kikapcsolni, folyamatosan vakarom, kaparom magam. A betegség miatt számos programról le kellett mondanom, nem járhatok el sem fürdőbe, sem színházba. Ezt a betegséget gyilkosoknak adnám büntetésként.

    „Az urticaria súlyos formája kevésbé gyakori, mint az ekcéma, de így is több száz ember életét lehetetleníti el Magyarországon. A betegekszégyellik magukat a folyamatos vakarózás, a feltűnő tünetek és az emberek reakciói miatt, pedig a tévhitekkel ellentétben ez a betegség nem fertőz. Az érintettek évekig szenvedhetnek az égő, kínzóan viszkető kiütésektől, de megfelelő terápiával ma már kezelni lehet a tüneteket, és a betegek újra felszabadultan léphetnek ki az utcára” - mondta Prof. Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke, aki szerint nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb orvoshoz forduljunk, ha bőrbetegségre utaló tüneteket észlelünk. „A hosszan tartó krónikus bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör, olyan súlyos belszervi betegségek kialakulását is elősegíthetik, mint a szívinfarktus, diabétesz, magas vérnyomás vagy vesebetegség.” – tette hozzá a szakorvos.

    Betegtörténet - Fiatalabb férfi

    Bizonytalanság, kiszámíthatatlanság és tehetetlenség. Ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni a betegséget. 14 éve szenvedek krónikus urticariában. Sosem voltam egy társasági ember, de ez a betegség sem segítette elő, hogy nagy közösségi életet éljek. Pszichésen is megterhel a kór, nagyfokú önuralmat igényel, hogy ne adjam fel, ne azt kérdezgessem magamtól nap mint nap: miért pont én? Ez egy nagyon szörnyű betegség, a tünetmentes napok, hetek jelentik csak a boldogságot, de csak addig, amíg újra elő nem jön.

    „Szeretnénk minél több bőrbeteghez eljuttatni az üzenetet: nem kell feltétlenül együtt élniük a kínzó tünetekkel és a környezetük kirekesztő magatartásával, hiszen a kezelési lehetőségek folyamatosan fejlődnek, és ma már az esetek többségében megoldást tudunk nyújtani a problémáikra. Mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, a betegek akár háziorvosi beutaló nélkül is felkereshetik a bőrgyógyászokat vagy az ország kilenc kezelőcentrumának egyikét”– ismertette a betegek lehetőségeit Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE-ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója.

    (Magyar Dermatológiai Társulat)

    Legutóbb frissült: 2015.05.14 17:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Pityriasis formái - Jellemző bőrtünet a finom hámlás

    A pityriasis latin fordításban finom hámlást jelent, így a pityriasis betegségcsoportba olyan kórképek tartoznak, melyekre finom hámlás jellemző. A pityriasis elnevezés nem egységes betegségcsoportot jelöl, vannak köztük allergiás eredetű, de vírus és gomba által okozott betegségek is.

    5+1 dolog, ami irritálja a bőrünket

    Bőrirritációt a hétköznapokban gyakran használt, a legtöbb háztartásban megtalálható készítmények is okozhatnak. Kiütések, bőrpír, bőrszárazság kialakulhat krémektől, szappantól, tisztítószerektől, sőt bizonyos ruhaneműktől is.

    Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

    Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek?

    A bőrgyógyászat újdonságai

    A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón.

    A csalánkiütés kezelési lehetőségei

    A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő számos gyógyszer is rendelkezésre áll. Nagy kihívást jelent azonban, hogy az esetek jelentős részében nem sikerül azonosítani a kiváltó okokat, továbbá a betegek egy része nem reagál a hagyományos kezelésekre (terápiarezisztens).

    Mitől alakulhat ki az ekcéma?

    Az ekcémának sok fajtája létezik, a szakemberek több rokon kórképet is ezzel a kifejezéssel illetnek. Van kontaktekcéma, csecsemőkori, felnőttkori szeborreás ekcéma, stasis ekcéma, dyshidroticus ekcéma, és még lehetne sorolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.