Hadjárat a bőrfehérítő szerek ellen

MTI
megjelent:

Sokan szeretnék világosabb átenni bőrszinüket, mert azt gondolják, úgy könnyebbé válik számukra az előrejutás a társadalmi és szociális ranglétrán. Csakhogy az ilyen céllal alkalmazható kozmetikumok veszélyeztetik az egészséget.

Míg az ázsiai és az afrikai országokban több száz millió eurós üzletnek bizonyul a bőrfehérítő termékek piaca, a francia hatóságok valóságos hadjáratot indítottak a bizonyítottan egészségkárosító, ezért tiltott krémek forgalmazói ellen.

A mérgező hatású kozmetikai termék leginkább hidrokinont és kortikoidokat tartalmazó szappanok, olajok és krémek. A hidrokinon ekcémát és visszafordíthatatlan irritációs betegségeket okozhat, a kortikoidok pedig cukorbetegséghez, látási zavarokhoz és magas vérnyomáshoz vezethetnek.

Gyulladást, égési sérülést okozhatnak a bőrfehérítő szerek

Itthon is van érdeklődés
Az egyik nagy francia kozmetikai cég magyarországi kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta: a probléma nem jellemező Magyarországra, de az itt élő külföldi színes bőrűek szoktak érdeklődni a bőrfehérítő krémek után.
Khadi Sy Bizet fekete bőrű párizsi orvos szerint a poszt-gyarmati felfogás annyira beivódott a gondolkodásába, hogy csak egyetlen módszer van ellene: a fekete bőr "szépségének és értékének" hangsúlyozása.

Az egyik legelismertebb dermatológiai klinikán, a párizsi Saint Louis kórházban négy éve külön orvoscsoport foglalkozik a "tiltott krémek" használóival, akik leggyakrabban barnás foltokra, kiütésekre, gyulladásokra és néha égési sérülésekre is panaszkodnak. Egyetlen komoly bőrgyógyász sem ajánlja a fehérítő krémeket, így a szakemberekhez nem tanácsért, hanem már a károsodott bőr gyógyítása miatt fordulnak a paciensek.

Antoine Petit bőrgyógyász a Libération című napilapnak elmondta, hogy a betegek többsége tisztában van azzal, hogy veszélyes a fehérítők használata, ennek ellenére továbbra is használják azokat, mert szabályos függőségi viszonyba kerültek velük. Az orvos ezért arra is figyelmezteti betegeit, hogy éppen a legjobban fehérítő termékek a legveszélyesebbek az egészségre.

Európán kívül több afrikai országban is betiltották már az ilyen termékek forgalmazását, és kampányokat folytatnak a helyi esztétikai szépség felismerésére. Franciaországban azonban a bőrgyógyászok szerint nehezebb a helyzet, a problémáról való nyílt beszéd olyan benyomást kelthet, mintha a fehérbőrű többség elítélné azon színes bőrűeket, akik fehérítők révén szeretnének világosabb bőrűek lenni.

Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben az afrikai etnikumoknak szóló magazinok figyelmeztetnek a fehérítők veszélyeire, az oldalaikon hirdetett reklámokon csak hófehér bőrű női arcokat látni, amelyek a fehérek felsőbbrendűségét tükrözik.

Hollywoody szín: előrejutás?

Pap Ndiaje szociológus, a párizsi EHESS oktatója szerint a bőrüket fehérítő nők többsége tisztában van a veszéllyel, de úgy gondolja, hogy bőrszíne hátrányt jelent a társadalmi ranglétrán való előrejutáshoz, ezért vállalja a kockázatot a világosabb bőrért. Vagyis a bőrfehérítés a társadalmi siker egyik eszköze.

Van olyan internetes oldal, amely "hollywoodi színt" kölcsönző termékként árusítja a bőrfehérítő krémeket, ugyanis jól megfigyelhető, hogy egyes színes bőrű énekesek és sztárok bőre az évek során világosabb lett. A szociológus szerint férfiak is használják az ilyen termékeket, de a nőkön nagyobb a nyomás, egy részük ugyanis meg van győződve arról, hogy a fekete férfiak jobban kedvelik a világosabb bőrű nőket, s egy fekete bőrű férfi akkor sikeres, ha világosabb, sőt fehérbőrű felesége van.

A színes bőrű topmodellek sikere ellenére a szépség kritériumait továbbra is a "fehérek világa" határozza meg. Azaz egy olyanfajta rasszizmus nyilvánul meg, amelynek alapja az az elképzelés, miszerint a fehér ember szebb, mint a színes bőrű. A szociológus szerint egyébként a szociális hierarchiát jól tükrözi a bőrszín Európában és Amerikában is. A franciaországi feketék között előnyösebb mulattnak lenni, amint az Egyesült Államokban, Barack Obama elnökhöz hasonlóan, a fekete elit is inkább az, míg a "teljesen feketék" a börtönlakók és a munkások. Véleménye szerint ez a hierarchia Afrikában is érvényes.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.