Visszerek: Otthoni tippek a megelőzés és sikeres kezelés érdekében

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

A láb egészségét veszélyeztető egyik leggyakoribb betegség a visszeresség. Oka, hogy a láb ereiben lévő billentyűk nem zárnak tökéletesen, ezért a vér visszafelé áramlik a gyűjtőerekbe, ami az érfal kóros kitágulásához, majd a visszaáramlott vér pangásához vezet.

A visszerek kialakulásáért – az örökletes hajlam mellett – felelőssé tehető a súlyfelesleg és a mozgáshiány is. A visszeres lábpanaszok a kórós elváltozás kezdeti stádiumában még „csak” kellemetlen érzés, viszketés, vádlifeszülés, éjszakai lábikragörcsök formájában jelentkeznek, ekkor még sokan elviselhetőnek gondolják a tüneteket, és nem fordulnak panaszaikkal orvoshoz.

Jó, ha tudja...

A konzervatív kezelés során alkalmazott gyógykrémek, gélek, gyógyászati segédeszközök (rugalmas pólya, kompressziós harisnyanadrág), a speciális lábtorna, a rendszeres séta erősítik az érfalakat, ezáltal csökkentik a visszér okozta panaszokat, és lassítják, sőt meg is állíthatják a visszeres folyamatot.

Ne várja meg, hogy visszatérő tünetté váljon a tompa, feszítő alsó végtagi (lábszár) fájdalom, az alsó végtagok fáradékonysága, az ún. ólomláb-érzet, az érintett területen a bőr (piros) elszíneződése, hogy kemény, meleg, fájdalmas kötegként tapinthatóvá váljon a begyulladt ér.

Ezekkel a panaszokkal haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert ha időben kezelik, megelőzheti a vénás-, illetve lábszárfekély kialakulását (amely már rendkívül nehezen gyógyítható). Mint minden betegségre, a visszerességre is igaz: a korai stádiumban elkezdett kezeléssel meg lehet előzni a kór súlyosbodását, a szövődmények kialakulását.

Tippek a visszeresség megelőzésére, a panaszok enyhítésére

  • Ne álljon hosszú ideig egy helyben, ülés közben ne lógassa a lábát (legyen lent a talpa a talajon).
  • Éjszakára polcolja fel a lábát: ez segíti a vér visszaáramlását a szív felé.
  • Kerülje a cipekedést: a súlytöbblet túlterheli az alsó végtagot.
  • Ha túlsúlyos, igyekezzen megszabadulni a lábát is terhelő súlyfeleslegtől.
  • A visszér megelőzése, illetve az állapotromlás megelőzése szempontjából is egészséges, ha naponta sétál a friss levegőn, kerékpározik, vagy hetente egy-két alkalommal úszik (a hideg vízben összehúzódnak az érfali izmok).
  • A napi 2-3 perces lábtornával elősegítheti az izompumpa működését, ezáltal a vénák kiürülését is.
  • Tartós ülés – pl. hosszú utazás – közben mozgassa a lábfejét, a lábujjait.
  • Meleg vizes kádfürdő helyett inkább tusoljon. (A láb esti hideg vizes zuhanyoztatása sokat segít az éjszakai lábpanaszok megelőzésében).
  • Ha már visszeres a lába, kerülje a meleg vizes fürdőzést, a szaunázást, a napozást, mert hő hatására kitágulnak a visszerei, és felerősödhetnek a panaszai.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Visszér
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.