Mit is érnek a visszérkrémek?

Trombózisközpont
megjelent:

Sokan szenvednek visszerektől, de a legtöbben nem tudják, mit is kezdjenek vele. Vannak, akik csupán elmennek a patikába, vagy a helyi boltba, levesznek a polcról egy kenőcsöt, amit erre a problémára fejlesztettek ki, és reménykednek, pedig, ahogyan azt dr. Nyiredy Géza érsebésztől megtudhatjuk, ez sok esetben nagyon kevés.

A krémek is használhatnak, de csak egy darabig

Visszérkrémet szinte minden drogériában be lehet szerezni, sőt a szupermarketek polcain is fellelhetőek. De vajon mikor vehetjük tényleg hasznukat?

„Visszérkrémeket használni akkor van értelme, ha felületesvisszér-gyulladásról beszélünk. Ebben az esetben magát a gyulladást segítenek megszüntetni, és a panaszokat enyhíthetik. Ezen felül a kezdődő visszértágulatoknál vehetjük hasznát. Ekkor az úgynevezett nehézláb érzésről beszélünk. Az itt fellépő tüneteket, vagyis a feszülést, a fájdalmat és a kisebb dagadásokat mérsékelhetik. Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy ha „csak” ezek a tünetei vannak valakinek, akkor nem kell orvoshoz fordulnia. A felületi gyulladás ugyanis könnyen komolyabb betegséggé alakulhat, így mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt kezelni kezdjük a bajt!”

Mit is keressünk?

Amikor a polcok előtt válogatunk, akkor nem árt tudni, hogy mit is érdemes keresni egy-egy krém összetételében.

„Egyes hatóanyagok a gyulladás során kialakult trombózist - véralvadást - előzik meg, ezek az alvadásgátló hatású, heparint tartalmazó kenőcsók.
Más típusúak alkaloidokat tartalmaznak - mint például vadgesztenye kivonatot -, mely a vénafalak áteresztőképességét csökkenti, a falakat erősíti, tonizálja.
A harmadik komponens olyan vivőanyag, mely párolgás során hűsítő hatású - például kámfor, mentol, stb. - és ez a melegség érzését kellemesen csökkenti. Ez a tünet mind a visszerességnél, mind gyulladás esetén jelentkezhet.”

Tippek visszér ellen

Hazánk lakosságának 20-30 százalékát érinti a visszérbetegség. A panaszok már a 20-30 éves korosztály tagjai között is egyre gyakrabban jelentkeznek – pókhálóerek, seprűvénák, elszórtan látszó visszerek, lábdagadás, éjszakai lábikragörcs. Az idejében megkezdett kezelés nélkülözhetetlen az olyan súlyos szövődmények, mint a lábszárfekély, a visszérgyulladás, lábelhalás és tüdőembólia elkerülése végett. Hasznos tippek visszér ellen

Sokszor kevés a kenegetés

Amikor az ember már hiába kenegeti a lábait, a visszerei nem akarnak eltűnni, és a fájdalom sem enyhül, akkor érdemes orvost is felkeresni, hiszen komolyabb állapot is létezik, mint a felületi gyulladt visszér:

„A mélyebb rétegekben lévő problémákkal kapcsolatban mindenképpen érdemes orvos segítségét kérni, hogy el lehessen dönteni a további mozzanatokat. Hiszen nem biztos, hogy rögtön műteni is kell a végtagot, de sajnos ez az eshetőség sem zárható ki teljesen”. – mondja dr. Nyiredy Géza főorvos, érsebész.

Van, amit mindenképpen műteni kell

A visszérkrémek a tüneteket kezelik, de sajnos magát a problémát nem szüntetik meg. Erre a műtét a legjobb megoldás, hiszen ettől várható a legteljesebb gyógyulás.

„Az olyan esetekben, amikor a fő visszértörzsek billentyűivel van a probléma, akkor a legjobb megoldás az operáció. Szerencsére jellemzően nem egy sokórás, hatalmas apparátust mozgató beavatkozásról van szó, és ha elvégzik, akkor nagyban javul a beteg állapota.”

(Trombózisközpont)

Cikkajánló

Dohányzik?
Dohányzik?

Mire érdemes figyelnie a táplálkozás terén?

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.