A lábszárfekély tünetei és kezelése

Dr. Lesznyák Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

A bőr felületén kialakuló, különféle nagyságú és terjedelmű, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebeket fekélyeknek nevezzük. Ezek az alsó végtagon, azon belül is elsősorban a boka régiójában meglehetősen gyakran jöhetnek létre, hátterükben szinte kivétel nélkül valamilyen súlyos kórok szerepel.

A téma cikkei
2/1 Lábszárfekély tünetei
2/2 Lábszárfekély kezelése

A lábszárfekélyek messze leggyakoribb „felelősei” az alsó végtagi visszérbetegségek, de előkelő helyet foglal el az okok között még a cukorbetegség okozta beidegzési zavar, valamint az artériás rendszert érintő elváltozások: érszűkületek, hirtelen érelzáródások.

A lábszárfekély tünetei

A háttérben megbúvó kóroktól függetlenül, a fekélybetegség tünetei igen jellemzőek: a bőr elvékonyodása, kiszáradása, nagyfokú sápadtsága, később barnás elszíneződése már előrevetítik a problémát. Végül megjelenik maga a nyílt seb, mely mind terjedelmében, mind mélységében igen változatos lehet. Ezt a képet színesítik tovább az alapbetegség „velejárói”.

A diagnózis felállítása minden esetben szakorvos feladata, már csak azért is, mert közvetlenül ezt a terápia megkezdése kell, hogy kövesse. Ellenkező esetben a folyamat tovább halad, a szövetek nagyfokú károsodása pedig egy idő után visszafordíthatatlanná is válhat, akár a végtag amputációját szükségessé téve.

A lábszárfekély kezelése

Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?
A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni.

Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?

Egyik igen fontos szempont magának az alapbetegségnek, azaz a lábszárfekélyt kiváltó tényezőnek a helyes kezelése: ez a vénás elégtelenség esetén többek közt a rugalmas kötszer (pólya vagy harisnya) napi szintű, helyes (szakorvos vagy gyógytornász által betanított) használatát jelenti. Ez a módszer segíti a lábszár vérellátását, ezáltal javítja a szövetek tápanyag- és oxigénellátottságát.

Az artériás rendszert érintő betegségek esetén szükség lehet a károsodott érszakasz cseréjére vagy legalábbis annak áthidalására. Ezeket a beavatkozásokat érsebész szakorvos végzi, és célja szintén a szöveti oxigenizáció (és ezáltal a sebgyógyulási hajlam) javítása.

Kiváltó októl függetlenül, minden esetben szükség van a lokális (helyi) sebkezelésre is: ma már számos, különböző típusú sebtisztító és sebkötöző szerek kaphatók, melyek alkalmazhatóságáról minden esetben a szakembernek kell döntenie. A fekély elhelyezkedése, kiterjedése, illetve a beteg egyéb paraméterei alapján nem mindegy ugyanis, ki milyen módszert „használhat”. Fertőzés gyanúja esetén ezt a kezelőorvosok antibiotikum adásával egészíthetik ki.

Ezen túlmenően, a megfelelő higiénia szintén a napi ápolás részét kell, hogy képezze: a végtagok (és az egész test) testmeleg vízzel történő mosdatása, a nedvesség puha kendővel való felitatása a mindennapok részét kell, hogy képezze. A végtagok rendszeres, gondos átvizsgálása segíthet a legapróbb sérülés idejében történő felismerésében, amely hosszabb távon akár a sikeres kezelés eredményességét is befolyásolhatja. Igaz ez különösen az érzészavarral társuló, cukorbetegeket érintő formáknál.

A még nem sebes, de arra hajlamos bőrt különösen fontos a megfelelő krémekkel, olajokkal ápolni: ezekről a készítményekről a gyógyszerész is adhat pontosabb felvilágosítást.


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hátfájás Hátfájás

Melyik úszásnem a jó választás hátfájás esetén?

Ha kezeletlen marad a visszértágulat

A visszértágulat enyhébb formáiban sem csak esztétikai probléma. A betegség ugyanis nemcsak súlyosbodhat, hanem gyakran felületes...

A lábszárfekély otthoni ápolása

A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

A lábszárfekély tünetei

Lábszárfekélyről akkor beszélünk, amikor az alsó végtagot borító bőrfelszín folytonossága megszakad s a keletkezett hámhiány legalább hat...

Lábszárfekély - Egyszerű...

A lábszárfekély kialakulásának hátterében mintegy 70 százalékban visszeres keringési zavar áll. Rendszerint a rossz vérellátottságú...

Nézzünk szembe a visszerekkel - és...

Testünkben a vér az artériákban és a vénákban kering. Az artériák szállítják az oxigénnel teli friss vért a test különböző részeibe, míg a...

Ragasztásos visszérműtét

A visszerek kezelése nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. A hagyományos visszérműtétet, amikor a kitágult felületes vénát kis...

Nem csak cukorbetegség esetén...

Az emberek többsége a lábszárfekélyt leggyakrabban a diabétesszel hozza összefüggésbe. A cukorbetegség az egyik fontos kockázati tényezője az...

Hogyan kezelhető a cukorbetegség...

Milyen módon kezelhető a leghatékonyabban a cukorbetegség okozta lábszárfekély? Tudom, hogy elég hosszadalmas a gyógyulás, de mégis kb. mennyi idő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.