Vesebetegségek

Vesebetegségek

Húgyúti fertőzések

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-09-05 13:33

A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

A veseciszta

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2020-11-19 20:35

Az egyszerű veseciszta (ciszta renis) általában ártalmatlan jelenség, a legtöbb esetben tünetet sem okoz, ám a tüneteket is okozó cisztákat kezelni kell, szükség esetén akár műtéti beavatkozással is.

A vesekövesség tünetei és típusai

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
2020-11-11 20:35

A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.

A nefrózis szindróma tünetei

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2020-11-11 11:07

A nefrózis szindrómának (veseeredetű tünetegyüttesnek) több formája ismert, melyek közül felnőttkorban a membranózus glomerulonephritis, gyermekkorban az úgynevezett minimal change glomerulonephritis a leggyakoribb.

A vesicoureteralis reflux (VUR)

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda
2020-11-04 18:35

A vesicoureteralis reflux (VUR) a leggyakoribb húgyúti rendellenesség csecsemő- és gyermekkorban, amelynek talaján visszatérő húgyúti fertőzések alakulnak ki. Súlyosabb esetekben, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor valamilyen sebészi beavatkozásra van szükség a betegség kezelésére.

Vesemedence-gyulladásra utaló laboreredmények

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2020-10-30 18:35

A vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) heveny kialakulása esetén tünetei lehetnek a láz, a hidegrázás, a vesetáji fájdalom, a genny- vagy vérvizelés, a hányinger, a hányás és az elesettség. Krónikus esetben lappangva a fenti tünetekkel is jelentkezhet, vagy enyhébb panaszokkal, esetleg teljesen panaszmentes állapotban is. Diagnózisa a vizelet vizsgálatán, hasi ultrahangon és vérvizsgálaton alapul.

A vesemedence-gyulladás

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2020-10-27 20:35

Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely súlyos, elhúzódó esetben a vese állományára is ráterjedhet (pyelonephritis).

Nephropathia: Cukorbetegség és vesekárosodás

WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
2020-10-24 17:05

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet felszaporodik és gátolja a hajszálerek tevékenységét.

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2020-10-20 14:35

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.