• Vesebetegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-02-16 20:36
    Húgyúti fertőzés
    A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-08-13 14:35
    Gyakori panasz a lábdagadás, amelyet szinte minden ember megtapasztal élete során. A hátterében álló okok változatosak lehetnek, az életmódbeli sajátosságok éppúgy kiválthatják, mint egy komoly betegség. Hogyan különíthető el a két véglet? Mi minden okozhatja a lábak vizesedését?
    Élet betegséggel
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2020-08-09 17:05
    A vérnyomás és a vese működése szorosan összefügg, így a magas vérnyomás következménye, illetve oka is lehet a veseprobléma. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája a veseartéria-szűkület okozta magas vérnyomás kialakulását és kezelését ismerteti.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2020-07-19 07:06
    Régóta ismert tény, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás emeli a vérnyomást, és hogy a sószegény diétának vérnyomáscsökkentő hatása van. Ennek az oka, hogy a nagy mennyiségű ionok sok vizet kötnek magukhoz.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2020-07-07 09:36
    Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfordul szívelégtelenség, elégtelen veseműködés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2020-06-11 17:05
    Sokaknál előforduló, gyakran visszatérő jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is kiválthatják. A legtöbben ilyen panaszok esetén egyszerű felfázásra (hólyaghurut) gondolnak, azonban egyéb alapbetegségek, szervi elváltozások is okozhatják a tüneteket.
    Panaszok
    Sleepcenter - Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus főorvos
    2020-06-10 03:06
    Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely - többek közt - a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2020-06-05 22:06
    Ez az idegen nevű betegség az úgynevezett szisztémás vaszkulitiszek közé tartozó megbetegedés. Jellemzője, hogy leggyakrabban az orr, az orrmelléküregek, a torok vagy a tüdő nyálkahártyájának érintettségével jár, de késői diagnózis esetén átterjedhet a test teljes érhálózatára.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya
    2020-05-21 20:35
    A kálium a testünkben ionos formában előforduló ásványi só, melyre szervezetünknek naponta szüksége van, mivel a sejtek megfelelő működését biztosítja. Hiperkalaemiáról akkor beszélünk, amikor a kálium szintje meghaladja a normál értéket a szervezetben. Milyen betegségekre utalhat ez az állapot?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Földi Ildikó
    2020-05-17 15:05
    A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki. Képződhetnek vesekövek a vesemedencékbe vezető csatornácskákban, a vesemedencében vagy az elvezető húgyutakban.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos
    2020-05-14 17:06
    A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!