Hogyan érhetőek el a személyre szabott rákterápiák?

szerző: Dr. Pukoli Dániel - WEBBeteg
frissítve:

Az elmúlt években a molekuláris diagnosztika fejlődése és a célzott molekuláris terápiák megjelenése forradalmasította a daganatterápiát, és új szemléletet hozott az onkológia területén, így a személyre szabott tumorterápia már nem csupán a jövő, hanem a mai onkológiai terápiában is megjelent.

A molekuláris diagnosztika módszereinek fejlődésével és egyre szélesebb körű elterjedésével egyre többet tudunk a tumorok molekuláris genetikai felépítéséről, és kialakulásuk hátterében álló genetikai tényezőkről. Ezzel párhuzamosan újabb és újabb célzott molekuláris terápiás készítmények fejlesztése folyik, és ezek közül egyre több válik a betegek számára is elérhetővé.

Jelenleg 125 molekuláris terápia, valamint többféle immunterápia törzskönyvezett. Hazánkban a célzott terápiás szerek törzskönyvezése az Európai Unióban történő törzskönyvezésével egy időben történik ugyan, azonban az állami rendszerben csak bizonyos készítmények érhetőek el a betegek számára a társadalombiztosítás által is (NEAK) finanszírozott módon.

A célzott terápiák alkalmazásának szigorú feltételei vannak

Azon célzott terápiák esetén sem reménytelen a helyzet, melyek egyelőre nem állnak társadalombiztosítási finanszírozás alatt: egyrészt, az újabb készítmények társadalombiztosítás általi finanszírozásának befogadása folyamatosan zajlik, másrészt pedig a más terápiára nem reagáló daganatos betegek esetén lehetőség van egyéni méltányossági alapon kérni a célzott daganatellenes terápia finanszírozását. Mindezek mellett több, eddig még hazánkban törzskönyvezésre nem került célzott terápiás szer alkalmazására is van lehetőség klinikai vizsgálatok keretein belül.

A célzott terápiák alkalmazásának szigorú feltételei vannak, a terápia megválasztásáról orvosokból álló úgynevezett multidiszciplináris tumorboard dönt az egyénre jellemző genetikai eltérések, a daganat általános jellemzői és a beteg állapota alapján. A team résztvevői között ilyen esetekben már az onkológuson túl molekuláris biológus, molekuláris farmakológus, genetikus és bioinformatikus is, akik szakmai alapon hoznak döntést a személyre szabott új típusú készítmények alkalmazásáról.

Mely tumorok esetén érhető el célzott molekuláris kezelés hazánkban?

Daganatos megbetegedés során a molekuláris diagnosztika segítségével meghatározhatóak azok a génmutációk, melyek megléte esetén a célzott molekuláris kezelés alkalmazható.

  • A vastagbélrákok esetén többféle EGFR-gátló terápia is elérhető, valamint az EGFR mutációk vizsgálata mellett ma már a KRAS és NRAS gének vizsgálatára is van lehetőség, mely gének mutációi esetén az EGFR-gátló kezelés hatástalan.
  • A BRCA 1/2 mutáció pozitív emlő-, petefészek- és prosztatarákok kezelésében alkalmazzák az úgynevezett PARP-inhibitor terápiát.
  • A HER2 pozitív emlő- és gyomorrákok esetén célzott terápiaként többféle HER2-gátló kezelés is elérhető a betegek számára NEAK finanszírozottan.
  • A melanomák, vagyis a bőr festéksejtjeinek rosszindulatú daganata esetén BRAF mutáció kimutatása esetén BRAF-gátló célzott terápia is alkalmazható.
  • És még több mint 100 esetben.

A hazánkban is elérhető diagnosztikus vizsgálatok és célzott molekuláris terápiák száma tehát egyre növekszik, lehetővé téve ezzel a tumoros betegek jelentős hányada számára a legmegfelelőbb terápiás módszer személyre szabott megválasztását.

Ez is érdekelheti A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe

Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Pukoli Dániel

Forrás:

Anna P. Sokolenko and Evgeny N. Imyanitov: Molecular Diagnostics in Clinical Oncology. Front. Mol. Biosci., 27 August 2018.
Peták István: Precíziós onkológia - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, Budapest

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Csonka Tamás, patológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.