• Metamfetamin és terhesség

    Szerző: Medipress

    Az Egyesült Államokban a 16 millió metamfetamin-használó közül 19 ezer terhes nő – állítja a Nemzeti Drog- és Egészségfelmérő Hivatal.

    Azon gyermekek körében, akiknek édesanyja a terhesség alatt metamfetamint fogyasztott, gyakoribb az agyi rendellenességek előfordulása, mint az alkoholt fogyasztó anyák gyermekei között – írja a The Journal of Neuroscience március 17-i száma.

    Hirdetés

      Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?

    "Húsz hetes kismama vagyok. A terhesség első 3 hónapjában, amíg nem tudtam a terhességről, rendzseresen fogyasztottam metamfetamint (speed). Szeretném tudni, hogy mire számíthatok, milyen rendellenessége lehet a babának?"
    A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.>>

    „Már régóta ismert, hogy az alkohol magzatfejlődési rendellenességeket okoz, agyi hatása pedig kognitív és viselkedési zavarokkal társítható” – mondta dr. Elizabeth Sowell, a Los Angelesi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

    - „Most kimutattuk, hogy a terhesség alatti metamfetamin egyedül, illetve alkohollal kombinálva ennél még károsabb.”

    A metamfetamin, mely az Ecstasy hatóanyaga, az agy nucleus caudatus nevezetű struktúráját károsítja, mely a tanulásban, a memória szerveződésében, a motoros funkciókban és a motíváció folyamatában tölt be jelentős szerepet.

     Drogok és veszélyeik
   • Drogok és veszélyeik: a kokain
   • Drogok és veszélyeik: a speed
   • Drogok és veszélyeik: az extasy
   • Drogok és veszélyeik: az LSD
   • Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
   • Drogok és veszélyeik: a cannabis
   • Az Egyesült Államokban a 16 millió metamfetamin-használó közül 19 ezer terhes nő – állítja a Nemzeti Drog- és Egészségfelmérő Hivatal. Sowell munkacsoportja 61 gyermek agyáról készített MRI-felvételt, közülük 21 volt terhesség alatt metamfetaminnak és alkoholnak kitéve, 13 nagy mennyiségű alkoholnak, míg 27 esetben semmilyen károsító ágens nem szerepelt.

    A vizsgálat számos méret- és alakváltozást mutatott ki, az élvezeti szertől függően: a metamfatemin okozta károsodás az alkoholéhoz hasonló, csak jóval intenzívebb. Az elváltozások funkcionális jelentőségét IQ-teszt segítségével erősítették meg.

    Medipress

    Módosítva: 2010.03.29 11:36, Megjelenés: 2010.03.29 11:36
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    A férjem füvezik, lehet baja a leendő gyerekünknek ebből?

    Férjem 10 éve fogyaszt marihuánát, mostanában már napi rendszerességgel füvezik. Babát szeretnénk, a kérdésem az: károsodhat az ő füvezése miatt a leendő gyerekünk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.