Metamfetamin és terhesség

Szerző: Medipress

Az Egyesült Államokban a 16 millió metamfetamin-használó közül 19 ezer terhes nő – állítja a Nemzeti Drog- és Egészségfelmérő Hivatal.

Azon gyermekek körében, akiknek édesanyja a terhesség alatt metamfetamint fogyasztott, gyakoribb az agyi rendellenességek előfordulása, mint az alkoholt fogyasztó anyák gyermekei között – írja a The Journal of Neuroscience március 17-i száma.

Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?

"Húsz hetes kismama vagyok. A terhesség első 3 hónapjában, amíg nem tudtam a terhességről, rendzseresen fogyasztottam metamfetamint (speed). Szeretném tudni, hogy mire számíthatok, milyen rendellenessége lehet a babának?"
A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.>>

„Már régóta ismert, hogy az alkohol magzatfejlődési rendellenességeket okoz, agyi hatása pedig kognitív és viselkedési zavarokkal társítható” – mondta dr. Elizabeth Sowell, a Los Angelesi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

- „Most kimutattuk, hogy a terhesség alatti metamfetamin egyedül, illetve alkohollal kombinálva ennél még károsabb.”

A metamfetamin, mely az Ecstasy hatóanyaga, az agy nucleus caudatus nevezetű struktúráját károsítja, mely a tanulásban, a memória szerveződésében, a motoros funkciókban és a motíváció folyamatában tölt be jelentős szerepet.

Drogok és veszélyeik
 • Drogok és veszélyeik: a kokain
 • Drogok és veszélyeik: a speed
 • Drogok és veszélyeik: az extasy
 • Drogok és veszélyeik: az LSD
 • Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
 • Drogok és veszélyeik: a cannabis
 • Az Egyesült Államokban a 16 millió metamfetamin-használó közül 19 ezer terhes nő – állítja a Nemzeti Drog- és Egészségfelmérő Hivatal. Sowell munkacsoportja 61 gyermek agyáról készített MRI-felvételt, közülük 21 volt terhesség alatt metamfetaminnak és alkoholnak kitéve, 13 nagy mennyiségű alkoholnak, míg 27 esetben semmilyen károsító ágens nem szerepelt.

  A vizsgálat számos méret- és alakváltozást mutatott ki, az élvezeti szertől függően: a metamfatemin okozta károsodás az alkoholéhoz hasonló, csak jóval intenzívebb. Az elváltozások funkcionális jelentőségét IQ-teszt segítségével erősítették meg.

  Medipress

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Asztma Asztma

  Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

  A koraszülésnek számos oka lehet...

  A kismamák egyik legnagyobb félelme, hogy babájukat idő előtt hozzák a világra, miközben jól tudják: kilenc hónapon át a számára legkellemesebb...

  A férjem füvezik, lehet baja a...

  Férjem 10 éve fogyaszt marihuánát, mostanában már napi rendszerességgel füvezik. Babát szeretnénk, a kérdésem az: károsodhat az ő füvezése...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.