Metamfetaminfogyasztás terhesség alatt

Medipress
megjelent:

Az Egyesült Államokban a 16 millió metamfetamin-használó közül 19 ezer terhes nő – állítja a Nemzeti Drog- és Egészségfelmérő Hivatal.

Azon gyermekek körében, akiknek édesanyja a terhesség alatt metamfetamint fogyasztott, gyakoribb az agyi rendellenességek előfordulása, mint az alkoholt fogyasztó anyák gyermekei között – írja a The Journal of Neuroscience.

„Már régóta ismert, hogy az alkohol magzatfejlődési rendellenességeket okoz, agyi hatása pedig kognitív és viselkedési zavarokkal társítható” – mondta dr. Elizabeth Sowell, a Los Angelesi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. „Most kimutattuk, hogy a terhesség alatti metamfetamin egyedül, illetve alkohollal kombinálva ennél még károsabb.”

Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?
"Húsz hetes kismama vagyok. A terhesség első 3 hónapjában, amíg nem tudtam a terhességről, rendzseresen fogyasztottam metamfetamint (speed). Szeretném tudni, hogy mire számíthatok, milyen rendellenessége lehet a babának?"
A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A metamfetamin, mely az Ecstasy hatóanyaga, az agy nucleus caudatus nevezetű struktúráját károsítja, mely a tanulásban, a memória szerveződésében, a motoros funkciókban és a motíváció folyamatában tölt be jelentős szerepet.

Az Egyesült Államokban a 16 millió metamfetamin-használó közül 19 ezer terhes nő – állítja a Nemzeti Drog- és Egészségfelmérő Hivatal. Sowell munkacsoportja 61 gyermek agyáról készített MRI-felvételt, közülük 21 volt terhesség alatt metamfetaminnak és alkoholnak kitéve, 13 nagy mennyiségű alkoholnak, míg 27 esetben semmilyen károsító ágens nem szerepelt.

A vizsgálat számos méret- és alakváltozást mutatott ki, az élvezeti szertől függően: a metamfatemin okozta károsodás az alkoholéhoz hasonló, csak jóval intenzívebb. Az elváltozások funkcionális jelentőségét IQ-teszt segítségével erősítették meg.

Drogok és veszélyeik

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.