Terhesség és epilepszia - Minden, amit tudnia érdemes

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Míg régebben az epilepsziás nőknek nem tanácsolták a teherbeesést, ez mára szerencsére már megváltozott. A korai, rendszeres magzati ellenőrzéseknek köszönhetően az epilepsziában szenvedő nők több mint 90 százaléka egészséges gyermeknek ad életet.

Amennyiben Ön epilepsziás és gyermekvállalásra készül, valószínűleg Önben is felmerültek az alábbi kérdések.

Az epilepszia miatt nehezebb a teherbeesés?

Az epilepsziában szenvedő nők egy részénél menstruációs zavarok és egyéb nőgyógyászati problémák tapasztalhatók, melyek nehezíthetik a fogantatást.

Erre a problémára ma már megfelelő gyógyszerek és kezelési alternatívák állnak rendelkezésre, ám sajnos egyes epilepsziás rohamokat enyhítő gyógyszerek mellékhatása lehet a termékenység csökkenése.

A terhesség jelei
A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>

Hogyan befolyásolja az epilepszia a terhességet?

Az epilepsziás nők esetében a következő komplikációknak nagyobb az esélye:

  • súlyos reggeli rosszullétek,
  • anémia,
  • hüvelyi vérzés a terhesség alatt és után,
  • a placenta korai leválása,
  • magas vérnyomás és fehérjevizelés a terhesség 20. hete után (preeclampsia),
  • koraszülés,
  • alacsony születési súly.

Az epilepszia súlyossága változik-e a terhességgel?

Minden nő szervezete másként reagál a terhességre, de a legtöbb esetben a rohamok nem erősödnek, sőt előfordulhat, hogy ritkábban jelentkeznek. A betegség rendszeres ellenőrzése továbbra is nagyon fontos, mivel ennek hiányában súlyosbodhat az epilepszia.

Továbbra is szedhetem a gyógyszerem?

A terhesség során alkalmazott bármiféle gyógyszer hatással van a magzatra is. Az epilepszia gyógyszerek mellékhatásaként a születési rendellenességeknek a legnagyobb a kockázata. Ennek aránya a rohamoldó gyógyszert szedő anyák esetén 4-8 százalék, míg az egészséges anyától születetteknél 2-3 százalék.

A szülés, születés módjai

A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó. A szülés, születés módjai >>

Gyógyszer hiányában azonban a magzat oxigénkárosodást szenvedhet, illetve nő a vetélés és halvaszületés kockázata.

A nem súlyos epilepsziás betegek a teherbeesés előtt fokozatosan leállhatnak a gyógyszerrel, ám a legtöbb esetben a kezelés folytatása javasolt a gyermekvárás ideje alatt is.

Az Önre és gyermekére leselkedő lehetséges kockázatok csökkentése érdekében az orvos a lehető legkisebb dózisú olyan gyógyszert fogja felírni, mely hatásos az Ön betegségének kezelésére.

A terhesség előrehaladtával a szervezet vérmennyisége is növekszik, s előfordulhat, hogy a vesék gyorsabban választják ki a gyógyszert, mint azt kellene. Ilyenkor ajánlott fokozatosan növelni a dózist.

A terhesség elején jelentkező súlyos hányás is felboríthatja a szervezet egyensúlyát, így előfordulhat, hogy a helyzet normalizálása érdekében ideiglenesen emelni kell a gyógyszeradagot.

Ne feledje, a nem megfelelően kezelt epilepszia mellékhatásai sokkal súlyosabbak, mint a kezelésére szolgáló gyógyszeré.

Mit jelent az epilepszia a gyermekem számára?


A gyógyszerek mellékhatásai mellett számolni kell azzal, hogy az epilepsziás anyák gyermekeinél magasabb a betegség kialakulásának kockázata. Mindemellett számolni kell olyan születési rendellenességekkel, melyek a gyermek megjelenésében nyilvánulnak meg, mint pl. a távol ülő szemek, vagy a kis felsőajak. Felmerülhet a lassabb értelmi fejlődés kockázata is.

Hogyan készülhetek fel a terhességre?

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Még a fogantatás előtt beszéljen a lehetséges kockázatokról és a megfelelő terápiáról neurológusával, hogy időben elkezdődhessenek a szükséges kezelések, gyógyszerezések.

Mindemellett elengedhetetlen az egészséges életmódra való átállás: táplálkozzon egészségesen, szedjen magzatvédő vitamint, iktassa be napirendjébe a rendszeres mozgást, csökkentse a stresszt, kerülje a dohányzást, az alkohol-és kábítószer fogyasztást és csökkentse a koffeinfogyasztást.

Több folsavra van szükségem, mint más kismamáknak?

A folsav segít megelőzni az idegcsőzáródási rendellenességeket, illetve az agy és gerincvelő súlyos károsodását. Mivel egyes epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet folsavfelhasználását, elképzelhető, hogy az orvos magasabb dózisú folsav szedését javasolja, melyet jó, ha már három hónappal a fogantatás előtt elkezd szedni.

Mire számíthatok a terhességi vizsgálatokon?

A rendszeres terhességi vizsgálat során a testsúlyt és a vérnyomást mindig ellenőrzik, emellett pedig számítson gyakori vérvizsgálatokra is, melyek a megfelelő gyógyszerdózis beállítása szempontjából is fontosak. Előfordulhat, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban az orvos K-vitamin szedését javasolja, mely segít megelőzni a gyermekben a szülés utáni vérzési problémákat.

Mi történik, ha a terhesség alatt lesz rohamom?

A rohamok veszélyesek lehetnek, de ennek ellenére nagyon sok anya ad egészséges gyermeknek életet. Hívjon mentőt azonnal, s mindenképpen pontosan számoljon be ezekről az orvosának.

Honnan tudhatom, hogy a gyermekem rendben van?

A terhesség ideje alatt a gyermek egészségét is rendszeresen ellenőrzik. Az ultrahangos vizsgálatok során Ön is pontosan nyomon követheti gyermeke fejlődését. Mindez azért is fontos, mert ha tisztában van a lehetséges kockázatokkal és a gyermek állapotával, könnyebben hozhat döntéseket a terhességével kapcsolatosan, ha az esetleg szükségessé válik.

Mire számíthatok a szülésnél?

Gyermekvárás, terhesség

A legtöbb epilepsziás nő komplikációk nélkül hozza világra gyermekét, s ugyanazokat a fájdalomcsillapítási módszereket használhatják, mint egészséges társaik.

Amennyiben szülés közben lenne rohama, azt intravénás gyógyszerrel állítják meg, ám súlyos esetben a császármetszés mellett döntenek.

Képes leszek szoptatni a gyermekem?

A szoptatást általában a gyógyszert szedő epilepsziás kismamáknak is ajánlják, ám ehhez elképzelhető, hogy változtatni kell az addigi gyógyszerezésén.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.