Epilepszia téma

Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-03-09 18:33
A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.

Epilepszia szindrómák

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus - 2022-09-30 15:33
Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő, rövidebb-hosszabb rohamszerű esemény (epilepsziás roham), amely általában spontán lép fel és önmagától szűnik.

Epilepsziás beteg agyműtéte - Rosa robot segítségével

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-05-06 22:03
Agyműtétre készülünk az Amerikai úti Idegtudományi Intézetben (mai neve OMII). Erőss Lorand (akkor, 2018. május 31-én, 2 nappal azután, hogy a sajtónak is bemutatták a robotot), a funkcionális idegsebészeti osztály vezetője munkatársaival a csúcstechnológiát képviselő Rosa újabb akciójára készül.

Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2022-05-06 07:33
A roham leírásától a vérvételen keresztül a képalkotó eljárásokig számos, ám fájdalmatlan vizsgálatra lehet szükség az epilepszia pontos diagnózisához.

Antiepileptikumok

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2022-04-19 07:33
Mivel a rendszeresen kialakuló rohamok hosszú távon idegsejtpusztulást okozhatnak, az epilepszia mindenképp gondos odafigyelést és kezelést igényel. Erre szolgálnak az antiepileptikumok, amelyek az epilepsziás rohamok oldására, illetve a görcsrohamok megelőzésére szánt gyógyszerek.

Az epilepszia kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2021-12-23 07:33
A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

A narkolepszia tünetei: amikor az álom betör az ébrenlétbe

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-11-09 20:33
A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, amely mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. A betegség elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti.

Amikor a betegség okoz lelki problémákat

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2021-09-26 22:03
A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi, idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

Az epilepszia gyógyszeres kezelése

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2021-08-24 13:03
Az epilepszia kezelése elsősorban gyógyszeres kezelést jelent. Az esetek 70-75 százalékában jól kezelhetőek antiepileptikus gyógyszerekkel, ugyanakkor nem minden epilepsziás jellegű roham esetében van szükség gyógyszeres kezelésre.

A ketogén diéta és szerepe az epilepsziás betegek kezelésében

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-07-02 14:35
A ketogén diéta egy olyan étrend, amelyet elsősorban epilepsziás betegek (kisgyermekek) gyógyítására, kezelésére alkottak meg. A tápanyagbevitel 90 százaléka zsírokból történik, a maradék 10 százalék pedig szénhidrátokból és fehérjékből 4:1 arányban, tehát magas a zsírbevitel, és nagyon alacsony a szénhidrát-, illetve fehérjebevitel.

Epilepszia gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2021-03-23 05:04
Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő.

Epilepszia és terhesség

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - 2021-03-19 03:07
A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. Ám vannak bizonyos dolgok, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani.

Mi a különbség a lázgörcs és az epilepsziás roham között?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2020-11-15 17:05
A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3 hónapos és 5 éves kor között fordulhat elő. Későbbi életkorban, ha egy lázas betegnek epilepsziás jellegű rohama van, az már nem lázgörcs!

A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2020-06-05 14:36
Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

A disszociatív zavarok (hisztéria) és tünetei

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2019-12-30 19:36
A konverziós vagy újabb keletű megnevezéssel élve disszociatív zavarok már az ókor óta ismert betegségek, korábban hisztéria néven foglalták össze őket. Jellemzően fiatalfelnőttkorban indulnak, és a nők körében gyakoribbak. A konverzió az érzelmi feszültség átváltását jelenti testi tünetekre.

Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus - 2019-08-08 09:36
Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - 2018-03-18 16:04
A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A rühesség tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - 2017-10-21 11:25
A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, úgymint az ujjak közötti területek, az emlőbimbó udvara, a nemi szervek és az azok környéki terület. Dr. Gál Mónika bőrgyógyász a rühességről.

Minek a jele a gyakori ásítás?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-10-17 09:41
Az ásítás nem feltétlenül az unalom vagy a fáradtság jele. Néha az agy hőmérsékletének szabályozása érdekében van rá szükség.

Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

WEBBeteg - Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász - 2017-08-19 12:51
Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.
Magyar kutatócsoport áttörést ért el az Alzheimer-kórban jelentkező epilepszia diagnosztizálásában. Ennek korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez. Az agy elektromos tevékenységét 24 órán keresztül regisztráló Holter-EEG készülékkel vizsgálták a kutatásban részt vevő betegeket: három év alatt gyűjtött adatok elemzésével mutatták ki az összefüggést az epilepszia és az Alzheimer-kór között.