Az apás szüléseknél rövidebb a vajúdás

Szerző: Független Hírügynökség

Az apás szüléseknél kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség, kevesebb a császármetszés, rövidebb a vajúdás ideje és kevesebb a nem kívánt szövődmény - mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A professzor beszámolt arról is, hogy a debreceni klinikán épp 25 éve, az országban másodikként vezették be ezt a családcentrikus ellátást, és jelenleg már a kismamák 50-60 százaléka választja az együttszülés lehetőségét.

Gyermekvárás, terhesség

Dr. Tóth Zoltán elmondta: Az volt a cél, hogy szülés együttes átélésével erősítsék a partnerkapcsolatokat és a szülő-gyermek kapcsolatot is amikor 1984-ben a klinikán elhatározták, hogy bevezetik a családcentrikus szülészeti ellátást.

Az azóta eltelt évek tapasztalatai bebiizonyították, hogy jól döntöttek - tette hozzá. A jubileum alkalmából a klinika hétfőn nyílt napot rendez, amelynek fő témái a várandósság, a szülés és együttszülés lesznek.

A debreceni szülészeti klinikán tavaly csaknem 2800 gyermek született, jelenleg az országban itt a legjobbak a szülészeti mutatók, így többek között itt a legkevesebb a magzati és a csecsemőhalálozás.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

Miért nőtt meg a természetes...

Hosszabb ideig tart a természetes szülés: az 1960-as évekhez viszonyítva az elmúlt néhány évben két-három órával több ideig tart az amerikai nők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.