Az apás szüléseknél rövidebb a vajúdás

Független Hírügynökség
megjelent:

Az apás szüléseknél kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség, kevesebb a császármetszés, rövidebb a vajúdás ideje és kevesebb a nem kívánt szövődmény - mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A professzor beszámolt arról is, hogy a debreceni klinikán épp 25 éve, az országban másodikként vezették be ezt a családcentrikus ellátást, és jelenleg már a kismamák 50-60 százaléka választja az együttszülés lehetőségét.

Gyermekvárás, terhesség

Dr. Tóth Zoltán elmondta: Az volt a cél, hogy szülés együttes átélésével erősítsék a partnerkapcsolatokat és a szülő-gyermek kapcsolatot is amikor 1984-ben a klinikán elhatározták, hogy bevezetik a családcentrikus szülészeti ellátást.

Az azóta eltelt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy jól döntöttek - tette hozzá. A jubileum alkalmából a klinika hétfőn nyílt napot rendez, amelynek fő témái a várandósság, a szülés és együttszülés lesznek.

A debreceni szülészeti klinikán tavaly csaknem 2800 gyermek született, jelenleg az országban itt a legjobbak a szülészeti mutatók, így többek között itt a legkevesebb a magzati és a csecsemőhalálozás.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.