Az apás szüléseknél rövidebb a vajúdás

Szerző: Független Hírügynökség

Az apás szüléseknél kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség, kevesebb a császármetszés, rövidebb a vajúdás ideje és kevesebb a nem kívánt szövődmény - mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A professzor beszámolt arról is, hogy a debreceni klinikán épp 25 éve, az országban másodikként vezették be ezt a családcentrikus ellátást, és jelenleg már a kismamák 50-60 százaléka választja az együttszülés lehetőségét.

Gyermekvárás, terhesség

Dr. Tóth Zoltán elmondta: Az volt a cél, hogy szülés együttes átélésével erősítsék a partnerkapcsolatokat és a szülő-gyermek kapcsolatot is amikor 1984-ben a klinikán elhatározták, hogy bevezetik a családcentrikus szülészeti ellátást.

Az azóta eltelt évek tapasztalatai bebiizonyították, hogy jól döntöttek - tette hozzá. A jubileum alkalmából a klinika hétfőn nyílt napot rendez, amelynek fő témái a várandósság, a szülés és együttszülés lesznek.

A debreceni szülészeti klinikán tavaly csaknem 2800 gyermek született, jelenleg az országban itt a legjobbak a szülészeti mutatók, így többek között itt a legkevesebb a magzati és a csecsemőhalálozás.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Terhes és szoptató nőknél egy...

Azok a nők, akik a terhességük során, illetve a szoptatási periódusban kapták meg az mRNS-típusú COVID-19 elleni vakcinájuk első dózisát...

Miért nőtt meg a természetes...

Hosszabb ideig tart a természetes szülés: az 1960-as évekhez viszonyítva az elmúlt néhány évben két-három órával több ideig tart az amerikai nők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.