A terhesség 36. hete

WEBBeteg
frissítve: 2018.11.30.

Noha még nem vagy teljes terminusú, jó, ha tudod: a kismamák 13 százaléka megszül a 37. hétben.

36. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 4

Mi történik veled a héten?

A 36. hét végére a méh szinte teljesen kitölti a hasüreget, így egyre nehezebben mozogsz. Ez az időszak a baba számára a gyors növekedésé, számodra az extra súlygyarapodásé, így a harmadik trimeszter vége egyre kényelmetlenebbé válik.

Amint a medence szalagjai és ízületei lazulnak, hogy felkészüljenek a baba születésére, a csípőd instabillá válhat, növelve a rándulások és esések kockázatát. Ugyanakkor a baba valószínűleg lejjebb kerül a medencében, ami kismedencei nyomást eredményezhet. Bár ez a kellemetlenség teljesen normális, ha a nyomás és a fájdalom intenzív, és vérzéssel vagy lázzal jár, azonnal forduljorvoshoz.

Eközben a méhnyak megnyúlik és vastag nyákot, úgynevezett nyákdugót tartalmaz. Ez hónapokkal ezelőtt kezdett kialakulni, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódott, feladata pedig a baktériumok és vírusok távoltartása a méhtől. Az elkövetkező hetekben azonban a nyákdugó eltávozik, ami a szülés kezdetét jelzi. Észre fogod venni a fehérneműdön a tiszta, zselészerű anyagot,melyet esetleg piros vagy sötét vérfoltok tarkítanak.

Mi történik a babával a 36. héten?

A baba 3 dkg-ot hízik minden egyes nap, a súlya körülbelül 2,5-3 kg a hét végére, hossza pedig 45-48 cm. Jó esély van rá, hogy fejvégű pozícióban van, és felkészült a születésre.

Ezzel egyidőben szorgosan gyakorolja a légzést és a nyelést, egyre több lanugot és vernixetnyel, mivel ezekmost már gyorsan leválnak a baba testéből. A lanugo-vernix-magzatvíz kombinációjalesz a baba első széklete, amit meconiumnak neveznek.

Terhességi vizsgálat

A 36. héttől hetente kell terhességi vizsgálatra menned, s valószínűleg számolnod kell a baba rúgásainak számát is, bár ilyenkor már a mozgások kevésbé gyakoriak vagy nem olyan nyilvánvalók, mint korábban.

Az orvos belső vizsgálatot végezhet, hogy megnézze, megkezdődött-e a tágulás. Nem minden orvos látja ezt szükségesnek, és ha nem szeretnéd, jogodban áll az eljárást visszautasítani.

Ha az orvos szerint a baba nagynak tűnik, nincs szükség pánikra. Valójában a nagynak jósolt babáknak csak ötöde 4 kg, és császármetszés is általában csak 4-5 kg közötti babánál ajánlott, ám ez is függ az anya életkorától, az előző szülések történetétől, illetve az esetleges terhességi cukorbetegségtől.

Közelgő orvosi vizsgálat

Érdemes összeírni a kérdéseidet a szüléssel és a szülés jeleivel kapcsolatban, valamint érdeklődj az alábbiakról:

 • A vajúdás alatt lehet-e enni és inni?
 • Mit tehetek, hogy felgyorsítsam a vajúdási folyamatot, ha az elkezdődött?
 • Mikor javasolt a kórházba menni?
 • Mi van, ha túl korán megyek be? Nem küldenek haza?
 • Mit tegyek, ha a magzatvíz otthon folyik el?

Mire figyelj?

A kismedencei fájdalom gyakori a terhesség késői szakaszában. Bár nem igazán lehet megakadályozni ezeket a fájdalmakat, néhány dolog (pl. meleg borogatás, meleg fürdő, masszázs) enyhítheti a kellemetlenségeket.

Mit kell tudni a partnernek?

Kérdezd meg az orvost vagy a szülésznőt arról, hogyan segíthetsz a szülés során:

 • Nézz utána, hogyan kell számolni az összehúzódásokat. Létezik olyan alkalmazás, amit kifejezetten arra a célra terveztek, hogy ebben segítsen, amikor a szülés megkezdődik.
 • Beszéljétek át, milyen szülési tervetek van, abban hogyan támogathatod a partnered.
 • Beszéljétek át, mikor és mivel terelheted el a kismama figyelmét a szülés különböző szakaszaiban.

Fontos

 • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
 • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
 • Végezz Kegel-gyakorlatokat naponta.
 • Gyűjtsd össze az orvosodnak a szülésre vonatkozó kérdéseid.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 35. hét Következő hét – 37. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Gondolatok az apás szülésről, avagy...

Napjainkban sokaknak már az számít szokatlannak, ha nem az apa részvételével zajlik a szülés. Ugyanakkor fontos arról is őszintén beszélniük a...

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

Félelem a szüléstől: a tokofóbia...

A tokofóbiában szenvedő nők kórosan félnek a szüléstől, és emiatt gyakran szélsőséges fogamzásgátlási módszereket is alkalmazhatnak, hogy...

Felépülés a császármetszésből

Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtétet végeznek, mely már...

Szülés utáni felépülés

A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása...

A vajúdás

A várandósság időtartama 40 hét, 10 holdhónap, ám a 37. és a 42. hét között a szülés normál esetben is bármikor elkezdődhet. A betöltött 37....

A szülés és a születés módjai

A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a...

A szülés első jelei

Tudja, melyek a szülés tipikus jelei? Értse meg a jeleket, változásokat, melyeken szervezete keresztülmegy, hogy felkészüljön a szülésre!

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.