A terhesség 36. hete

Szerző: WEBBeteg

Noha még nem vagy teljes terminusú, jó, ha tudod: a kismamák 13 százaléka megszül a 37. hétben.

36. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 4

Mi történik veled a héten?

A 36. hét végére a méh szinte teljesen kitölti a hasüreget, így egyre nehezebben mozogsz. Ez az időszak a baba számára a gyors növekedésé, számodra az extra súlygyarapodásé, így a harmadik trimeszter vége egyre kényelmetlenebbé válik.

Amint a medence szalagjai és ízületei lazulnak, hogy felkészüljenek a baba születésére, a csípőd instabillá válhat, növelve a rándulások és esések kockázatát. Ugyanakkor a baba valószínűleg lejjebb kerül a medencében, ami kismedencei nyomást eredményezhet. Bár ez a kellemetlenség teljesen normális, ha a nyomás és a fájdalom intenzív, és vérzéssel vagy lázzal jár, azonnal forduljorvoshoz.

Eközben a méhnyak megnyúlik és vastag nyákot, úgynevezett nyákdugót tartalmaz. Ez hónapokkal ezelőtt kezdett kialakulni, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódott, feladata pedig a baktériumok és vírusok távoltartása a méhtől. Az elkövetkező hetekben azonban a nyákdugó eltávozik, ami a szülés kezdetét jelzi. Észre fogod venni a fehérneműdön a tiszta, zselészerű anyagot,melyet esetleg piros vagy sötét vérfoltok tarkítanak.

Mi történik a babával a 36. héten?

A baba 3 dkg-ot hízik minden egyes nap, a súlya körülbelül 2,5-3 kg a hét végére, hossza pedig 45-48 cm. Jó esély van rá, hogy fejvégű pozícióban van, és felkészült a születésre.

Ezzel egyidőben szorgosan gyakorolja a légzést és a nyelést, egyre több lanugot és vernixetnyel, mivel ezekmost már gyorsan leválnak a baba testéből. A lanugo-vernix-magzatvíz kombinációjalesz a baba első széklete, amit meconiumnak neveznek.

Terhességi vizsgálat

A 36. héttől hetente kell terhességi vizsgálatra menned, s valószínűleg számolnod kell a baba rúgásainak számát is, bár ilyenkor már a mozgások kevésbé gyakoriak vagy nem olyan nyilvánvalók, mint korábban.

Az orvos belső vizsgálatot végezhet, hogy megnézze, megkezdődött-e a tágulás. Nem minden orvos látja ezt szükségesnek, és ha nem szeretnéd, jogodban áll az eljárást visszautasítani.

Ha az orvos szerint a baba nagynak tűnik, nincs szükség pánikra. Valójában a nagynak jósolt babáknak csak ötöde 4 kg, és császármetszés is általában csak 4-5 kg közötti babánál ajánlott, ám ez is függ az anya életkorától, az előző szülések történetétől, illetve az esetleges terhességi cukorbetegségtől.

Közelgő orvosi vizsgálat

Érdemes összeírni a kérdéseidet a szüléssel és a szülés jeleivel kapcsolatban, valamint érdeklődj az alábbiakról:

 • A vajúdás alatt lehet-e enni és inni?
 • Mit tehetek, hogy felgyorsítsam a vajúdási folyamatot, ha az elkezdődött?
 • Mikor javasolt a kórházba menni?
 • Mi van, ha túl korán megyek be? Nem küldenek haza?
 • Mit tegyek, ha a magzatvíz otthon folyik el?

Mire figyelj?

A kismedencei fájdalom gyakori a terhesség késői szakaszában. Bár nem igazán lehet megakadályozni ezeket a fájdalmakat, néhány dolog (pl. meleg borogatás, meleg fürdő, masszázs) enyhítheti a kellemetlenségeket.

Mit kell tudni a partnernek?

Kérdezd meg az orvost vagy a szülésznőt arról, hogyan segíthetsz a szülés során:

 • Nézz utána, hogyan kell számolni az összehúzódásokat. Létezik olyan alkalmazás, amit kifejezetten arra a célra terveztek, hogy ebben segítsen, amikor a szülés megkezdődik.
 • Beszéljétek át, milyen szülési tervetek van, abban hogyan támogathatod a partnered.
 • Beszéljétek át, mikor és mivel terelheted el a kismama figyelmét a szülés különböző szakaszaiban.

Fontos

 • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
 • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
 • Végezz Kegel-gyakorlatokat naponta.
 • Gyűjtsd össze az orvosodnak a szülésre vonatkozó kérdéseid.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 35. hét Következő hét – 37. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Miért lehet kívánós a kismama?

A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek...

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Hasfájás terhesség alatt

A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tüneteként jelentkező kezelést nem igénylő...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Így készüljünk a baba érkezésére

A várakozás utolsó heteit még kihasználhatjuk közös programok szervezésére, töltekezzünk fel, mert a szülést követő hetek minden örömük...

A leggyakoribb terhességi félelmek

Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden...

Feleslegesen megindított szülések

Aggodalomra ad okot egy 17000 várandós nő bevonásával végzett skót tanulmány eredménye, amely szerint több alkalommal "indokolatlan"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.