• Aprók, de élni akarnak

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Minden kilencedik újszülött a vártnál korábban jön világra hazánkban, és számuk évről-évre nő. November 17-e a koraszülöttek napja.

    Ha a gyermek koraszülött

    Amennyiben gyermeke koraszülött, a születés csodáját beárnyékolhatja a gyermek egészsége miatti aggodalom, a koraszülöttség esetleges hosszú távú következményeitől való félelem. Azonban Ön is sokat tehet gyermekéért. Ha a gyermek koraszülött>>

    Orvosi értelemben a 37. hetet be nem töltött újszülöttet nevezik koraszülöttnek. Közülük is különleges gondoskodást igényelnek az 1500 gramm alatti kis súlyú babák.

    - A koraszülés főbb okai között a fertőzéseket, a nem megfelelő életmódot, az alkohol-  és drogfogyasztást, valamint a dohányzást találjuk, de a túl korán és a túl későn vállalt babák, illetve lombikbébik esetén is gyakoribb. Azonban az is előfordul, hogy nem derül fény a koraszülés okára – mondja Kovács Judit, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet Neonatológiai Tanszékének klinikai főorvosa.

    A koraszülött babáknak legtöbbször minden szervük éretlen: gyakran van probléma a légzésükkel, a keringésükkel, az emésztésükkel, és fennáll az agyvérzés veszélye is.

    - Szükség van arra, hogy ezek a babák olyan intézetben születhessenek meg, ahol azonnal a legmegfelelőbb ellátásban részesülhetnek. A kis súlyú újszülöttek minimum 36 hetes korukig kórházi ellátásra szorulnak – magyarázza Polonkai Edit tanársegéd.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A debreceni klinikán tavaly világra jött 2673 újszülöttből 504 baba született idő előtt. Az országos, 9 százalékos átlagnál magasabb koraszülési arány azzal magyarázható, hogy más városokból is szállítanak ide kismamákat és újszülötteket, a debreceni intézmény ugyanis Perinatális Intenzív Centrumként ellát máshonnan érkező súlyos eseteket is.

    A koraszülöttek életben tartásához nagyon fontos a megfelelő technikai háttér és a szakemberek felkészültsége. A növekvő színvonalú ellátásnak köszönhetően ma már a koraszülött babák fele teljes életet tud élni.

    Néhány éve a klinikán született az ország legkisebb babája 310 grammal, aki ma 5 éves, és egészséges. Ám ezelőtt 10-20 évvel egész biztos, hogy az ilyen kicsi súlyú újszülöttek nem maradtak volna életben, vagy egész életükben maradandó károsodásban szenvedtek volna – mondják a szakemberek.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2014.11.17 20:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Összefügg a szájhigiénia és a koraszülés?

    A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Dr. Záborszky András, fogorvos a terhes nők szájhigiéniájának jelentőségére is felhívta a figyelmet.

    Ismét indul a Suliturné program

    Már jelentkezhetnek az érdeklődő tanintézmények vezetői és diákjai a Suliturné elnevezésű ingyenes programra, amely a méhnyakrák, a drog és az alkohol veszélyeire hívja fel a fiatalok figyelmét.

    Egészségügyi államtitkárság: jövőre több pénz jut a koraszülött mentésre

    Az Országgyűlésnek benyújtott tervezet szerint, a jövő évi költségvetésben az idei évre tervezetthez képest 182 millió forinttal több jut a koraszülöttek mentésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága vasárnap, a koraszülöttek világnapján az MTI-vel.

    Alapítvány a szenvedélybetegekért

    Sokan bizonyára úgy vélik, hogy a függőség egyenlő a droghasználattal, az alkoholizmussal, esetleg gyógyszerszedéssel, hiszen a mindennapokban ilyen "belőtt" fiatalokat és idősebbeket lehet látni az aluljárókban vagy kieső helyeken.

    Alkohol és kokain - Beszámíthatóság és egészségügyi veszélyek

    Elismerte bűnösségét Stohl András kedden a Budakörnyéki Bíróságon; a színész-műsorvezetőnek súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés vádja miatt kellett megjelennie a bíróságon.

    Legális és illegális drogok: Melyek a veszélyesebbek?

    David Nutt, a londoni Imperial College professzora egy új drogosztályozási rendszert javasol, amely összehasonlíthatóvá tenné az emberek számára a legális és illegális szerek ártalmait.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.