Agykamra tágulat 5 hónapos csecsemő

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Kislányom 5 hónapos 37.hetre IUGR el született 2330 grammal, két hónaposan voltunk koponya ultrahang vizsgálaton ott még minden rendben volt. Később újra voltunk ultrahangon, akkor találtak neki már két oldali agykamra tágulatot. Legutóbbi eredménye: supratentorialis kamerarendszer közép állású, szimmetrikus mérsékelten tágabb (mindkét frontális kamraszarv kb. 9mm-es) a tagulat az oldalkamra teljes hosszában végig követhető az occipitalis kamraszarvig, a temporalis kamraszarvakban már nem abrazolodik. Dislocatio nem látható. III. És a IV. Agykamra nem tágabb. Koros agyallomanyi eltérés nincs. Külső liquorterek megtartottak. Vérzés fejlődés rendelleneseg, infectio és terfoglalas nem látható. Egyszer voltunk neurológusnal aki a mozgásban mindenben nem látott eltérést. Az elozo ultrahangon is ezek a méretek szerepeltek viszont eddig nem volt írva hogy a tagulat végig követhető. Kérdésem az lenne, hogy ez az eredmény mit jelent? És egy kis felvilágosítást szeretnék, hogy mire kell odafigyelni és hogy kell e esetleg kontrollra járni, mi a teendőm? Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza koraszülött témában

Kedves Kérdező!

Az, hogy a tágulat az oldalkamra teljes hosszában végig követhető, azt jelenti, hogy egyenletesen tágult, nem csak körülírtan, deformálódva.Miután ezt a tágulatot mérsékeltnek ,szimmetrikusnak írta le a vizsgáló orvos, egyéb kóros eltérés nem volt, egyelőre nagyobb aggodalomra nincs okuk.A kis súllyal született csecsemők normál esetben fejlődési elmaradásukat,súlyukat hamar behozzák, idegrendszerük, mozgásképességük is általában fél-egy éves korára minden téren utolérik a normál időben világra hozott csecsemőket.

Ezalatt az idő alatt több figyelmet, gondoskodást, foglalkozást igényelnek.Ha elsősorban a mozgásfejlődésben elmaradást észlel a kislányánál, akkor forduljon gyermekorvoshoz.Tudnia kell,hogy a túlzott aggodalmaskodás is árthat.Konkrétan az agykamrák méretének rendszeres kontrollja , egyéb tünetek híján, felesleges.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2020. február 28., 14:56; Megválaszolva: 2020. április 02., 11:43
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Hinta
Tisztelt Szakértő! Koraszülött kisfiamnak szeretnék hintát vásárolni terápiás, mozgás- és egyensúlyérzék fejlesztési céllal. Tudna nekem...
SM terápiával kapcsolatos kérdés
Parkinson kór
Beszédzavar, MRA
Tisztelt Doktor Úr! Egy emésztőrendszeri gyulladás miatt hidegrázás, pulzusemelkedés, ingadozó vérnyomás alakult ki nagy kiugrásokkal, ami egymás...
Gyógyszerek szedése, vérnyomás