Terhesség és dohányzás - kutatás

MTI
megjelent:

Ha a dohányzó várandós anyák terhességük elején leszoknak a cigarettáról, jelentősen csökkenthetik a koraszülés és a túl kis súlyú babák születésének kockázatát - állítják amerikai kutatók az Obstetrics and Gynecology című szaklap most megjelent augusztusi számában, 900 ezernél több születés adatai alapján.

A vizsgálat megállapítása szerint a túl kis súllyal vagy túl korán születő babák kockázata körülbelül azonos a korábban nem dohányzó és a terhességük első harmadában leszokó kismamák esetében.

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

A dohányzást a második harmadban elhagyó várandós nőknél a kockázat ugyan magasabb, ám még mindig kisebb, mint azoknál, akik továbbra is cigarettáznak - közölte Laura L. Polakowski, az atlantai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) kutatója.

Az Egyesült Államokban 2003-ban módosított születési tanúsítványok arra vonatkozó adatokat is tartalmaznak, hogy az anya dohányzott-e vagy sem várandóssága három trimeszterében.

A kutatók ezeket az adatokat elemezték a terhesség kimenetelével összevetve. A vizsgálat 11 módosított tanúsítványt alkalmazó államban, 2005-ben született 915.441 gyerek adataira terjedt ki.

A végig dohányzó nők gyerekeinek 10 százaléka volt koraszülött

Az egész várandósságuk alatt dohányzó nők gyerekeinek 10 százaléka volt koraszülött, de korához képest nem éretlen; 15 százaléka született időben, ám kis súllyal; 2 százaléka pedig korán és kis súllyal született. Ugyanezen arányok azok között, akik csak az első harmadban dohányoztak: 8 százalék, 9 százalék, illetve 1 százalék voltak.

Minden egyéb tényezőt figyelembe véve a kutatók úgy találták, hogy azok a nők, akik az első harmad végéig leszoktak a dohányzásról 31 százalékkal csökkentették a korán, de normál súllyal szülés kockázatát, 55 százalékkal a túl kis súllyal születő babák világra jöttét, és 53 százalékkal a korán és kis súllyal születés kockázatát azokhoz képest, akik végig dohányoztak.

A dohányzás elhagyásából származó előny különösen nagy volt a 40 éves koruk fölött szülő nők körében, akiknél egyébként az átlagosnál is nagyobb kockázatot hordoz a várandósság alatti dohányzás.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.