Chorioretinopathia centralis serosa vagy ablatio retinae

Tisztelt Doktor úr! 28 éves fiam koraszülött volt, pár hónapos korában mindkét szemét fagyasztásos eljárással műtötték ROP miatt. Mindkét szemére rövidlátó lett (-7.0 D) és szerencsére szinte teljes lett a látása. 14 éves korában bal szemén retinaleválás alakult ki a perifériás részen, lézerezték ill.vitrectomia történt és gázfeltöltés.. Ezután egy éven belül cataracta műtét volt.. Szerencsére jól alakult minden, 1.0-es lett a vízusa a bal szemén.. Kálváriánk 2018. június végén kezdődött. Felkerestük városunkban a szemészet főorvosát, akihez eddig is jártunk, mivel fiam a bal szemén villogást tapasztalt. A főorvos úr hármastükör vizsgálatot végzett, elváltozást nem észlelt. Panaszai pár napon belül fokozódtak, közelre homályos lett a látása. 1 hét múlva ismét felkerestük a szemészetet. Pupillatágítás történt, szemfenekét hármastükörrel megvizsgálta a főorvos úr, OCT is történt. Dg: Chorioretinopathia centralis serosa. OCT: fovea alatt PE leválás, tőle temporalisan subretinalis folyadék. Maculán pigmentegyenetlenség. Sok pihenést javasolt. 1 hónap múla kért bennünket vissza controllra. Azt mondta, ha addig ha nem javul, akkor FLAG vizsgálat lesz, ill.lézeres kezelés. A fiam homályos látása fokozódott, főorvos úrral telefonon beszéltem, megnyugtatott, hogy a choroieda felől került a folyadék a PE sejtek károsodása miatt a retina alá., ami néhány hónap alatt felszívódik. Sajnos már a kontrollra nem került sor, mert a negyedik héten drasztikusan lecsökkent a fiam látása. Bementünk a szemészetre, csináltak UH-t, kiderült, hogy a retina V alakban a látóidegfőn tapadva az alapjáról levált. Másnap megműtöttték, . A doktornő, aki műtötte azt mondta, hogy komplikált műtét volt, a szakadást lézerezte, ill..vitrectomia történt. Szilikonolajjal töltötte fel az üvegtesti teret. Sajnos mivel a macula is levált, ezért a látás csak 25 %-os és elég hullámosan látja a tárgyakat. Amíg lehet, az olajat a szemében hagyják. A fiam azóta visszament dolgozni, képernyős munkakört végez. Egy szemmel egész jól boldogul, 0.8-0.9 a visus a másik szemén. A bal szemét nem igazán tudja hasznáni, a két szem közti nagy dioptrakülönbség miatt. (Bal + 5 az olaj miatt, jobb -5 D) Nekem folyamatosan bűntudatom van, hiszen nem tudom hol hibáztunk, ki hibázott, hogy így alakult. Mindig a legkisebb panasszal is orvoshoz mentünk, óvtuk mindkét szemét. Nem tudok belenyugodni, hogy megtévesztett minket a központi savós retinopathia diagnózis. Az operáló doktornő szerint a retina alatti folyadék már a retinaleválás előjele volt. Nagyon féltem a fiam, hogy tud így egy szemmel boldogulni, és aggódom, mert a jobb szeme sem egészséges, hisz azt is lézerezték újszülöttkorban ill. cataractaműtét volt ezen a szemén is. Szeretném kérni a véleményét, hogy alakulhatott így ki a retina leválás, miért nem látszott szakadásra utaló jel szemfenéki vizsgálat ill. OCT során. Köszönettel:

Dr. Cserháti Zoltán válasza koraszülött témában

Kedves Hölgyem! Sajnos vitrectomia műtéteket követően gyakran kialakul szürkehályog is. Fiataloknál sajnálatos módon gyakran kialakul az ún. CSC, amit macula OCT vizsgálattal kideríthetünk. Ilyenkor a retina/ideghártya rétegei között - sok esetben az éleslátás helyén - oedema, folyadék alakul ki, mely ronthatja a látást. Kezelés nélkül is gyakran felszívódik, azonban meg lehet próbálni helyi szemcseppkezelést (nepafenac tartalmú) is. Azonban, azok az elváltozások, melyek sok ideig (akár hónapokig) nem múlnak el nagyon nehéz kezelni. Ilyenkor szóba jön FLAG vizsgálat is, hogy kiderítsék honnan szivárog oda a folyadék. Tudnia kell, hogy koraszülöttek esetén több szemészeti betegség is előfordulhat, azokhoz képest, akik nem voltak koraszülöttek. Amennyiben valaki (nagyfokú) rövidlátó, cataracta műtéte is volt, valamint fagyasztották is a szemét nagyobb a valószínűsége a retinaleválásnak. A subretinalis folyadék természetesen ugyancsak megnöveli ennek a kockázatát, mindezek mellett nagyon nehéz azt mondani, hogy hibázott-e valaki. Ezt előre látni azt gondolom, hogy nagyon nehéz. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2019. február 08.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Agykamra tágulat 5 hónapos csecsemő
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Kislányom 5 hónapos 37.hetre IUGR el született 2330 grammal, két hónaposan voltunk koponya ultrahang vizsgálaton ott még minden...
Koraszülöt babám
T DRnő azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy nem régen megszületett a kis fiam, de korábban, mint ahogy kellet volna 34hétre született meg 1620grammal azért...
Hinta
Tisztelt Szakértő! Koraszülött kisfiamnak szeretnék hintát vásárolni terápiás, mozgás- és egyensúlyérzék fejlesztési céllal. Tudna nekem tanácsot adni, hogy...
Koraszülött
Tisztelt Doktor! Kérdésem, hogy a koraszülött gyermek legkésőbb mikorra kell, hogy utolérje társait? Párom fia 11 éves, de a nála 3-4 éveel fiatalabbaknál...
Koraszülött szembetegség
Kisfiam 34 hétre, 1990 g-mal született. Szemészeti kontrollra járunk, az utolsó leleten (41. terhességi hét) a következő szerepel: Éles szélű papillák,...
Chorioretinális gyulladás