• Ha a gyermek koraszülött

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Amennyiben gyermeke koraszülött, a születés csodáját beárnyékolhatja a gyermek egészsége miatti aggodalom, a koraszülöttség esetleges hosszú távú következményeitől való félelem. Azonban Ön is sokat tehet gyermekéért.

    Általában minél hamarabb jön a világra a baba, annál nagyobb a komplikációk esélye.  A koraszülött gyermekeknél elsősorban a megfelelő testhőmérséklet fenntartásában és a légzésben van szükség segítségre. A bőr és a szemek besárgulása, az alacsony vércukorszint és a vörös vértestek hiánya, melyek a baba szöveteiben az oxigént szállítják (anemia), mind lehetséges komplikációk.

    Hirdetés

    Ennél súlyosabb, ha fertőzés valamint ideiglenes légzéskimaradás (apnoé), valamint agyvérzés is veszélyezteti a gyermeket, különösen, ha a 34. hét előtt született. Egyes koraszülötteknél látás vagy halláskárosodással is bekövetkezhet, illetve lassabb fejlődéssel és a tanulási zavarok kockázatával is számolni kell.  

    Hogyan gondozza a koraszülött gyermeket

    A koraszülött gyermek speciális igényei miatt az újszülött intenzív osztályra kerül. Itt a kórházi dolgozók minden tőlük telhetőt elkövetnek a baba fejlődése érdekében, ám az Ön szerepe is fontos ebben a folyamatban.

    • Tudjon meg a lehető legtöbbet gyermeke állapotáról. A bizonytalanság rémisztő lehet, akárcsak a monitorok, lélegeztetők és egyéb készülékek látványa. Bármi kérdés felmerül Önben, azonnal írja le, hogy ha az orvossal találkozik, feltehesse neki azokat. Minél többet tud, annál könnyebben fogja tudni kezelni a helyzetet.
    • Ossza meg észrevételeit, ha bármilyen változást tapasztal gyermeke állapotában!
    • Kövessen el mindent, hogy elegendő anyateje legyen! Az anyatej értékes proteineket tartalmaz, melyek segítenek a fertőzések legyőzésében, és elősegítik a növekedést. Noha a koraszülöttek eleinte képtelenek szopni, vagy cumisüvegből táplálkozni, ha lefagyasztja az anyatejet, a gyermek később, mikor már kellően megerősödött megkaphatja azt. Szülés után a lehető leghamarabb kezdje el a fejést! Az első napokban legalább három óránként fejjen! Mikor a tejtermelés már rendesen beindult, legalább naponta nyolcszor fejje le az anyatejet.
    • Tanulja meg etetni, pelenkázni és megnyugtatni gyermekét! Beszéljen hozzá szeretetteljes hangnemben, s ha a gyermek elég erős hozzá, ringassa őt a karjában. tegye a babát a mellkasára, hogy érezze a testközelséget. Fordítsa a baba fejét úgy, hogy a füle az Ön szíve fölött legyen. Így újból ismerős hangokat hallhat, mely megnyugtatólag hat rá. Ha bármiben bizonytalan, kérje a baba gondozóinak segítségét.

    Gondoljon önmagára is

    Természetes, hogy ilyenkor minden erejével a gyermekére koncentrál, ám ne feledje, hogy Önnek is különleges gondozásra van szüksége. Ha Ön kipihent, és testileg-lelkileg rendben van, akkor sokkal több energiája marad a baba ellátására is.

    • Pihenjen sokat! Több időbe telhet a szülésből való felépülés, mint gondolná. táplálkozzon egészségesen és pihenjen, amennyit csak tud. Amennyiben az orvos engedélyezi, elkezdhet tornázni. Akár a kórház folyosóján vagy kertjében végzett rövid séták is segíthetnek a hangulata javításában.
    • Fogadja el a saját érzelmeit! Teljesen normális, ha egyszerre érez örömet, izgalmat, aggodalmat, szomorúságot, mérget, frusztrációt. Ne feledje, hogy noha Ön és házastársa különbözőképp reagálhat az Önöket ért stresszre, mindketten a legjobbat szeretnék gyermeküknek. Mindkettejüknek szüksége van a másik támogatására, elfogadására, megértésére.
    • Fogadja el mások segítségét! Gyermekének szüksége van Önre, de fontos, hogy tudjon időt szakítani Önmagára és a család többi tagjára is. Ehhez fogadja el a barátai és szerettei segítségét a nagyobb gyermek(ek) gondozását illetően, a főzésben, takarításban, vagy egyéb háztartási munkában. Tudassa velük, miben lennének az Ön legnagyobb segítségére.
    • Vezessen naplót! Jegyezzen fel mindent a gyermek fejlődéséről, az Ön gondolatairól, érzéseiről.
    • Keressen sorstársakat! Csatlakozzon koraszülöttek szüleit támogató klubhoz, vagy keressen ezzel foglalkozó internetes portált. Amennyiben úgy érzi, depressziós és nem tud megbirkózni az Önre szakadt új felelősséggel, kérje szakember segítségét.

    A baba hazavitele a kórházból

    Mikor eljön a baba hazavitelének időpontja, egyszerre érezhet megkönnyebbülést, örömet és aggodalmat. A kórházban töltött napok, hetek, hónapok után, talán rémisztő lehet megválni a gyermeket eddig ápoló, gondozó csapattól.

    Mielőtt elhagyják a kórházat, tegyen még egy utolsó kört a koraszülött részlegen, hogy megbizonyosodjon róla, tényleg tökéletesen el tudja látni a babát. Különösen fontos ez, ha otthon is szükséges egyes műszerek használata (pl. oxigén kiegészítés). Tegyen fel minden olyan kérdést, ami felmerül Önben! Semmi sem butaság vagy lényegtelen, ha a gyermekéről van szó! Beszélje meg a következő kontroll időpontját, illetve azt is, kit és milyen számon hívhat, ha időközben bármi további kérdése adódna.

    Mindig emlékezni fog azokra az időkre, melyet gyermeke a kórházban töltött. Itt az ideje, hogy elkezdjék az otthoni emlékeket gyűjteni!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2010.09.29 23:37, Megjelenés: 2010.09.29 23:37
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    Vetélés utáni komplikációk

    Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki feldolgozni a történteket, nagy feladat lehet, mivel egy ilyen eseményre nem sokan vannak felkészülve.

    Gyógyvarázs program a gyerekekért

    Van egy program, aminek több százezer gyermek köszönheti az egészségét, és több, mint másfélszáz intézmény pedig azt, hogy általa az orvosok is könnyebben gyógyíthatnak. A gyógyvarázs program 9. éve működik, idén rekord számú, összesen 105 intézmény pályázott. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 8 vidéki és három budapesti intézményt, amelyek gyermekgyógyász főorvosai ma vehették át az összesen 25 millió forint értékű eszköztámogatást.

    Szebasztián története: 380 grammal született a terhesség 23. hetében

    Világszenzációnak tekinthető Magyarország eddigi legkisebb koraszülött babájának története, vagyis az a szakmai munka, ami a mostanra 5 hónapos Szebasztián életéért és túlélésért folyt.

    Egy szájbaktérium a felelős a koraszülések többségéért

    Egy újonnan felfedezett, nagyrészt a szájban megtalálható baktérium lehet a felelős a koraszülések 80 százalékáért - állítják amerikai kutatők. A baktérium egy sérülés vagy lyukas fog segítségével bejut a véráramba, onnan a méhbe, ahol gyulladást okozva felelős a koraszülésekért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.