Vékonybél téma

Hogyan működik a vékonybél?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-05-12 05:03
Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat.

A rövid bél szindróma

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-04-11 14:33
Emésztőrendszer
A rövid bél szindróma azt az állapotot jelenti, amikor a vékonybél egyes szakaszai hiányoznak. Tekintettel arra, hogy a felszívódás nagy részben itt történik, a kórkép felszívódási zavart, táplálási nehezítettséget és annak minden szövődményét eredményezi.

Meckel-diverticulum

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-03-29 20:33
A Meckel-diverticulum ritkán fordul elő. Tüneteket csak szövődmények esetén okoz, sok esetben akár tünetmentes is lehet. Panaszok általában a kisgyermekkorban jelentkeznek, de akármikor előfordulhatnak.

A vékonybélrák és tünetei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-04-22 16:03
Vékonybéldaganat
A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, limfómák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú emésztőszervi daganat kevesebb mint 5 százalékát teszik ki.

Kontaminált vékonybél szindróma

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2020-07-03 17:05
Kontaminált vékonybél szindróma
A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, small intestine bacterial owergrow) baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása miatt alakul ki.

Műhibaper: börtön a nőgyágyásznak - Mi az üzenete az esetnek?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-05-29 17:12
Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék egy szentesi orvost, akit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt vontak felelősségre. Tíz éve nem volt ilyen súlyos bírósági ítélet orvos ügyében. A szülész-nőgyógyász szabadulása után még 2 évig biztosan nem gyakorolhatja hivatását.

Bélbolyhok

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-01 10:18

Három szakasza van; első az epésbél, ezt követi az éhbél, majd a csípőbél. A vékonybél belső felületét jelentősen megnövelik a bélbolyhok (mikrovillusok), melyek a tunica propria mucosae-ből emelkednek ki, itt helyezkednek el a Lieberkühn-féle mirigyek.

A Lieberkühn-féle kripták és a Brunner-féle mirigyek termelik a bélnedvet.

A vékonybél hámja egyrétegű hengerhám, a hámsejtek közt kehelysejtek helyezkednek el. A bélbolyhok révén sokkal nagyobb felületen, vagyis hatékonyabban és gyorsabban történik meg a tápanyagok felszívása.

Vékonybélben és vastagbélben is van gyulladás

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-02-02 14:32
Tisztelt Csuth Ágnes! 3d ultrahangon állapították meg, hogy vékonybélgyulladásom van, illetve a vastagbél leszálló ágánál van gyulladás. Időszakosan visszatérő hasi fájadalmaim vannak. Javasalotak még gasztroentológust aki megerősítené a gyulladás

Vékonybél szövettani vizsgálat eredményének az elemzése

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-07-29 19:26
Tisztelt Doktúr Úr/Nő! A segítségét szeretném kérni, egy vékonybél-szakasz mikro ill. makroszkópos vizsgálatának az eredményének az értelmezésében. A következőt eredményt kaptam, melyben lehetnek elírások, mivel pár latin szó jelentésében (és íg