A szívinfarktus kezelési lehetőségei

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász frissítve:

A szívinfarktus a szívet tápláló koszorúerek valamelyikének elzáródása és az elzáródott ér által ellátott szívrész (szinte mindig a bal kamra egy részéről van szó) elhalása. Az érelzáródás bekövetkezte után minden egyes perccel nő az oxigénhiányos területek nagysága és a rendellenesen működő, illetve elhaló szívizomsejtek száma, ezért a beteg gyors kezelésre szorul.

Szívinfarktus - A téma cikkei

5/1 A szívinfarktus tünetei
5/2 Az infarktus okai, rizikófaktorai
5/3 Mi a teendő szívinfarktus esetén?
5/4 Az infarktus kezelési lehetőségei
5/5 Élet szívinfarktus után

A szívinfarktus egyik legsúlyosabb szövődménye a betegség akut szakaszában a kamrafibrilláció. Ez olyan instabil szívritmus, ami hatástalan szívműködést eredményez, a szív olyan gyorsan és össze-vissza ütemben húzódik össze, hogy nincs ideje megtelni vérrel. Azonnali beavatkozás nélkül a kamrafibrilláció halálhoz vezet (hacsak meg nem szűnik magától, aminek kicsi az esélye). A legtöbb mentő rendelkezik hordozható defibrillátorral, amivel a rendellenes elektromos tevékenység egy defibrillátor keltette életmentő áramütéssel megszüntethető. Egyre elterjedtebbek az automata defibrillátorok, amelyeket többnyire olyan létesítményekben helyeznek el, ahol nagyon sok ember fordul meg (bevásárló és szórakoztató központok, pályaudvarok stb.). E készülékek használata bárki számára elérhető, így értékes időt nyerhet a bajba jutott, hiszen a mentő megérkezéséig már megkezdődhet az életmentés.

Ön tudja? Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?

Ha már elérte a kórházat a beteg és egyértelművé vált, hogy szívinfarktusa van, akkor gyógyszeres vagy műtéti kezelésben, vagy mindkettőben részesül. A kezelés módja függ az infaktus kialakulásának idejétől, a beteg állapotától és sok egyéb tényezőtől.

Ma a szívinfarktus legeredményesebb kezelési módja az elzáródott koszorúér mielőbbi megnyitása katéterrel. Erre az érelzáródás kezdetétől számítva kb. 6 óra áll rendelkezésre, ezért fontos, hogy mellkasi fájdalom esetén a beteg mielőbb mentőt hívjon, és minél hamarabb elkészüljön az az EKG, melynek alapján kiválasztható az a beteg, akit azonnal szívkatéteres laboratóriumba kell szállítani.

Gyógyszeres kezelés

A kórházba kerülés előtt már elkezdődik az infarktus súlyosságát mérséklő gyógyszeres kezelés, a kórházban felépítik a szükséges terápiát, majd hazabocsátás után is rendszeresen kell gyógyszereket szedni az életmód-változtatás mellett.

  • ASA (acetil-szalicilsav): Nagy valószínűséggel a kórházba való megérkezés után azonnal fog kapni ASA-t. Az ASA megakadályozza a vérlemezkék (trombociták) összecsapzódását, ezáltal elősegíti, hogy a vér a sérült falú ereken is keresztül tudjon folyni anélkül, hogy megalvadna. Szívinfarktus során az ASA csökkenti a halálozást.

  • Trombolitikumok: Ezeket a gyógyszereket vérrögoldóknak is nevezik, mivel segítenek az ereket elzáró véralvadék feloldásában. Az érelzáródást okozó vérrög feloldása annál sikeresebb, minél hamarabb kapja meg a beteg a gyógyszert. Napjainkban a magyar szívinfarktus-ellátás során többnyire a szívkatéterezéssel történik meg az ér megnyitása, ritkán, speciális helyzetekben kerül sor trombolitikus gyógyszer alkalmazására.

  • Véralvadásgátló készítmények: a véralvadási rendszer különböző pontjaira hatva akadályozzák a vérrög kialakulását, különféle indikációban többféle készítmény áll rendelkezésre.

  • Kábító fájdalomcsillapítók: Ha az infarktus jelentős fájdalommal vagy légszomjjal jár, akkor kábító fájdalomcsillapítót (pl. morfint) fog kapni.

  • Nitroglicerin vagy más nitrát: Ezt a gyógyszert általában a mellkasi fájdalom (angina) kezelésére használják, de kiegészítőnek infarktusban is adható.

  • Béta-blokkolók: Ezek a gyógyszerek segítenek a szívizomnak elernyedni, továbbá csökkentik a szívverések számát és a vérnyomást, ami megkönnyíti a szív munkáját. A béta-blokkolók korlátozhatják a szívizom-károsodás mértékét és megakadályozhatják egy későbbi szívinfarktus kialakulását.

  • Koleszterincsökkentő gyógyszerek: Infartus után a legfontosabb és elsőként alkalmazandó gyógyszerek a sztatinok, melyek csökkentik ismételt szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Néha magukban a sztatinok nem kellően hatásosak, ilyenkor lehetőség van kiegészítő terápia adására is.

Nagyon sok gyógyszer növeli a túlélés valószínűségét és segíti a szív gyógyulását szívinfarktus után. Közülük az infarktuson átesett betegnek kötelezően szednie kell többnyire legalább 5-féle gyógyszert, egy esetleges következő szívinfarktus megelőzése érdekében: acetil-szalicilsav és mellette még egy vérlemezke-összecsapódást gátló, béta-blokkoló, zsírcsökkentő sztatin és ACE-gátló. Általában egy év elteltével az egyik vérrögképződését gátló gyógyszer elhagyható, de csakis kardiológussal történő konzultáció után. Orvosa el fogja dönteni, hogy e gyógyszercsoportok mely képviselője a legjobb az Ön számára. A kórházi kezelés után lehetőség szerint hasznos rehabilitációs kezelésben is részt venni. A továbbiakban rendszeres szakorvosi kontrollra is szükség van, ellenőrző vizsgálatok során lehet személyre szabottan a gyógyszeradagolást pontosan megállapítani.

Katéteres és sebészeti eljárások

Videók (YouTube)

Koronária angioplasztika

A sürgősségi angioplasztika segítségével meg lehet nyitni a koszorúereket, ezáltal több vér jut a szívbe. Az orvosok egy hosszú, vékony csövet (katétert) juttatnak fel a combnál található artérián keresztül egészen az elzáródott érig a szívben. Ez a katéter gyakran speciális ballonos heggyel van ellátva. Ha megfelelő helyzetbe hozták, a ballont gyorsan, rövid időre felfújják, ezáltal megnyitják az elzáródott koszorúeret. Ezzel egyidejűleg sztentet helyezhetnek az artéria kitágított részébe, hogy az hosszú távon is nyitva maradjon. Ha meglévő szívinfarktus kezelésére végeznek angioplasztikát, a vizsgálatok azt mutatták, hogy érdemes minél hamarabb megtenni. Ha az angioplasztikát napokkal, hetekkel azt követően végzik el, hogy a beteg állapota már stabilizálódott az elzáródott érrel, kisebb haszna lesz a beavatkozásnak.

Szívműtét

Ritkán az orvosok sürgősségi bypass-műtétet végezhetnek a szívinfarktus kialakulásakor. Az alábbi eljárást főleg a szívinfarktus kivédésére alkalmazzák, de néha akut infartusban is szükséges lehet. A bypass-műtét során egy ép vénát vagy egy ép artériát varrnak az elzáródás elé és mögé, ezáltal helyreállítva az elzáródás mögötti szívterület vérellátását. Lehet, hogy orvosa azt fogja javasolni, hogy ezt a beavatkozást a szívinfarktusból való felépülés után végezzék el. Szívinfarktus kapcsán akut műtétre mechanikus szövődmény esetén is szükség lehet, például szívsövény-átszakadásnál, vagy a billentyűtartó apparátus sérülése esetén. Szerencsére a szívinfarktus gyors és hatékony katéteres ellátása miatt ezek a szövődmények sokkal ritkábban alakulnak ki.

Pacemaker-kezelés

Bizonyos ritmuszavarok esetén szükség lehet rá ideiglenesen a szívinfaktus akut szakaszában, de bizonyos esetekben tartós ritmuszabályozó készülék beültetésére lesz szükség.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológusDr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Aktualizálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

5/3 Mikor forduljunk orvoshoz? | 5/4 | 5/5 Élet szívinfarktus után

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Izzadás
Izzadás

Túl sok vagy túl kevés?

Vénás elégtelenség
Vénás elégtelenség

A visszerek megjelenése előtt felismerhető.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.