• Mephedrone - Újabb életveszélyes drog a piacon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.

    A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult az ÁNTSZ egy viszonylag új kábítószer megjelenése miatt, azt kérik a rendőrségtől, mérlegeljék egy esetleges eljárás megindítását. 

    Hirdetés

    Az ÁNTSZ szerdai közleménye szerint a hazai kábítószerpiacon egy új, mephedrone nevű "partidrog" jelent meg, melyet internetes forgalmazói porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentő tablettaként árulnak.

    A hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a fórumozók és a világhálót böngészők hamar rájöttek, hogy a szer "nem rendeltetésszerű használatával" a már ismert drogokhoz hasonló hatás érhető el.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztálya felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal, és a nemzetközi "korai jelzőrendszeren" keresztül is megtörtént a riasztás. A készítményt a BRFK laboratóriuma beazonosította, és az is kiderült, hogy a vámosok több alkalommal is foglaltak már le ilyen anyagot.

    Az ÁNTSZ felkérte a BRFK-t, mérlegeljék egy eljárás megindítását, mert az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak nincs lehetősége helyszíni ellenőrzésre, illetve nyomozati jogköre sincs. Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.

    Angliában két tinédzser halt meg a drogtól. Az ecstasyhoz hasonló hatású kábítószer egészségkárosító hatása egyelőre még az orvosok előtt is ismeretlen.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.02.10 17:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A mefedron

    A mefedron (mephedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai teljesítőképességet.

    Drogok és veszélyeik: a kokain

    A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő hatása miatt. Elsősorban szertartások, ceremóniák, vallási ünnepek során használták, egyébként tiltották fogyasztását.

    Drogok és veszélyeik: az LSD

    Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A drogok által kiváltott pár perces, maximum 1-2 órás boldogságérzet, és eufória nagyon súlyos szívritmuszavart, szorongást és depressziót válthat ki használójánál.

    Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

    A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott bódult állapot érhető el, de mellékhatása sokkal súlyosabb is lehet, hiszen már egyszeri használtuk is járhat súlyos, halálos következményekkel.

    Drogok és veszélyeik: a speed

    A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai műszakban dolgozók, vagy azok számára, akiknek a kávé hatása már kevés.

    Figyelem! Kerülje el ezt a teljesítményfokozót!

    Az utóbbi időben több olyan internetes írás látott napvilágot, amelyek a tanulás, a koncentráció fokozására használt, a lakosság által leginkább okosdrog néven ismert modafinil hatóanyagú gyógyszerekkel foglalkoztak, esetenként azokat népszerűsítették. A cikkek hatására megnőtt e készítmények illegális forgalma, a NAV az elmúlt hetekben több száz modafinil hatóanyagú gyógyszercsomagot foglalt le a repülőtéren.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.