A heroin és más opiátok

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

A morfin a mai napig a leghatásosabb fájdalomcsillapító. Szigorú szabályok mellett mai napig használják a gyógyászatban fájdalomcsillapításra, köhögéscsillapításra, hasmenés és vérhas tüneteinek enyhítésére.

Drogok és veszélyeik cikksorozat
Drogok és veszélyeik című cikksorozatunk hamarosan újabb fejezetekkel fog folytatódni, ezért kérjük látogasson vissza később is, hogy értesüljön a legújabb hírekről!

Az ópiumot a Távol-Keleten évezredek óta ismerik és alkalmazzák, szintetikus származékait Európában az 1900-as évek elején állították elő.

A morfin a mai napig a leghatásosabb fájdalomcsillapító. Szigorú szabályok mellett mai napig használják a gyógyászatban fájdalomcsillapításra, köhögéscsillapításra, hasmenés és vérhas tüneteinek enyhítésére. Az opiátok illegális formái közül a heroin, morfin és a máktea a legnépszerűbb.

Használhatják cigaretta formában, fóliáról füstölve (sárkányeregetés), orrba szippantva és intravénásan. Dózisa 0,5-1 gr, de rendszeres használat esetén több gramm is lehet. Intravénásan adva hirtelen kéjérzet jelentkezik, melyet kellemes, lebegő érzés, nyugalom, befelé fordultság, eufória vált fel. A vérnyomás csökken, lassul a bélműködés, székrekedés alakul ki, a pupilla beszűkül, csökken az étvágy, a szexuális aktivitás.

A heroin szervezetre gyakorolt hatásai

Túladagolásnál szívritmuszavar, légzésbénulás alakul ki. Tartós használatnál az immunrendszer legyengül, gyakoriak a fertőzések, kihullanak a fogai, az egyén szociálisan izolálódik, egzisztenciálisan lecsúszik.

Igen erős testi és pszichés függőség alakul ki. Megvonáskor erős izzadás, orrfolyás, pupillatágulat, csontfájdalmak, könnyezés, hidegrázás, hasmenés, súlyos szorongás, vérnyomás-ingadozás jelentkezik, mely 7-10 napig tart. Még elviselhetetlenebb a sóvárgás, depresszió, letargia, mely hónapokig tart.

(Dr. Dinya Zoltán, pszichológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.