Kokainelles vakcina?

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók bejelentették, hogy sikeres klinikai tesztet végeztek egy új kokainellenes oltóanyaggal, amely reményt nyújt a függőség kezelésére. Csak az Egyesült Államokban 1,6 millió a kokainfüggők száma.

A tudósok szerint a vakcina oly módon csökkenti a drog hatását, hogy növeli az antitestek szintjét: ennek eredményeként a kokain hatása már azelőtt elenyészik, hogy eljutna az agyba és ott létrehozná azt az eufóriás érzést, amelyet aztán újra át szeretnének élni a drogfüggők.

A hat hónapon át tartó klinikai tesztelés során a Yale Egyetem és a Baylor College of Medicine kutatói azt tapasztalták, hogy a szérummal beoltott kokainfüggők 38 százalékában elegendő antitest alakult ki a drog hatásának blokkolására.

A hatás azonban nem tartott két hónapnál tovább.

"Az optimális kezeléshez kétségkívül ismételt oltásokra lenne szükség, így lehetne fenntartani a megfelelő antitestszintet" - szögezték le az Archives of General Psichiatry nevű orvosi szakfolyóirat hétfői számában a tudósok.

15 éve dolgozik az oltóanyag létrehozásán

Thomas Kosten, a tanulmány fő szerzője 15 éve dolgozik a kokainellenes oltószer létrehozásán. "Tizenöt éve még mindenki azt mondta, hogy lehetetlen antitesteket előállítani olyan kis molekulák ellenében, mint a kokainé" - mondta el az AFP-nek a tudós.

Drogok és veszélyeik

A klinikai tesztelésen 115 kokainfüggő vett részt, 58-at az oltóanyaggal kezeltek, a másik 57 placebót, vagyis gyógyhatás nélküli helyettesítőt kapott.

Az új szerrel beoltott személyek 38 százalékában alakult ki annyi antitest, hogy nem érezték a drog hatását.

Ebben a csoportban erősen visszaesett a kokainfogyasztás, a tanulmány szerint olyanok is voltak, akik a továbbiakban egyáltalán nem éltek a droggal.

A kokain legnagyobb piaca az Egyesült Államok. Mexikóban, ahonnan a drog jelentős részét az amerikai piacra juttatják, a csempészet az erőszak eluralkodására, véres bandaháborúra vezetett.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.