Whitney Houston halottkémi jelentése: így vezet a kokain szívproblémákhoz

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A napokban tette közzé a Los Angeles Country Department halottkém irodája a hivatalos jelentést arról, hogy mi okozta Whitney Houston halálát. A halottkém jelentése szerint a halál elsődleges oka a fulladás volt, melyhez azonban valószínűleg hozzájárulhatott egy szívroham.

A hivatalos közlemény szerint az énekesnő szív- és érrendszeri problémáját a krónikus kokainhasználat idézhette elő.

Szakértők szerint a krónikus kokainhasználat negatívan hat a szív- és keringési rendszerre. A kokain - akárcsak más stimulánsok - súlyosbíthatják a már meglévő szívbetegségeket, mint pl. a koszorúér betegséget vagy magas vérnyomást. Ezen betegségek fennállása esetén a kokainhasználat szívelégtelenséget, szívrohamot vagy hirtelen halált is okozhat.

Mindemellett a krónikus kokainhasználat bizonyítottan felgyorsítja az érelmeszesedés (plakkok képződése az erekben) folyamatát, még a fiatalok körében is. Ezek a plakk lerakódások pedig érszűkületet okoznak, ami szívinfarktushoz, stroke-hoz, vagy átmeneti isémiás rohamhoz, úgynevezett ministroke-hoz vezetnek.

Halálos kimenetelű kombináció

Noha Whitney Houston halált hivatalosan vízbefúlás okozta, ebben nagymértékben szerepet játszott az azt megelőző kokain és egyéb kábítószer használat. Bizonyított, hogy a ministroke zavart, ájulást, eséseket okozhat, s ha mindez történetesen egy kád vízben éri az embert, az akár halálos is lehet. A University of California egyik tanulmánya bizonyította, hogy az isémiás stroke gyakori neurovascularis állapot azoknál a betegeknél, akiknél hosszabb távú kokainhasználat áll az anamnézisben.

Emellett a lerakódott plakk darabkák letörhetnek, és blokkolhatják a létfontosságú ereket, szívrohamot vagy stroke-ot okozva. Ennek veszélye sokkal nagyobb valamilyen stimuláló esemény (pl. testedzés) után, de a láncdohányzás, a kokainhasználat vagy forró fürdő is hasonló kardiovaszkuláris hatást vált ki.

Egy 1991-es tanulmány 151, jacuzziban vagy kádban történt fulladásos haláleset vizsgálata során megállapította, hogy a halálesetek 14%-ban kokainhasználat (alkohollal vagy anélkül) volt a kiváltó tényező.

Whitney Houston halálánál mindezek mellett figyelembe kell venni az általa szedett gyógyszerek hatását, kölcsönhatását is, melyek a fentiek tükrében akár kis mennyiségben is hozzájárulhattak az énekesnő halálához.

Bármilyen események láncolata is vezetett a tragikus kimenetelű éjszakához, Whitney halálának szomorú üzenete az, hogy a kokainhasználat káros hatásaival még jóval annak használata után is számolni kell!

Gyógyszerszedés és alkoholfogyasztás

Óvatosan kell bánni az alkoholfogyasztással mindennapjaink során is, különösen, ha gyógyszert szedünk. Az etil-alkohol, amely az alkoholos italok alkoholtartalmát alkotja, felszívódási és anyagcserét módosító tulajdonságain keresztül majdnem az összes gyógyszer hatását befolyásolni képes. Gyógyszerszedés és alkoholfogyasztás

(WEBBeteg - CS. K. fordító; forrás: msnbc.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.