• Szemkönnyezés: Mi okozhatja?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

    A szemkönnyezésnek (epiphora) számos oka lehet. A szemek könnyezése lehet az időskor velejárója, allergia tünete, illetve paradox módon a szemszárazság is fokozott könnytermeléssel jár. A kellemetlen panasz sok más betegség kísérője is lehet. Melyek ezek, és mit tehet a könnyezés ellen?

    A könnyek a szomorúság, a fájdalom és olykor az öröm velejárói is lehetnek. Ám hátterében nem csak érzelmi okok állhatnak. A szemkönnyezés világszerte a leggyakoribb tünetek egyike. Milyen betegségekre utalhat a könnyezés?

    A könnytermelés a szem védelmét szolgálja:

    • Gondoskodik a szem folyamatos oxigén- és tápanyag-ellátottságáról.

    • Védi a szemet a kiszáradástól, megkönnyíti a pislogást.

    • Az átlátszó, tiszta folyadék határfelületet képez a szem és a levegő közt (ez az éles látás feltétele).

    • Véd a fertőzésektől, mivel speciális immunproteineket tartalmaz.

    A könnymirigyek által termelt könny a könnycsatornákon keresztül távozik, és a pislogással bevonatot képez a szaruhártyán. A könny végül a könnycsövecskéken keresztül a könnyzacskóba jut, ami továbbítja azt az orrüregbe.

    Ha a könnytermelés és könnyelvezetés egyensúlya megbomlik, vagyis túl sok könny termelődik, vagy a normál mennyiségű könny nem tud távozni a könnyzacskón és orrüregen át, akkor a könny az arcon fog lefolyni. Szemszárazság esetén a könnyezés mellett égő-, viszkető- és idegentest érzés is jelentkezhet.

    Olvasson tovább! Miből áll a könny?

    Hirdetés

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre. A cukorbetegség gyakran jár együtt súlyos szemészeti szövődményekkel, amelyek az életminőséget csökkentő látásromlást vagy akár a látás teljes elvesztését is okozhatják.

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    Mi okozhat könnyezést?

    A szemkönnyezés leggyakoribb okai a kor előrehaladtával járó változások, az allergiák és a szemszárazság. A szemet érintő fertőzések és az olyan belgyógyászati betegségek, amilyen például a cukorbetegség, szintén fokozott könnyezéssel járnak. A szemkönnyezés okát valamennyi esetben ki kell vizsgáltatni, mivel hátterében a már említett vagy egyéb súlyos betegségek állhatnak!

    Alapvetően három fő okot különíthetünk el:

    1. A könnyelvezető rendszer funkcionális zavara (pl. a szemhéjműködés zavara).

    2. A szem anatómiai rendellenességei (pl. a könnycsövecskék elzáródás).

    3. Fokozott könnytermelés (pl. a szemhéjak, a kötőhártya vagy a szaruhártya irritációja miatt).

    Időskor

    A szemkönnyezés leggyakrabban időskorban, és elsősorban a nőknél jelentkezik. A változókorral járó hormonális változások, és a nemtől független öregedési folyamatok a könnyelvezető rendszer működési zavarával járnak: a szemhéj mozgatása az izmok és a kötőszövetek gyengülése miatt nehezebbé válik, a könnymirigyek, könnycsatornák megváltoznak, a könnycsövecskék elzáródhatnak.

    Szemszárazság

    Ha a szemhájak valamilyen oknál fogva nem tudják betölteni funkciójukat, vagy a könnymirigyek nem termelnek elegendő könnyet, a szem kiszárad, a könnyfilm hiányában pedig a pislogás irritálja a száraz szaruhártyát. A kevés könny nem tudja kimosni az apró szennyező anyagokat, melyek fertőzések kialakulásához, irritációhoz vezethetnek, és fokozzák a könnytermelést.

    Elegendő friss könny híján, nincs megfelelő mennyiségű immunprotein sem, így a kórokozók elszaporodhatnak és könnytermelésre serkenthetik a szemet.

    A szemszárazság hátterében a következők állhatnak:

    • időskor, hormonproblémák,

    • környezeti tényezők (pl. ózon, kipufogó gázok, fűtött levegő, száraz levegő),

    • allergia,

    • kontaktlencse-viselés,

    • bizonyos gyógyszerek (pl.: citosztatikumok, béta-blokkolók, antihisztaminok, fogamzásgátló tabletták),

    • belgyógyászati betegségek (pl.: cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, gyulladásos reumás betegségek),

    • stroke vagy más arcidegbénulással járó betegségek, melyek megnehezítik a pislogást.

    A 10 leggyakoribb jel a szemen - Súlyos betegségre utalnak

    A szem nem csupán a lélek tükre, egészségi állapotunkról is sok információt árul el – és itt nem csak a szemmel kapcsolatos betegségekről van szó, mint például zöld-vagy szürkehályog, hanem szisztémás betegségekről is, mint a cukorbetegség vagy a szív és érrendszeri megbetegedések. Ezeknek a betegségeknek az előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit.
    A 10 leggyakoribb jel a szemen - Súlyos betegségre utalnak

    A szemszárazság gyakori tünetei:

    • idegentest érzés a szemben, égő érzés, viszketés,

    • nyomásérzés a szemben,

    • fájdalom,

    • a szemhéjak megduzzadása,

    • a szemek váladékozása, a szemhéjak összeragadása,

    • a kötőhártya kivörösödése,

    • látászavarok,

    • fényérzékelési zavarok, fényérzékenység,

    • könnyezés.

    Mikor forduljon orvoshoz, ha szemkönnyezést tapasztal?

    Ha könnyeznek a szemei, minden estben keressen fel szemész szakorvost! Egyrészt, mert a háttérben álló októl függetlenül, a könnyezés hosszú távon károsítja a szemet, a látóképességet. Másrészt azért, mert a könnyezés súlyos betegség tünete lehet, amit komolyan kell venni és mihamarabb feltétlenül orvosilag kezelni kell!

    Ha kiderült, milyen betegség okozza a könnyezést, az alapbetegséget minél hamarabb kezelni kell. Ha valamilyen fertőzés felelős a panaszokért, akkor gyógyszeres kezelésre lehet szükség, ha a szemhéj rendellenes működése, akkor pedig műtéti beavatkozás válhat szükségessé. A könnytermelő- és elvezető rendszer működési zavarai is korrigálhatók. Ha minden lehetséges betegség kizárható, és nem derül ki, mi okozza a könnyezést, illetve, amíg nem derül fény az okokra, szemcseppek alkalmazása javasolt, a szem további károsodásának megakadályozása végett.

    A könnyfilm és a száraz szem
    Két részes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre, mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.
    A könnyfilm és a száraz szem

    Mit tehet a szemkönnyezés ellen?

    Az okok feltárása és a szövődmények megelőzése érdekében minden esetben orvoshoz kell fordulni. Ha a tüneteket szemszárazság okozza, az orvos utasításainak betartása mellett a következőket teheti:

    • Rendszeresen szellőztesse a helyiséget, ahol tartózkodik, ügyeljen rá, hogy ne legyen száraz a levegő (párásítók használata)

    • Mozogjon sokat a friss levegőn

    • A huzat, a kipufogógázok és a dohányfüst irritálja a szemet, kerülje ezeket!

    • Igyon sok folyadékot! Az alkohol és a kávé kerülendő!

    • Számítógép használat során ügyeljen a gyakori pislogásra!

    • Aludjon eleget!

    • Ha kontaktlencsét visel, iktasson be hosszabb szüneteket, amikor szemüveget hord. A kontaktlencséket mindig alaposan és rendszeresen tisztítsa! Járjon rendszeresen szemészeti kontrollvizsgálatra, és beszélje meg orvosával, hogy javasolt-e, illetve mikor érdemes más lencsetípusra (kemény és lágy lencsék) váltani, hogy a szemkönnyezés elkerülhető legyen.

    Webbeteg logó Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Módosítva: 2020.01.11 15:06, Megjelenés: 2017.02.28 14:55
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Szemhéj-remegés

    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

    Miből áll a könny?

    Szervezetünk bizonyos funkciói olyan magától értetődő szerepet töltenek be, hogy sokan nem is ismerik a pontos működési elvüket, összetételüket. Ilyen például a könnytermelés is. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy pontosan milyen összetevőkből áll a könny, és hogy milyen funkciói vannak.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    7 gyógyszer, ami szemszárazságot okozhat

    A szemszárazság olyan állapot, mely során vagy csökkent a könnytermelés, vagy fokozott a könnyvesztés (ne feledjük, hogy a könnyezés oka lehet a könnyelvezető rendszer elzáródása is), ez pedig egyéb tünetek mellet a szem égő, szúró érzetét okozza.

    Állandóan könnyezik a szemem - Az orvos válaszol

    Hat hónapja könnyezik mindkét szemem, többféle szemcseppet és gélt is kipróbáltam, de egyik sem hatott. Állítólag be van szűkülve a könnycsatornám - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA