Szembetegségek megjelenése negyvenéves kor felett

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére sem éreztek javulást a látásukban? Vannak ugyanis olyan ritka esetek, amikor hiába megfelelő a felírt orvosi szemüveglencse, látásunk nem javul.

Ennek egyik oka lehet az idő előtt megjelenő szürke hályog, ami 55 éves korban is elérheti a nőket és a férfiakat. Ha nem elég alapos a szemészeten a szakorvosi vizsgálat, és a kórság kezeletlen marad, további látásromlás várható. Ennek kivizsgálását érdemes másik szemész orvostól is kérni.

Ez is érdekelheti A szürke hályog kezelése

A negyven és ötven év felettiek szembetegségeiről számos szó esik, de sajnos a páciensek nem mindenkor tekintik fontosnak a kontrollt, s inkább vásárolnak olcsóbb, de további látáskárosodást előidéző, drogériákban, szupermarketekben is megvehető szemüvegeket.

Lássuk, milyen szembetegségekkel kell szembenéznie a fenti korosztálynak!

Az idősödéssel együtt járó szembetegségek már a középkorúak esetében és negyvenéves kor körül kialakulhatnak. A panaszok még enyhék, de érzékelhető a látás változása. Napjainkban a számítógép előtt végzett egésznapos munka, a mobiltelefon használata, illetve azon történő írás, a táblagépek, laptopok képernyője mind rontanak a szemünk egészségén. Sokat számít, ha speciális szűrőkkel vannak ellátva ezek az eszközök, s ha szemkímélő szemüveget is viselünk munka közben.

- A szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával szinte mindenkinél csökken, ami abban nyilvánul meg, hogy olvasáshoz, számítógép- vagy mobiltelefon-használathoz immár közeli, vagyis pluszos szemüveg használata válik szükségessé – tudtuk meg dr. Kucskár Erzsébet Katalin szemész szakorvostól. – Negyvenéves kor körül ez csupán +0,5 dioptriás, majd ötvenéves korhoz közeledve elérheti a +1 dioptriát. A későbbiekben nagyobb a változás, mivel a 65 éves korosztály már a +2,5-es lencsével lát tökéletesebben közeli olvasáskor. Ajánlatos az évenkénti szemkontroll, s a szükséges dioptria újra választása a szakorvosi vizsgálat után. Ha azt tapasztalják a páciensek, hogy a viselt szemüveg mellett kivörösödik a szemük, nem éles a közeli betűk olvasása, ne késlekedjenek, az egy esztendőt sem kell megvárni az ellenőrző vizsgálattal. Semmiképpen nem javaslom a szupermarketekben, drogériákban kapható olcsóbb, de károsító hatású szemüvegek viseletét.

- Napjainkban már egyre fiatalabb korban szemüvegviselésre kényszerülnek a gyerekek, a diákok, a fiatalok is. Mi ennek az oka?

- A szemnek a szemlencse és a retina közötti területét átlátszó üvegtest tölti ki. Ennek öregedése már fiatalkorban megkezdődik, elsősorban a rövidlátó szeműek esetében. Ez az öregedési folyamat, bizonyos esetekben, úgy mutatkozik meg, hogy a látótérben úszó pontocskák vagy foltok jelennek meg. Ez nem tekinthető természetesnek, de figyelemért kiált. Súlyosabb esetekben az üvegtest a retináról leválik. Ilyenkor fényvillanások és több úszó folt megjelenése észlelhető. Ezek a retinaleválásnak a jelei lehetnek, így azoknak, akik ezt tapasztalják, sürgősséggel többrétű szemészeti vizsgálatra kell menniük. Amikor a távoli tárgyak, személyek alakja mosódik el, vagy a kontúrok homályosabbak, esetleg a televízió műsorát nem látja „tisztán” valaki, az a rövidlátás jele lehet, amikor mínuszos dioptriás szemüveg vagy kontaktlencse viselete válik szükségessé. Ezt is csak szemész szakorvos állapíthatja meg speciális vizsgálat után. A fiatalok esetében lehet örökletes tényező a korai rövidlátás, de hátterében és az egyéb szembetegségeket tekintve is gyakori ok a túlzott számítógép-használat, illetve számítógépes játékok használata. Máskor a tanulmányok során károsodhat az olvasás mellett erősen igénybe vett szem.

- Milyen szembetegséget okozhat a nem jól kezelt, vagy elhanyagolt cukorbaj?

- A tartósan fennálló és nem megfelelően kezelt cukorbetegségek szemészeti szövődményeivel is gyakran találkozunk. Ez is inkább az idősebb korosztályt érinti, de ugyancsak nem mondhatjuk azt, hogy 40-50 éves korban nem fordul elő, ha az említett alapbetegség elhanyagolt. A középkorú és az idősebb páciensek esetében a komolyabb szembetegség kialakulásának nagyobb az esélye: zöld hályog (glaukóma), szürke hályog (katarakta), retinaleválás, diabéteszes retinakárosodás, a szemfelszín eltérése, látótérkiesés, szemfájdalom, szemvörösödés, homályos látás, központi vagy perifériás látáskiesés, kettős látás, úszó foltok, szivárványszínű karikák megjelenése. Ezek észlelése esetén, valamint a fentebb említett elváltozásokat felfedezve minél előbb szemész szakorvosi vizsgálatra kell jelentkezni. Beutalót a háziorvostól kell kérni, mielőtt a nem sürgősségi szemészetre megyünk.

- Eddig elsősorban az ötvenéves kor felett jelentkező szemészeti eltérésekről beszéltünk. Milyen elváltozásokra figyeljenek, akik a negyvenes éveikbe léptek?

- Ebben az életkorban a lakosság többsége már valamilyen dioptriával ellátott szemüveget visel. Az állandó szemviszketés gyakori probléma, ami nem csupán allergia miatt alakulhat ki. Oka lehet a hormonális változás, vagy a Sjörgen- szindróma nevű autoimmun betegség is. Szervezetünk a könny közreműködésével nedvesíti a szemünket, de ha ez bármi okból nem történik meg, a szemünk égni, viszketni kezd. A középkorú, menopauza szakaszába lépő nők különösen érintettek ebben a kínzó állapotú szembetegségben. Ennek oka, hogy a szervezetükben csökken az ösztrogén szintje. Nagy segítség lehet a patikai műkönny, amit ezer forint alatt is meg lehet vásárolni, nem szükséges, hogy ránk sózzák a legdrágább készítményt. Nem mindig az a hatásosabb, ami „megfizethetetlen”! A kutatások szerint az omega-3 zsírsavban gazdag ételek is segíthetnek a száraz szem elleni harcban. A behunyt szem mellett jelentkező úszkáló fények ugyancsak megjelenhetnek már negyvenéves korban is, ami részben természetes. Ezek a szemünkben található elhalt sejtek vagy porszemcsék, melyek a szem zselés állagú szöveteiben mozognak. Ahogy telik az idő, ezek gyakrabban jelennek meg, s ha nem okoznak nappal rendellenességet, zavaró látást, vagy nem hirtelen jelentkeznek, gyakorta elmúlnak. Ez a rövidlátók esetében és a szemműtéten átesett pácienseknél tapasztalható elsősorban.

A szürke és a zöld hályogról

Ha egyre nehezebben látunk a félhomályban, vagy nem látunk ilyenkor elég élesen, előfordulhat, hogy kezdődő szürke hályog kialakulásával állunk szemben. Ez a betegség a szemlencsében található fehérjék összeragadását jelenti. Sajnos előfordulhat, hogy teljesen elhomályosítja a látást. Kockázati tényező lehet az életkor, de a szürke hályog nem feltétlenül időskori rendellenesség. Növeli a rizikót a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a túlsúly és a gyakori szoláriumhasználat, illetve a mértéktelen napozás, szemvédelem nélkül. Az egészséges életmóddal, a napszemüveg viseletével csökkenthetjük a betegség korai kialakulását.

A negyvenéves korosztálynál a zöld hályog, vissza nem fordítható látáskárosodás veszélyének előfordulása egyre gyakoribb, ami látásvesztéssel is járhat. Mindkét betegség gyanúja esetén időben szakorvoshoz kell fordulni, s a korrigálás, gyógyítás lehetőségeit minél előbb megállapítani a vizsgálatok után. Ez többnyire operációs folyamat vagy lézeres műtét.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértők: Dr. Kucskár Erzsébet Katalin, szemész szakorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

5 figyelmeztető jel, ami...

Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság - néhány szemészeti probléma, amelyek megkeseríti a...

Gyulladt, vörös szem: Hogyan kezelje?

A legtöbben már megtapasztaltuk, mivel jár, ha begyullad és kivörösödik a szemünk. Gyakran viszketéssel, a szem megduzzadásával együtt jelentkezik....

Szeplők a szemben? A napsugárzás is...

A szem íriszében (vagyis a szem színes részében) megjelenő sötét foltok, az írisz szeplők ugyan nem rákos elváltozások, de a túlzott...

A látás romlása már 40 éves korban...

Ha a reggeli újságolvasás közben a betűk összefolynak, és csak a szemét erőltetve tudja elolvasni a szöveget, szüksége lesz egy jó szemüvegre.

Szemünk és a 3D élmény

A térhatású filmek látásához szükséges, hogy mindkét szemünket használjuk.

Súlyos szembetegségekkel állhat...

Brazíliában több mikrokefáliával született csecsemőnél tapasztaltak látást fenyegető rendellenességeket is, amelyek feltételezhetően a Zika...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.