Időskori makuladegenerációban szenvedők látáskorrekciója

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
megjelent:

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk néhány szempontot kiemelni azzal kapcsolatban, hogy milyen látáskorrekciós lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik időskori makuladegenerációban szenvednek.

Kontaktlencse, szemüveg

A makuladegeneráció hatására fellépő látásromlás korrekciójának első lépcsőjét jelenleg a kontaktlencse és/vagy a szemüveg jelenti. Előbbit ilyen életkorban már kevésbé javasolják a szakemberek, de száraz típus esetében nem kizáró, míg nedves típus esetében már kevésbé javasolt a viselése.

Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a korábban használt közeli vagy távoli korrekciója nem megfelelő, már egyik szemüveggel sem lát jól. A fő probléma ebben a betegségben, hogy a centrális látás csökken jelentősen, és ilyen formában az olvasás minősége nagyon hamar leromlik. Emiatt érdemes foglalkozni olyan nagyítókkal melyek közül a szakemberek kiemelik a különböző digitális és nem digitális képernyőnagyító és -olvasó szoftvereket, alkalmazásokat is.

Léteznek olyan távoli “teleszkóp” szemüvegek, amelyektől hasonló eredményt várnak, vagyis, hogy a távoli tárgyakat felnagyítva azt jobban lássa a viselő. Ennek egyik hátránya, hogy ilyen esetben csorbul a perifériás látás is - amely a betegek többségénél érintetlen.

A multifokális szemüveglencsék kerülendők, míg a bifokálisok megfontolandóak.

Lásd még Lencsetípusok - Mire figyeljünk szemüveglencse-választáskor?

Sajnos, számos helyen olvashatunk az ún. prizmás szemüvegek látásjavító hatásáról, ám az időskori makuladegenerációban szenvedő betegeknél nem javasolt ezek használata, hiszen a retina állapota - a betegség következtében - állandóan változik, így a refrakciós (dioptria) értékek is változnak. Hogyan javasoljunk tiszta szívvel egy több százezer forintos szemüveget egy olyan betegnek, akinek a szeme világáért, a maradék látásáért küzdenek az orvosok, és a retina állapota (vérzések, ödéma, stb.) miatt máshova esik a fókuszpont?!

Az általunk nem említett egyéb szemüveglencse típusok esetében (pl. napszemüveg, UV- és kékfény szűrő, fényre sötétedő vagy színes lencsékkel ellátottak, tükröződésmentes lencsék, stb.) az általános tanácsok a mérvadóak. A makuladegeneráció tekintetében ezek a kérdések nem töltenek be akkora szerepet, amekkorát sokan tulajdonítanak nekik, hiszen nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, amelyek megerősítenék ezek hasznát. Általánosságban elmondható, hogy a betegség száraz típusának esetében gyakorlatilag bármilyen típusú szemüveg viselhető - tudván, hogy bármikor előrehaladhat a betegség -, míg a nedves típus esetében a fenti szempontokat érdemes figyelembe venni.

Lézeres szemműtét nem lehetséges
50 éves kor felettiek is érdeklődnek a lézeres látásjavító műtétről, azonban azoknál, akiknél diagnosztizálták a betegség korai vagy késői jeleit, egyáltalán nem jön szóba az ilyesfajta látáskorrekció - hiszen a betegség a szem más területét érinti.

Szürkehályog műtét makuladegeneráció esetén

Szürkehályog műtét során fontos kiemelni, hogy mivel ebben az életkorban jelentős mértékű látásromlást okozhat a szürkehályog, ezért a műtét elvégezhető, sok esetben javasolt is. Azonban érdemes arra figyelni, hogy ha nedves típusú makuladegeneráció miatt áll valaki kezelés alatt, a műtétet két kezelés “közé” javasolt beiktatni, mivel a szürkehályog műtétet követően fellángolhat a betegség.

Mindenképpen kerüljük a multifokális műlencse beültetést. A retina állapotából fakadóan a látóélesség nem teljes, ezek a műlencsék pedig rendkívül érzékenyek a fényre, így nem lesz kielégítő az eredmény.

Nem előrehaladott esetekben teljes és korrekt optikai vizsgálat, valamint rendszeres szemészeti kontroll javasolt. Előrehaladott esetekben azonban érdemes felkeresni olyan országos szervezeteket (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) és alapítványokat ("Informatika a Látássérültekért” Alapítvány), esetleg gyengénlátókkal foglalkozó szakrendeléseket, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a digitális és nem digitális látáskorrekciós lehetőségekkel kapcsolatban.

A betegségről

Dr. Cserháti Zoltán, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Cikkajánló

Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.