Milyen kapcsolat van a szemszárazság és a cukorbetegség között?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

Az esetek egy részében a cukorbetegség (egyik) szövődményeként szemszárazságot okozhat. Bár a szemszárazság csak kellemetlenségnek tűnhet, ám kezelés nélkül maradandó szemkárosodáshoz és akár látásvesztéshez is vezethet.

Szemszárazságról akkor beszélünk, amikor nem termelődik elegendő könny a szem kenéséhez és táplálásához, ami fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat. A krónikusan megemelkedett vércukorszint károsíthatja a szem érzékeny idegeit, ami rossz könnyminőséget és csökkent könnytermelést eredményezhet. Ezért is fontos, hogy a cukorbetegek évente részt vegyenek szemvizsgálaton.

Mai tudásunk és a statisztikák szerint a cukorbetegeknek közel a fele szemszárazságban is szenved. Más szóval a cukorbetegség a száraz szem szindróma vezető szisztémás kockázati tényezője. Valójában a 65 év feletti cukorbetegek 15-33%-nál fordulhat elő száraz szem, és a kockázat az életkorral növekszik.

A száraz szem szindróma esetén a tünetek a következők lehetnek

  • szemfájdalom
  • szúró, égő vagy nyomás érzése a szemben
  • a szem “homokosságának” érzete
  • a szem vörösessége
  • homályos látás
  • nehéz szemhéj érzése
  • a szem kinyitásának nehézsége
  • fáradt szemek

Amint egy 2016-os cikk elmagyarázta, nincs jelentős különbség a száraz szem kezelése között a cukorbetegségek különböző típusainak szempontjából. Mindkét esetben a kezelés célja a szemet folyamatosan fürdető könnyek normál összetételének és mennyiségének helyreállítása vagy fenntartása.

A száraz szem kezelése általában mesterséges könny használatát jelenti. Más típusú kezelések lehetnek: szemcseppek, kenőcsök, meleg borogatás, szemhéjmasszázs vagy szemhéjtisztítók.

A szemszárazság mellett a cukorbetegség más szemproblémákhoz is hozzájárulhat. Gyakori szövődmény a diabéteszes retinopátia, amely a munkaképes korú felnőttek vakságának vezető oka. Ez akkor fordul elő, ha a magas vércukorszint károsítja a retinában lévő ereket. A retinában vérzések, ödéma keletkezik, az erekben kis értágulatok alakulnak ki. A retina a szem hátsó részén található fényérzékeny sejtréteg (ideghártya), amely elengedhetetlen a látáshoz.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: How do dry eyes relate to diabetes? (Medical News Today)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.