• Acanthamoeba-keratitis - Egy fájdalmas szembetegség

    Dr. Cserháti Zoltán
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész

    A keratitis a szaruhártya (cornea) gyulladásos folyamatát jelenti, melynek kiváltó oka különböző lehet. Az 1973-ban felismert Acanthamoeba-keratitis egy ritka, leginkább kontaktlencse-viselőknél előforduló súlyos parazitafertőzés, mely látáskárosodással vagy akár vaksággal is járhat. A betegséget nehéz diagnosztizálni és nehezen is kezelhető.

    Mi okozza a betegséget?

    A betegség kb. 80%-ban - mondhatni típusosan - azokon a kontaktlencse-viselőkön fordul elő, akik a kontaktlencsét csapvízzel mossák, nem tartják be a szükséges higiéniás szabályokat és a kórokozót a szaruhártyára a mosófolyadékból viszik fel.[1] A fertőzésért felelős egysejtű amőba szinte mindenütt jelen van és gyakran a szem felszínén lévő mikrosérüléseken keresztül okoz problémát, így bárki megkaphatja azt. Növelhetjük a kialakulás kockázatát, ha kontaktlencse viselése közben úszunk, zuhanyzunk vagy éppen használjuk a pezsgőfürdőt, szaunát.

    Hirdetés

    Tünetek

    Acanthamoeba-keratitisSzámos esetben a klinikai kép nem specifikus. A korai tünetek közül azonban kiemelendő az igen nagy fájdalom, mely nagyobb, mint amilyet a látott szaruhártya-állapot magyarázna. Előfordulhat még fényérzékenység és vörös szem is. A szaruhártya gyulladása a herpeszhez hasonló, faág vagy csillag alakú beszűrődéssel kezdődik, majd 2-3 hét után kialakul a gyűrű alakú stromális beszűrődés (1. kép).[2]

    Végül akár szaruhártyafekély is kialakulhat, a gyulladás a szem hátsóbb részeire is terjedhet és - kezeletlen esetekben - akár vaksághoz is vezethet.

    Ez a cikk is érdeklehtei Önt! A szaruhártya-gyulladás

    Hogyan diagnosztizálható a betegség?

    Acanthamoeba kimutatása confoscannelA diagnózis során fontos, hogy a szaruhártyáról - lehetőleg az érintett területről vagy fekélyről - kaparékot és tenyésztést kell venni, melyet a megfelelő patológiai és mikrobiológiai laboratóriumba kell küldeni. Számos helyen már elérhető Confoscan - mely a szaruhártya egyes elemeit mikroszkopikus nagyításban vizsgálja -, melynek segítségével az Acanthamoeba jól kimutatható (2. kép). Ne feledjük, hogy a kontaktlencsét és annak tárolóját is meg lehet vizsgálni, és hogy ezeket már nem ajánlatos tovább használni.

    Amennyiben egy kontaktlencse-viselő személynél szaruhártya-gyulladást találunk, mindig gombás fertőzésre vagy Acanthamoebára kell gondolni.[3]

    Hogyan kezelhető a betegség?

    A diagnózis felállítását követően azonnal meg kell kezdeni a kezelést, mely ellentmondásos és néha hatástalan. Szemcseppben antibiotikumot (neomycin), fertőtlenítőszert (propamidin-izothionat), antiszeptikus és antimikrobás hatású szert (chlorhexidin) kell adni a protokoll szerint, azonban szájon át gombaellenes (itraconazol) szerek is kiegészíthetik a kezelést. A fájdalmat csökkenteni szükséges, ezt cycloplegiával (pupillatágítással) érhetjük el.[3]

    A betegeket kezdetben nagyon szorosan (naponta, fekvő beteg intézményben) kell követni, amíg a klinikai válasz nem látható. A kezelést több hónapig kell folytatni, mivel recidiválhat (kiújulhat) a betegség. Kontaktlencse viselése ezen időszak alatt szigorúan tilos!

    Amennyiben a szaruhártyán fekély alakult ki és nagy a perforáció veszélye, sebészeti, perforáló szaruhártya-átültetés (keratoplasztika) is szóba jön. Amennyiben az aktív gyulladás szakában tervezzük a szaruhártya-átültetést, fennáll a lehetősége, hogy a graftban (átültetett szaruhártyában) is megismétlődik majd a fertőzés.

    Mit tehet a megelőzés érdekében?

    Kontaktlencse ápolásaMinden kontaktlencse-viselőt meg kell tanítani arra, hogyan tartsa tisztán a használt lencsét, hogy soha ne mossa meg csapvízzel vagy sóoldattal a lencsét és tartsa be a megfelelő higiéniás körülményeket. A kontaktlencse cseréje előtt és után alaposan kezet kell mosni! Cserélje naponta a tároló folyadékot, és soha ne hordja a megadott időn túl a lencsét. Fontos, hogy panasz esetén azonnal vegyük ki a kontaktlencsét és forduljunk szemész szakorvoshoz!

    Az Acanthamoeba-keratitis prognózisa rosszabb más szaruhártya-gyulladásokkal összehasonlítva, ezért a megelőzés kiemelten fontos!

    Olvasson tovább! Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    Dr. Cserháti Zoltán, szemész Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

     

    Forrás:

    [1] Erica Bernfeld M.D.: Acanthamoeba keratitis.American Academy of Ophthalmology. EyeWiki. (http://eyewiki.aao.org/)

    [2] Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 168-199. old.

    [3] A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a keratitisek kezeléséről (1. módosított változat). Készítette: Szemészeti Szakmai Kollégium. (2011) Egészségügyi Közlöny LXI. évf. 18. szám 2613. old. Letölthető: http://kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/6/PDF/2011/18.pdf

    [4] Kép forrása: University of Iowa Health Care. Ophthalmology and Visual Sciences. Eyerounds.org (https://webeye.ophth.uiowa.edu/)

    Módosítva: 2020.02.13 14:36, Megjelenés: 2019.02.13 09:36
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    A szaruhártya-gyulladás kezelése

    Általánosságban elmondható, hogy a már felismert, diagnosztizált szaruhártya-gyulladás mindenképpen szemészeti osztályon kezelendő megbetegedés, kezelése szemész szakorvos feladata.

    Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

    A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos vizsgálatához réslámpás vizsgálat szükséges, mely során a résfényt a szaruhártya különböző rétegeire állíthatják.

    Kontaktlencse - A gombás fertőzés tönkreteheti a szemet

    A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Ez esetben mihamarabb forduljon szakemberhez, mivel a szaruhártya károsodása gyorsan bekövetkezhet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA