A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk jótékony hatását, meg kell ismernünk néhány alapszabályt a szemüveg kezelésével kapcsolatban.

A lenti szabályok betartásával nagyon sok kényelmetlenségtől, bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat – a felesleges kiadásokról már nem is beszélve.

Szemüveg - Miért fontos a pontos keretbeállítás?

Az újonnan elkészített szemüveget átvételkor az optikus pontosan felilleszti, beállítja az orrtámasztó tappancsot és a szárat is.

A keretek torzulása, ferdülése, amellett, hogy kényelmetlenné válik miatta a szemüveg viselése, súlyos szemészeti panaszokat is okozhat. A szem és a lencse távolsága megváltozik, így az ideálistól gyengébb vagy túlságosan erősebb hatást fejt ki a lencse.

Nem érdemes otthon kísérletezni a visszahajlítással, forduljunk optikus szakemberhez, aki ehhez a megfelelő eszközökkel rendelkezik.

A szemüveg tárolása

Használaton kívüli szemüvegeket mindig kemény tokban kell tárolni. – Helytelen tok nélkül ingzsebbe vagy még rosszabb farzsebbe tenni.

Soha ne helyezzük le a lencsével lefelé, mert maradandó mechanikai károsodás éri a lencsét, ami ellen a karcmentesítő réteg sem nyújt védelmet!

Olvasó szemüveget gyakran láncon, a nyakba rögzítve viselnek, ilyenkor vigyázni kell, mihez ütődik, mihez ér oda.

Szemüvegkeretek - Amit feltétlenül tudni kell!

A műanyag keret anyaga körülbelül három év alatt kiszárad, elöregszik. Ezen idő után már nem lehet megmunkálni, nem lehet más dioptriaértékű lencsét belecsiszolni. Számolni kell azzal, hogy az elöregedés miatt kieshet a lencse a keretből.

A szemüveget mindig két kézzel kell fel- és levenni, mert az egykezes használat során a keret sarkánál torzulás, károsodás léphet fel, ami rövidíti a keret életidejét.

A szemüvegszárak és fémkeretek esetében a lencsetartó karikák is csavarral rögzülnek. Ezek a csavarok a használat során lazulhatnak, így bizonyos időközönként érdemes utánhúzni. Ha a csavar meglazul, akár a lencsék is kieshetnek, ami nagy bosszúságot okozhat.

Az úgynevezett „damilos” keretek esetén a lencsét egy vékony damil tartja a helyén. A damil a lencse keskeny vágatában fut, a vágat peremének legkisebb sérülése is bizonytalanná teheti a rögzítést.

A fúrt keretnél különösen fontos a kemény szemüvegtokban való tárolás, mert a puha anyagú tokban megfeszülhetnek a csavarok és kitörhetnek.

Szemüveglencse - Hogyan tisztítsuk?

Tisztításhoz az optikai szaküzletekben kapható speciális tisztító folyadékok és kendők javasoltak. A tisztítókendők anyaga általában műszálas.

Fontos, hogy nem szabad szárazon törölgetni, mert az apró porszemek felsértik a műanyag lencse felszínét. A karcmentesítő réteg a száraz dörzsölés során lekophat, és tovább már nem nyújt védelmet a mechanikai sérülésekkel szemben.

Sürgős helyzetben, amikor valami rákerült a lencsére és nincs kéznél speciális tisztító szer bő csapvízben kis folyékony szappan vagy mosogatószer használható. Fontos, hogy karcmentes legyen a tisztítószer.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.