Multifokális szemüveg: Minden távolságra egy szemüveg

Halmosi Edina
szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - WEBBeteg
frissítve:

Sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viselt ilyen lencsét korábban, de rossz tapasztalata volt vele. Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük csak meg, hogy hogyan is van ez! Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

A multifokális lencséknek ma már számos változata létezik. Viselőjének kényelmes látást biztosítanak egész nap, minden távolságra. A lencsében egy úgynevezett corridor (csatorna, folyosó) található, ahol fokozatosan (progresszíven) változik a lencse törőértéke.

Minél szélesebb ez a csatorna, annál kevésbé torzít a lencse a széli részeken, annál jobb minőségű a szemüveglencse, és persze annál drágább is. Nem mindegy, hogy egy kulcslyukon keresztül, vagy egy kitárt ajtón át szemléljük a világot! Kívülről a lencse ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos lencse.

Nem mindegy, hogyan viseljük a multifokális lencsét

A progresszív lencsék viseléséhez hozzá kell szokni, meg kell tanulni használatukat. Nem elég a szemüvegben csupán a szemünket mozgatni, használatakor szükséges bizonyos fejmozgás is.

Az elején fellépő megszokási problémák normálisak, viselésüket tanulni és gyakorolni kell. Ez időben vizsgálva mindenkinél más és más. Vannak, akik pár nap alatt, de vannak olyanok is, akik hetek alatt szokják meg viselésüket. Nyilván ez attól is függ, hogy kinek milyen korrekcióra van szüksége.

Más progresszív lencsék jönnek be egy mínuszos, és más egy pluszos dioptriát viselőnek, valamint az is számit, hogy kinek mi a munkavégzése, hobbija.

Az új szemüveget érdemes először mindig pihent szemre reggel, ébredés után ismert környezetben próbálgatni. Ne adjuk fel a viselését akkor sem, ha azonnal nem ad elég komfortérzetet. Szánjunk rá időt bőven!

Minden távolságra egy szemüveg

Meglátjuk, milyen nagy előnyei vannak, ha egy szemüvegben látunk minden távolságra jól, és nem kell folyamatosan cserélgetnünk őket. És ha belegondolunk abba is, hogy ez tulajdonképpen három szemüveget helyettesit, akkor talán másképp látjuk az árát is.

A lencse választásakor érdemes alaposan végighallgatni a szakembereket, hogy az egyes típusok között mik a különbségek. Tájékozódjunk előbb!

A legújabb lencsék úgynevezett freeform technológiával készülnek. Az így gyártott lencsék egyedi felületi kialakítással, századnyi pontosságúak. Így biztosítják optikailag a legnagyobb látómezőt, elkerülve a széli torzításokat. Ezek már prémiumkategórájú lencsék. Manapság persze már pár ezer forintért is kínálnak progresszív lencséket. Akkor inkább már három szemüveg!

Kapcsolódó

Halmosi Edina, optometrista-kontaktológusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.