• Multifokális szemüveg: Minden távolságra egy szemüveg

    Halmosi Edina
    Szerző: WEBBeteg - Halmosi Edina optometrista-kontaktológus

    Sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viselt ilyen lencsét korábban, de rossz tapasztalata volt vele. Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük csak meg, hogy hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

    A multifokális lencséknek ma már számos változata létezik. Viselőjének kényelmes látást biztosítanak egész nap, minden távolságra. A lencsében egy ún. corridor (csatorna, folyosó) található, ahol fokozatosan (progresszíven) változik a lencse törőértéke.

    Minél szélesebb ez a csatorna, annál kevésbé torzít a lencse a széli részeken, annál jobb minőségű a szemüveglencse, és persze annál drágább is. Nem mindegy, hogy egy kulcslyukon keresztül, vagy egy kitárt ajtón át szemléljük a világot! Kívülről a lencse ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos lencse.

    Hirdetés

    Nem mindegy, hogyan viseljük a multifokális lencsét!

    A progresszív lencsék viseléséhez hozzá kell szokni, meg kell tanulni használatukat. Nem elég a szemüvegben csupán a szemünket mozgatni, használatakor szükséges bizonyos fejmozgás is.

    Az elején fellépő megszokási problémák normálisak, viselésüket tanulni és gyakorolni kell.

    Ez időben vizsgálva mindenkinél más és más. Vannak akik pár nap alatt, de vannak olyanok is, akik hetek alatt szokják meg viselésüket. Nyilván ez attól is függ, hogy kinek  milyen korrekcióra van szüksége.

    Más progresszív lencsék jönnek be egy mínuszos, és más egy pluszos dioptriát viselőnek, valamint az is számit, hogy kinek mi a munkavégzése, hobbija.

    Az új szemüveget érdemes először mindig pihent szemre reggel, ébredés után ismert környezetben próbálgatni. Ne adjuk fel a viselését akkor sem, ha azonnal nem ad elég komfortérzetet. Szánjunk rá időt bőven!

    Ez a cikk is érdeklehtei Önt! Monitor előtti munkavégzés

    Minden távolságra egy szemüveg

    Meglátjuk, milyen nagy előnyei vannak, ha egy szemüvegben látunk  minden távolságra jól, és nem kell folyamatosan cserélgetnünk őket.

    És ha belegondolunk abba is, hogy ez tulajdonképpen három szemüveget helyettesit, akkor talán másképp látjuk az árát is.

    A lencse választásakor érdemes alaposan végighallgatni a szakembereket, hogy az egyes típusok között mik a különbségek. Tájékozódjunk előbb!

    A legújabb lencsék ún. freeform technológiával készülnek. Az így gyártott lencsék egyedi felületi kialakítással, századnyi pontosságúak. Így biztosítják optikailag a legnagyobb látómezőt, elkerülve a széli torzításokat. Ezek már prémiumkategórájú lencsék.

    Manapság persze már pár ezer forintért is kínálnak progresszív lencséket. Akkor inkább már három szemüveg!

    Olvasson tovább! Merjünk kontaktlencsét váltani!

    Halmosi Edina, optometrista-kontaktológusForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus

    Módosítva: 2019.11.25 03:06, Megjelenés: 2017.08.29 21:41
   • Cikkajánló

    Májelégtelenség

    Májelégtelenség

    Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

    Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    A látás hónapján a szem védelme lesz a fókuszban

    A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik - közölte a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.