Nyári szemvédelem

Debreceni Egyetem
megjelent:

Míg a túlzott napozás egyértelmű jele a bőr leégése, a szem esetében nincs ilyen konkrét azonnal látható káros hatása a napsugárzásnak.

Természetes, hogy az akut szemgyulladás elkerülésére a hegesztők védősisakot használnak, a szoláriumokban barnulók védőszemüveget kapnak, vagy ha napfogyatkozáskor kimondottan a napkorongot vizsgáljuk, akkor sötétített üvegen keresztül tesszük azt. De ha napszemüveg nélkül vagyunk a szabadban, akkor a panaszok nem azonnal jelentkeznek. A napsugárzásnak hosszú távon van hatása a szemre, mivel az UV-sugárzás a szem nyálkahártyáját, ideghártyáját is eléri. Berta András szemész professzor, a Debreceni Egyetem Szemklinikájának igazgatója azt tanácsolja, hogy a szemünk védelmére is fordítsunk figyelmet nyáron.

Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutin vizsgálat során könnyen felismerik. Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés>>

A káros UV-sugarakat kiszűrő napszemüveg mindenképpen javasolt, ha a legnaposabb órákban hosszabb időt töltünk a szabadban. Pénztárcájától függően bárki kedvére választhat a divatos kiegészítők közül, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a túlzottan sötét, de elégtelen fényvédő hatású lencse csak kitágítja a pupillát, ezáltal még több UV-sugárzás éri a szemünket. A szakember az üveg lencsét ajánlja, mert mint mondja, becsukott ablakon keresztül sem tudunk napozni, ezért ha bármilyen üvegből készült szemüveget – akár csak a normál látásjavító szemüveget – visel is valaki, már az is képes kiszűrni a veszélyes UV-sugarakat.

Vannak olyan szembetegségek, amiknek a jelentkezésében az UV-sugárzás is szerepet játszhat. Ilyen például a szürkehályog, a makuladegeneráció, ami az ideghártya éleslátás helyének (sárgafolt) időskori elfajulása vagy az igen ritkán kialakuló szemdaganat. Mindezek civilizációs betegségnek tekinthetők, hiszen például míg régen a szürkehályog 70-80 éves korban alakult ki, addig ma már egyre gyakrabban fordul elő a 40-50 éves korosztálynál is. A szemészeti ellátás azonban sokat fejlődött az elmúlt évtizedetekben. A szürkehályog műtéteket ma már egynapos sebészeti ellátás részeként végzik, így a hosszú gyógyulás is 5 napra rövidült. A makuladegeneráció esetében is elérhető a lézeres vagy injekciós kezelés, amellyel 30-40 százalékos szinten lehet tartani a látást. Ez ugyan az autóvezetéshez nem elég, de az önálló életvitelhez, olvasáshoz, íráshoz igen. A két évig tartó kezelés részként összesen 12 injekciót adnak a szembe.
A szemészorvos azt javasolja, 40 év felett évente egyszer mindenki vegyen részt szemészeti vizsgálaton, különösen az, akinek a családjában már volt valamilyen komoly szembetegség.
A szem egészségére a vitamindús gyümölcsök-zöldségek fogyasztása jó hatással van, de nemcsak a savanyú káposztában, sárgarépában, fekete áfonyában találhatók a szem számára értékes anyagok, hanem az olajos magvakban, tejtermékekben is. A vitaminok közül főként az A-t és E-t tekintjük szemvédőnek, míg az idegvédő B-vitamin a szemidegeket erősíti. Nem szükséges azonban a legdrágább komplex vitaminokat vásárolni, ha minden nap egy babszemnyi élesztőt fogyaszt el valaki, abban is megtalálható minden fontos nyomelem – mondja Berta professzor.
A Szemklinika igazgatója két évtizede vezeti a debreceni intézményt. Ebből az alkalomból május 26-án 16 órától a DAB-székházban tudományos ülést tartanak, bemutatva a Szemklinika eredményeit, működését, nemzetközi kapcsolatait.

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.