Hogyan csökkenthetjük a karácsonyi stresszt?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
frissítve:

Ez az év legcsodálatosabb időszaka, de egyben egy olyan időszak is, amikor a stressz-szintünk kiugróan megemelkedik. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot arra vonatkozóan, hogyan ne stresszeljünk, és hogyan tehetjük még nyugodtabbá a szeretet ünnepét.

A karácsony a szeretet ünnepe. Sokan azonban jelentős stresszt, nyomást és konfliktust is átélhetnek ebben az időszakban. Néhányan úgy érezhetik, hogy elborítja őket a mértéktelenség, túl sok az elvárás és a lehangoltság az ünnepek alatt.

Az idő- és pénzhiány, a hitelkártya-tartozások és az a nyomás, hogy úgy érezhetjük, ajándékoznunk kell, gyakran hozzájárulhat a stresszhez az ünnepi időszakban.

A legtöbben tisztában vagyunk azokkal a nemkívánt hatásokkal, amelyeket a stressz gyakorolhat a szervezetünkre. Ez hatással lehet a gondolatainkra, érzéseinkre, viselkedésünkre, és ha figyelmen kívül hagyjuk, akkor magas vérnyomáshoz, szívbetegséghez, cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet.

Kutatások kimutatták, hogy az ünnepi időszakban növekszik a szívrohamok és a szívvel összefüggésben álló halálesetek előfordulása, ami a stressz, a túlzott alkoholfogyasztás, és a zsíros ételek fogyasztásának, vagy mindháromnak a következménye lehet. Ezért kiemelten fontos, hogy foglalkozzunk az ünnepek alatt jelentkező stresszel.

Fontos tudni Mi a teendő szívinfarktus esetén?

A főzéssel, díszítéssel, látogatásokkal és ajándékozással az ünnepek sokkal inkább tűnhetnek úgy, mintha feszes határidőket próbálnánk betartani, semmint pihenésnek. Tehát érdemes lehet kipróbálni a következőkben összegyűjtött karácsonyi stresszoldó stratégiákat, hogy enyhítsük a feszültséget és a stresszt.

Limitáljuk a kiadásainkat

Az anyagi gondok jelentik a stressz egyik lefőbb okát az ünnepek alatt, derül ki az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) egy 2004-ben végzett közvéleménykutatásából.

Az ajándékvásárlás, a szórakozás és az utazás mind anyagi terhet jelenthetnek, még a legkörültekintőbb vásárlók számára is. Van azonban néhány dolog, amit megtehetünk a pénzügyi stressz csökkentése érdekében.

Állítsunk be egy költségkeretet! Elsőként győződjünk meg arról, hogy minden szokásos költségünket kifizettük, hogy ne maradjunk el olyan számlákkal, mint például a bérleti díj. Tervezzünk meg minden egyéb, az ünnepek alatt felmerülő kiadást, beleértve az esetlegesen általunk rendezett összejövetel, vagy a barátokhoz, családhoz való utazás költségeit.

Miután ezeket a költségeket levontuk a rendelkezésünkre álló költségkeretből, meghatározhatjuk, hogy mekkora összeget költhetünk ajándékokra. Ha szervezettek és reálisak vagyunk a rendelkezésre álló költségkeretet illetően, az segíthet abban, hogy ne költekezzünk túl.

Egyszerre csak egy pénzügyi döntést hozzunk! Ügyeljünk arra, hogy szétosszuk a kiadásokkal kapcsolatos döntéseket. Nyomasztó lehet, ha egyszerre túl sok döntést akarunk meghozni, ami ahhoz vezethet, hogy elfogy az akaraterőnk és megnövekszik a túlköltekezés kockázata.

Kerüljük a kísértést! Az ünnepek alatt szinte lehetetlen teljes mértékben elkerülni az üzleteket és bevásárlóközpontokat, de ha limitáljuk az ezeken a helyeken eltöltött időt, akkor az szintén segíthet mérsékelni a kiadásokat.

Kezeljük az impulzus vásárlásokat azáltal, hogy csak annyi készpénzt viszünk magunkkal, amennyit elkölthetünk a vásárlások alkalmával, és hagyjuk otthon az összes hitelkártyánkat és bankkártyánkat.

Ismerjük fel, hogyan kezeljük az anyagi gondokkal összefüggő stresszt! Időnként, nehéz gazdasági helyzetben az emberek a dohányzás, alkohol, szerencsejátékok, vagy a mértéktelen evés felé fordulnak, hogy megpróbálják enyhíteni a rájuk nehezedő stresszt. Az ilyen viselkedés vitákhoz, konfliktusokhoz vezethet a partnerek között vagy a családban.

Tartsuk szem előtt és kérjünk segítséget egy egészségügyi szakembertől, ha úgy látjuk, hogy az ilyen viselkedés problémákat okoz számunkra.

Tartsuk észben, mi az, ami fontos! A túlköltekezés beárnyékolhatja a karácsony igazi hangulatát. Ha a költséglistánk meghaladja a havi rendelkezésre álló keretünket, akkor ne feledjük, hogy a barátokkal és a családdal való kapcsolatunk sokkal fontosabb, mint az anyagias dolgok.

Kezeljük jól az elvárásokat

Mindenkinek él egy elképzelés a gondolataiban arról, hogy milyen egy tökéletes ünnep, azonban amikor a valóság elmarad az elképzeléstől, akkor stressz jelentkezhet. A következő néhány tanács segítségével próbáljuk meg kezelni az elvárásokat.

Legyünk reálisak

A nagy terveink ellenére egyetlen esemény sem zajlik zökkenőmentesen, és ez igaz a karácsonyi ünnepekre is. Ahelyett, hogy az esetlegesen bekövetkező kellemetlenségek miatt stresszt halmoznánk fel, tekintsünk ezekre az apró nehézségekre úgy, mint lehetőségre, hogy eddzük rugalmasságunkat és stressztűrő képességünket.

Attól még nem megy tönkre a napunk, ha 30 perccel később készül el a vacsora, leesszük az ünnepi ruhánkat, vagy ha a karácsonyfánk féloldalra dől. Ellenkezőleg. Ezek lesznek emlékezetesek, amelyekre a következő évek során visszagondolhatunk.

Segítsünk a gyerekeknek reálisan gondolkodni

Amikor a gyerekek nagyobbak lesznek és egyre inkább kezdenek tudatában lenni annak, hogy mit akarnak, és hogy a barátaiknak milyen dolgaik vannak, a szülők úgy érezhetik, hogy nyomás nehezedik rájuk, ha teljesíteni akarják a gyerekek vágyait, meg akarnak felelni az elvárásaiknak és a tökéletes ajándékkal akarják meglepni őket.

Segítsünk a gyermekünknek egy olyan kívánságlista megalkotásában, ami felvázol minden olyan ajándékot, amire a gyermek vágyik. Gondoskodjunk róla, hogy a gyermekek tudják, hogy nem fognak mindent megkapni a listán szereplő tételek közül, és emeljünk ki minden olyan tételt, ami nem elfogadható vagy nem szerezhető meg.

Emlékeztessük a gyermekünket arra, hogy a karácsony az együttlétről szól, nem pedig egy ajándéklistáról, amit kipipálhatunk. Tervezzünk szórakoztató és izgalmas tevékenységeket, amelyek összehozzák a társaságot.

Szánjunk egy kis időt magunkra

Ha mindent egyedül próbálunk elintézni az ünnepek alatt, az megviselheti a lelkünket és a testünket is.

Kérjünk segítséget néhány, a listánkon szereplő feladat teljesítéséhez és szánjunk egy kis időt magunkra. A stresszoldás előnyös lehet számunkra és a család többi tagja számára is. Összpontosítsunk olyan tevékenységekre, amiket pihentetőnek találunk, hogy fel tudjunk töltődni, például olvassunk, nézzünk karácsonyi filmeket, hallgassunk zenét vagy menjünk el egy masszázsra.

Kerüljük a mértéktelen étkezést

Ez a kényeztetés időszaka, extravagáns ételek és alkoholos italok vesznek körül bennünket.

Bár sokan közülünk csak egy kis súlyfeleslegre tesznek szert az ünnepi időszak alatt, ez a súlyfelesleg felhalmozódhat a következő évek során és hozzájárulhat az elhízáshoz az élet későbbi szakaszában - állítja az amerikai Országos Egészségügyi Intézet, a NIH.

A túlzott mértékű stressz növeli az étvágyat és a cukros és zsíros ételek utáni vágyat, illetve a krónikus alkoholfogyasztás tovább fokozhatja a stresszt azáltal, hogy emeli a kortizol stresszhormon szintjét.

Dietetikusok azt javasolják, hogy a családok törekedjenek az egészséges táplálkozási szokások fenntartására az ünnepek alatt annak érdekében, hogy elkerüljék a súlygyarapodást és a stresszt.

  • Étkezzünk egészségesen a nap folyamán. Fogyasszunk magas fehérjetartalmú ételeket, például joghurtot, vagy egy almát, így nem leszünk annyira éhesek, mire elérkezik a vacsora ideje.
  • Egyszerűen cseréljünk le néhány ételt. Fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret a fehér kenyér helyett, és barna rizst a fehér helyett. Ez segíthet, hogy hosszabb ideig ne érezzük magunkat éhesnek.
  • Bánjunk okosan az édességekkel. Élvezzük a szezonális finomságokat, de próbáljuk meg kontrollálni az adagok méretét.

Ha mégis úgy éreznénk, hogy mértéktelenül étkeztünk, tekintsünk előre. Az egy napos mértéktelenség nem vezet jelentős súlygyarapodáshoz, amennyiben azt tervezzük, hogy visszatérünk az egészséges ételekhez és másnap tornázunk is.

Ezt olvasta már? Újév és karácsony között híznak el az emberek: Hogy lehet karcsú tavaszra?

Sétáljunk

Az ünnepi időszakra jellemző stressz ellenszere lehet, ha csak egyszerűen sétálunk egyet a ház körül. Kutatások szerint a fizikai aktivitás olyan módon stimulálja az agyat, hogy csökkenti a stresszre adott válaszreakciót.

A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a feszültséget, javítani és stabilizálni a hangulatot. Ezenkívül endorfint, az agyban felszabaduló természetes fájdalomcsillapító vegyületet termel, aminek hatására jobban alszunk és kevésbé vagyunk stresszesek.

A kutatások azt is kimutatták, hogy ha meggyőzzük a család többi tagját is, hogy álljanak fel a kanapéról, és csatlakozzanak hozzánk egy séta erejéig, akkor a stressz-szintünk még tovább csökken.

A kutatók megállapították, hogy egy csoportos edzés 26%-kal csökkentette a stressz-szintet, és javította a testi, szellemi és érzelmi életminőséget.

Érezzük jól magunkat

Mikor a fát díszítjük, vagy karácsonyi sütiket sütünk, felejtsük el, hogy milyen elintézetlen teendők maradtak a listánkon, és hagyjuk, hogy jól érezzük magunkat.

A nevetés nagyban hozzájárul a stressz elleni küzdelemhez.

A nevetés oldja a hangulatot, stimulálja a tüdőt és az izmokat, valamint szintén endorfint szabadít fel. A nevetés fokozza a keringést is, és segít az izmok ellazulásában, valamint csökkenti a stresszhez kapcsolódó fizikai tüneteket.

Függetlenül attól, hogy a nevetést a kedvenc filmünk szórakoztató pillanatai, a vidám beszélgetés az ebédlőasztalnál vagy egy délutáni szórakoztató tevékenység váltja-e ki, mindenképpen csempésszünk az ünnepbe némi humort, nevetést és kacagást. Már akkor megemelkedik a relaxációt kiváltó hormonok mennyisége és csökken a stresszhormonszint, amikor még csak várjuk a szórakoztató eseményt.

Ha megtaláljuk a módját, hogy a stresszt pozitív és egészséges módon kezeljük, az csökkentheti a stresszel összefüggő egészségügyi szövődmények előfordulását. Ha megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb stresszoldó technikákat, akkor nyugodt, békés karácsonyunk lehet.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; How to reduce Christmas stress (MedicalNewsToday)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.