• Sportszív - Mi az igazság?

    Szerző: MTI

    Nemrégiben tanulmány jelent meg arról, hogy maratoni futók koszorúereiben több mész és szűkült koszorúérszakasz volt kimutatható, mint azokéban, akik ilyen nagy teljesítményt nem mondhattak magukénak.

    Az olasz olimpiai keret élsportolóinak szívén két, egymást követő olimpiai viadal alkalmával sem észleltek kóros eltérést a sportorvosok. A szinte szünet nélküli edzés, a verseny maximális fizikai és pszichés terhelése igazi szívpróba.

    Hirdetés

     Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
    A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
    Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>
    Az időnként minden sportág képviselői között előforduló hirtelen halálesetek is azt jelzik, hogy az élsport veszélyes üzem.

    A szívgyógyászok és a sportorvosok világszerte keresik azokat a módszereket, amelyekkel időben fölismerhetik a veszélyeztetett sportembereket. Antonio Pelliccia és munkatársai évek óta foglalkoznak az olasz válogatott keretek tagjainak egészségügyi ellenőrzésével.

    Most 114 olyan sportoló gondos megfigyeléséről írtak tanulmányt, akik legalább két, egymást követő olimpián voltak a nemzeti keret tagjai.

    Sportszív - Mi az igazság?

     Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
    Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?>>
    Az eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology közölte. A vizsgáltak többségét 55 evezős, 17 közép- és hosszútávfutó, illetve 19 kerékpáros tette ki, a többiek úszók, sífutók és triatlonversenyzők voltak.

    Valamennyien legalább kilenc évig tartoztak sportáguk élvonalába. Naponta legkevesebb kétszer edzettek, minimum két órát, de néha annál is jóval többet. Korábban gyakran használták a "sportszív" kifejezést, amikor az orvosok átmeneti vagy akár véglegesnek tűnő szívkárosodás jeleit észlelték, és úgy vélték, hogy a hosszú ideig tartó fizikai terhelés - mint például a triatlon - a szív bal kamrájának romlását okozhatja. Nemrégiben tanulmány jelent meg arról, hogy maratoni futók koszorúereiben több mész és szűkült koszorúérszakasz volt kimutatható, mint azokéban, akik ilyen nagy teljesítményt nem mondhattak magukénak.

     Mindent a sport egészségügyi hatásairól
    Sportról a WEBBetegen>>
    Az olasz orvosok azonban semmiféle maradandó, kóros eltérést nem találtak az általuk vizsgált élsportolók szívén. Szervük állapotát olyanokéhoz hasonlították, akik csak egy olimpián vettek részt, vagy - jóllehet négy évig edzettek - be sem kerültek a válogatott keretbe.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.04.17 07:48, Megjelenés: 2010.04.17 07:48
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

    Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA