Gyakori térdsérülések

szerző: O.K.T. - WEBBeteg
megjelent:

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az elmúlt években térdproblémák miatt keresték fel legtöbben az ortopédiai szakrendeléseket. A térd ízületei rendkívüli sérülékenyek; a sérült ízületeket sokszor műtét nélkül is sikeresen lehet kezelni, gyakran azonban az operáció a helyreállítás egyetlen módja.

A térdszalagok a sportolók esetében különösen veszélyeztetettek. A négy fő térdszalag sport közben ugyanis igen gyakran megsérülhet.

Elülső keresztszalag-sérülések

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni?

A gyors irányváltoztatás, a gyors futás közbeni hirtelen lassítás, az ugrás a keresztszalagok szakadását okozhatja. A síelők, a kosárlabdázók és a stoplis cipőt viselő focisták a sport jellegéből adódóan könnyen szenvedhetnek keresztszalag-sérülést.

Ligament collaterale mediale sérülése

A térdet kívülről érő hirtelen ütés következtében keletkező sérülés, amely elsősorban a kontaktsportok szerelmeseit, például a focistákat érinti.

Hátsó keresztszalag-sérülések

A térd elülső részét érő ütés, vagy egy egyszerű megbicsaklás következtében előforduló sérülés.

Porcleválás

Porcleválásról akkor beszélünk, ha meniscus-szakadás (ízületporc-szakadás) történik. A porc kollagénrostjai a térdízületekhez kötődnek. A porc egy ütést elnyelő szerkezethez hasonlóan működik. A porc a sport közbeni csavaró, forgó, lassító mozgásoknál könnyen sérülhet. A meniscust gyakran közvetlenül éri a sérülés.

Térdsérülések kezelése

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>

Gyakran elegendő a pihenés, a duzzanat jegelése, kompressziós kötés alkalmazása, a láb felpolcolása. Komolyan megszívlelendő tanács azonban, ha az alábbiakat tapasztalja, mindenképpen forduljon szakorvoshoz:
- roppanó hangot hall, és a térde kifordul a sérülés pillanatában,
- komoly térdfájdalmai vannak,
- nem tudja a térdét mozgatni,
- sántít,
- a sérülés helyén duzzanat keletkezett.

(WEBBeteg - O.K.T.; Forrás: orthoinfo)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.